Kronprinsparet:

Dette var ikke planlagt

Kronprinsesse Mette-Marit skulle egentlig ikke være med.

KOM SAMMEN: Planen var at kronprins Haakon skulle dukke opp alene mandag morgen, men brått dukket hans kone, kronprinsesse Mette-Marit, også opp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KOM SAMMEN: Planen var at kronprins Haakon skulle dukke opp alene mandag morgen, men brått dukket hans kone, kronprinsesse Mette-Marit, også opp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«H.K.H. Kronprinsen er til stede under frokostseminar om vold mot barn arrangert av NRK Super og Redd Barna», heter det i kalenderen til kronprins Haakon (46) på nettsidene til Kongehuset.

Arrangementet fant sted mandag morgen på Kulturhuset i Oslo, og det var ventet spennende foredrag, taler og informasjon om teamet - som flere ganger tidligere har opptatt kronprinsparet. Fantorangen, maskoten til NRK Super, var selvsagt også til stede.

Det var derimot ventet at kronprinsen skulle dukke opp uten sin kjære kone, men mandag fikk de som var til stede seg en overraskelse - da kronprinsesse Mette-Marit (46) brått entret Kulturhuset.

BAMSEKLEM: Kronprinsparet fikk en real bamseklem av Fantorangen mandag morgen. Vis mer

Ikke planlagt

At kronprinsessen av helsemessige årsaker har trappet litt ned på arbeid det siste året er ingen hemmelighet. Helt siden det ble kjent at hun både lider av lungefibrose og krystallsyken, har hun tidvis tatt avstand fra sine offisielle plikter. Da hun besøkte Tyskland nylig med Litteraturtoget, var det ingen som la skjul på at kronprinsessen var sliten, og at arbeidsoppgavene tok på.

Derfor hadde det ikke vært så merkelig om hun sa nei til Redd Barna og NRK Supers arrangement, men rundt 08:30 dukket hun altså opp med ektemannen. Slottets representant på stedet fortalte dette til pressen rundt en halvtime før hun dukket opp.

Kronprinsessen kunne selv fortelle at hun var i god form i dag, og at det var derfor også hun tok turen.

- SISTE LITEN: Dette var ikke planlagt, men kronprinsessen dukket plutselig opp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- SISTE LITEN: Dette var ikke planlagt, men kronprinsessen dukket plutselig opp. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Se og Hørs reporter på stedet, kongehusekspert Anders Johan Stavseng, sier at velkomsten var hyggelig.

- Mette-Marit slengte seg med Haakon i siste liten. Det er slik hun gjør av og til. Det er godt å se at kronprinsessen er tilbake i toppform. Mette-Marit og Haakon så svært opplagte ut, og startet med å gi Fantorangen en real bamseklem da de kom inn i lokalet, forklarer han.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer da datteren hennes holdt en tale etter konfirmeringen. Video: NRK. Vis mer

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, sier til Se og Hør at de synes det er hyggelig at Mette-Marit fant tid til å delta.

- Vi er veldig glade for at begge kunne komme på dette arrangementet, og vie sin tid til dette viktige teamet, forklarer hun.

- Det må dere vel ha blitt positivt overrasket over?

- Ja, jeg setter veldig stor pris på at Mette-Marit også hadde tid til å komme i dag, svarer Lange.

Barna synes det er viktig

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, er av samme oppfatning.

- Det som er viktig er å bedrive folkeopplysning. Det er viktig å ta bort tabuene som omhandler overgrep mot barn. Vi må snakke om overgrep, vi må tro på barna og vi må stå sammen, sier hun, og fortsetter:

-Kronprinsparets besøk betyr veldig mye. Da kongen engasjerte seg i saken betydde det svært mye - det har mange barn fortalt meg. Jeg håper det kan bli en tradisjon at de som sitter helt øverst viser at det bryr seg, forklarer hun.

Redd Barna og NRK Super arrangerer fra 18. til 20. november temadager om vold. På Kulturhuset i dag skal blant annet Barneombudet, Krisesenteret i Vestfold og forskere snakke, noe som trolig blir lærerikt for kronprinsparet.

Som en del av temadagene blir det lansert en ny dramaserie, en animasjonsfilm og en musikkvideo, som samlet skal lære barn og familier om temaet.

Etter arrangementet fortalte kronprinsparet til Se og Hør at det de hadde fått se gjorde inntrykk.

- Jeg tror dette er et tema mange synes det er vanskelig å prate om. Barn som opplever vold skal ikke føle at de er alene. Det er viktig at man prater om det. Det finnes hjelp, og det kan man få om man åpner seg, sa kronprinsessen.

LES OGSÅ: Lammet i ansiktet etter «Farmen»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer