Dronning Elizabeth:

Dette vekker oppsikt

Dronningen var på sitt første offisielle oppdrag utenfor kongelige eiendommer siden pandemiens start.

TILBAKE PÅ JOBB: Dronning Elizabeth har nærmest levd i eksil siden pandemien brøt ut. Denne uken bestemte hun seg derimot for å gjennomføre sitt første offisielle oppdrag på utsiden av egen eiendom siden mars, sammen med prins William (midten). Foto: Ben Stansall / AP/ NTB
TILBAKE PÅ JOBB: Dronning Elizabeth har nærmest levd i eksil siden pandemien brøt ut. Denne uken bestemte hun seg derimot for å gjennomføre sitt første offisielle oppdrag på utsiden av egen eiendom siden mars, sammen med prins William (midten). Foto: Ben Stansall / AP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har tvilsomt vært et artig halvår for dronning Elizabeth (94). Ikke bare har barnebarnet prins Harry flyttet til USA, etter at han og kona fraskrev seg sine kongelige plikter, men sønnen, prins Andrew, har stått midt i en alvorlig sexskandale.

Oppå det hele har verden blitt truffet av en dødelig pandemi, som i realiteten har betydd at den 94 år gamle dronningen har måttet isolere seg i stor grad.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Dersom hun hadde blitt smittet, kunne det gått riktig så galt. Sammen med ektemannen, prins Philip, har de derfor i stor grad holdt seg unna arrangementer og folkemasser.

Torsdag endret imidlertid det seg. Dronningen har ikke utført noen oppdrag utenfor kongelig grunn siden pandemiens start, men besøkte torsdag et vitenskapssenter.

Droppet munnbind

94-åringen besøkte Defence Science and Technology Laboratory i Porton Down, som ligger like ved Salisbury. Bilder fra oppdraget viser at hun holdt god avstand til andre, mens hun ble vist rundt på området.

Prins William var også til stede under oppdraget. Ifølge Sky News hadde ingen av de kongelige gjestene på seg munnbind.

I Storbritannia er det påbudt med munnbind flere steder innendørs, og det er mye strengere enn her til lands. Deler av besøket til dronningen foregikk utendørs, men hun var også inne på selve senteret.

MED BARNEBARNET: Torsdag hadde dronningen med seg prins William på oppdrag. De holdt god avstand til hverandre. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB
MED BARNEBARNET: Torsdag hadde dronningen med seg prins William på oppdrag. De holdt god avstand til hverandre. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB Vis mer

På bilder kan det derimot virke som at det sto en slags garasjedør åpen i lokalet, og at munnbindpåbudet dermed ble omgått. Sikkerheten var også nøye gjennomgått på forhånd, skriver Sky.

Alle de 48 menneskene som skulle ha kontakt med dronningen og prinsen ble testet for coronaviruset på forhånd. I tillegg skal alle ha stått med to meters avstand, for å sikre minimal smitterisiko.

NUSSELIG: Bombehunden Max var blant gjestene dronninga skulle hilse på. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB
NUSSELIG: Bombehunden Max var blant gjestene dronninga skulle hilse på. Foto: Ben Stansall / Reuters/ NTB Vis mer

Det var derimot én gjest til stede som det ikke var spesielt flink til å holde seg unna alle - bombehunden Max. Han ble holdt i bånd, og dermed holdt unna dronningen, men det sto ikke på nysgjerrigheten.

Hun har bodd på Windsor siden mars, da hun forlot Buckingham Palace til fordel for mer isolasjon og mindre smitte. Hun har riktignok ikke holdt seg helt unna alt og alle.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

Tok fram sverdet

I juli var hun nemlig nok en gang å se i sine kongelige plikter, da hun kunne ønske kaptein Tom Moore velkommen til Windsor Castle for en spesiell seremoni.

Kapteinen, som tidligere i år vekket stor oppmerksomhet da han samlet inn penger til det britiske helsevesenet i forbindelse med sin 100-årsdag, ble nemlig adlet, og fikk tittelen Sir.

ADLET: Krigsveteranen Sir Thomas Moore fikk tittelen Knight Bachelor av dronningen. Foto: NTB Scanpix
ADLET: Krigsveteranen Sir Thomas Moore fikk tittelen Knight Bachelor av dronningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dronningen vil bruke sverdet som tilhørte faren hennes, George VI, under seremonien, og vil gi kaptein Sir Thomas Moore tittelen Knight Bachelor, kunngjorde Buckingham Palace.

Pengene samlet han inn ved å gå runder rundt huset sitt, og han klarte å samle inn over 30 millioner pund, noe som tilsvarer over 350 millioner norske kroner.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Han ble åpenbart stolt da dronningen la sverdet på skulderen hans, en symbolsk seremoni som selvsagt ble gjennomført med god avstand.

Hvorvidt torsdagens offisielle oppdrag betyr at dronning Elizabeth skal begynne å tre tilbake til sine plikter igjen, er ukjent. Pandemien rår fortsatt, og smitten øker stadig i Storbritannia. Dermed blir nok ikke hverdagen helt normal igjen med det første, verken for kongelige eller andre.

LES OGSÅ: - Jeg får ikke noe hjelp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer