Den britiske kongefamilien:

Dette visste du ikke om kongefamilien

Overraskende detaljer om dronningen og hertuginnen.

LÆRER AV DEN BESTE: Det finnes mange skrevne og uskrevne regler i den kongelige verden, og hertuginne Kate har blant annet lært et og annet om både neglelakk, farger og mat hos dronning Elizabeth. Foto: NTB
LÆRER AV DEN BESTE: Det finnes mange skrevne og uskrevne regler i den kongelige verden, og hertuginne Kate har blant annet lært et og annet om både neglelakk, farger og mat hos dronning Elizabeth. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Den britiske kongefamilien er en av de mest omtale familiene i verden, og naturligvis dronning Elizabeth (95) spesielt. Uansett hva hun og de foretar seg, skrives det om side opp og side ned.

Men ikke alle detaljer om dem er like kjente.

Visste du for eksempel at en av kongelige nekter å klemme ut tannkremen selv, mens en annen drikker champagne hver kveld?

Da prins William og hertuginne Kate besøkte Skottland Violence Reduction Unit overrasket hertuginnen. Video: Instagram @dukeandduchessofcambridge Vis mer

Se vår oversikt over flere morsomme fakta om kongefamilien.

Kate var den første med universitetsgrad

Hertuginne Kate (39) er Storbritannias første kongelige brud med universitetseksamen, ifølge Express. Hun ble uteksaminert med en grad i kunsthistorie fra University of St. Andrews, hvor hun også møtte drømmeprinsen sin. Nemlig ektemannen William (39).

Siden har hun fått selskap av nok en utdannet kongelig brud, nemlig svigerinnen Meghan (40). Hun har tatt en grad i teater- og internasjonale studier fra Northwestern University.

STUDENT: Kate studerte på St. Andrew universitetet i Skottland, hvor også prins William var student. Foto: NTB
STUDENT: Kate studerte på St. Andrew universitetet i Skottland, hvor også prins William var student. Foto: NTB Vis mer

Dronning Elizabeth feirer bursdagen sin to ganger i året

Den britiske dronningen feirer bursdag to ganger i året. Først privat på selve fødselsdagen 21. april, så offisielt med militærparade kalt Trooping the Colur i juni.

OFFENTLIG FEIRING: Selv om dronning Elizabeth er født i april, feires alltid bursdagen offisielt med paraden Trooping the Colour i juni. Foto: NTB
OFFENTLIG FEIRING: Selv om dronning Elizabeth er født i april, feires alltid bursdagen offisielt med paraden Trooping the Colour i juni. Foto: NTB Vis mer

Tradisjonen med å ha to bursdager stammer trolig fra midten av 1700-tallet og kong Georg II. Han hadde egentlig fødselsdag i november, en måned der været ikke pleier å være det beste for en stor, offentlig feiring.

Siden hans tid på tronen har britiske monarker kunnet feire bursdagen sin også på sommeren når været ofte er bedre, ifølge CNN.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Bytter aldri neglelakk

Dronning Elizabeth er kjent for å bruke klær i sterke farger, men på hendene vil hun åpenbart ha det nøytralt.

Den eneste neglelakken dronningen bruker er fargen «Ballet Slippers» fra Essie, og slik har det vært siden det herrens år 1989.

NØYTRAL FAVORITT: Dronningen har brukt samme farge på neglelakken fra Essie siden 1989. FOTO: NTB
NØYTRAL FAVORITT: Dronningen har brukt samme farge på neglelakken fra Essie siden 1989. FOTO: NTB Vis mer

Essies nettside skriver de at det var dronningens frisør som sendte et brev til merkets grunnlegger Essie Weingarten og spurte om de kunne lage en neglelakk i den lyserosa fargen da det var den eneste dronningen ville bruke.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag deler Prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

Skal ikke spise skalldyr

Det er en uskreven regel at de kongelige ikke bør spise skalldyr, slik at de unngår pinlige situasjoner matforgiftning faktisk kan forårsake.

Dronningen spiser heller ikke hvitløk, men det skal være fordi hun rett og slett hater både lukten og smaken av det, ifølge kokken Darren McGrady, som tidligere jobbet for kongehuset.

Har ikke førerkort

Selv om dronning Elizabeth elsker å kjøre bil selv og har reist i over hundre land, er hun ikke pålagt å ha hverken førerkort eller pass.

Ifølge Sol utstedes pass og førerkort i Storbritannia i dronningens navn, og derfor er det rett og slett unødvendig å utstede det til seg selv. Resten av familien må derimot ha disse dokumentene på i orden.

KJØRER UTEN LAPPEN: Dronning Elizabeth er en ivrig sjåfør, men trenger ikke tenke på førerkort slik som alle andre må. Foto: NTB
KJØRER UTEN LAPPEN: Dronning Elizabeth er en ivrig sjåfør, men trenger ikke tenke på førerkort slik som alle andre må. Foto: NTB Vis mer

Champagne til kvelds

Er det noen som vet hvordan de skal feire, er det dronningen.

Ifølge The Independent nyter hun nemlig et glass champagne hver kveld, samt en tørr Martini. Hun nipper dessuten til Gin og Dupponet før lunsj, og vin til middagen.

SKÅL: Dronningen liker å ta seg et glass champagne til kvelds. Her fra et besøk i Tyskland, hvor hun skåler med Joachim Gauck. Foto: NTB
SKÅL: Dronningen liker å ta seg et glass champagne til kvelds. Her fra et besøk i Tyskland, hvor hun skåler med Joachim Gauck. Foto: NTB Vis mer

Gir ikke autografer

Kongelig protokoll sier at de kongelige ikke skal signere autografer, og årsaken skal blant annet være at signaturen kan bli gjenskapt og forfalsket.

Heller ikke den norske kongefamilien skriver autografer, men prinsesse Märtha Louise signerer derimot tusenvis av bøker. Senest på 50- årsdagen sin 22. september i år.

Bruker sterke farger

Dronningen er ofte å se i sterke farger, og det skal visstnok ikke bare være hennes personlige stil. Det er nemlig fordi hun som dronning skal være lett å få øye på i folkemengden.

- Hun må skille seg ut, slik at folk skal kunne si «jeg så dronningen», fortalte hennes svigerdatter grevinne Sophie i dokumentaren «The Queen at 90».

FARGERIK: For at folket skal kunne spotte dronningen, bruker hun nesten utelukkende sterke farger. Foto: NTB
FARGERIK: For at folket skal kunne spotte dronningen, bruker hun nesten utelukkende sterke farger. Foto: NTB Vis mer

Den tidligere kongelige butleren Paul Burrel fortalte dessuten et intervju i Yahoos Royal Box at stylisten hver morgen viser dronningen to skisser av antrekk, hvor det også en liten del av stoffet slik at hun kan kjenne på materialet.

Hun velger så et av forslagene, og går selv aldri inn i den rikholdige garderoben sin.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Nå rører bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

Klemmer ikke ut sin egen tannkrem

Ifølge Daily Mail beskriver dokumentaren « Serving the Royals: Inside the Firm » at prins Charles har det man må kunne kalle fine vaner.

Pysjen hans må strykes hver dag, skosnørene presses flate med strykjern og i tillegg får han tjenerne sine til å presse en centimeter tannkrem på tannbørsten hver morgen!

Han ber dessuten kokkene sine legger posjerte egg på toppen av hvert måltid og dampe grønnsakene i en bestemt type mineralvann

TANNPUSS: Prins Charles får ifølge Daily Mail hjelp til å ta tannkrem på tannbørsten hver morgen. Foto: NTB
TANNPUSS: Prins Charles får ifølge Daily Mail hjelp til å ta tannkrem på tannbørsten hver morgen. Foto: NTB Vis mer

Må veie seg

Ifølge Insider må kongefamilien utrolig nok veies før og etter julemiddagen ved den tradisjonsrike julefeiringen på Sandringham.

Skikken dateres tilbake til kong Edward VIIs tid, da han skal ha vært engstelig for at folk ikke spiste nok.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

Elsker å se på TV

Det er kanskje vanskelig å forestille seg, men prins William elsker å ta på seg behagelige klær, bestille curry take away og se en god serie på TV.

I et intervju med BBC fortalte han at han og kona er store fan av «Homeland», og de også har sett «Game of Thrones».

Du kan spise på dronningens fødested

Det gikk litt i krøll på «Today show Australia» da de snakket om de kongelige: Video: Nine Network Vis mer

Ifølge Hello Magazine er dronningens fødested forvandlet til en fancy restaurant, nærmere bestemt Hakkasan i Mayfair i London.

Da Elizabeth ble født var det imidlertid henne besteforeldre som bodde der.

LES OGSÅ: - Han pleide å få mye kjeft

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer