Kronprins Haaakon:

Dette tenker han om å bli konge

Kronprins Haakon deler tankene sine om å bli Norges neste konge.

DELER TANKER: Kronprins Haakon deler åpenhjertig tankene sine rundt å bli Norges neste konge. Her er han avbildet med faren sin kong Harald. Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB
DELER TANKER: Kronprins Haakon deler åpenhjertig tankene sine rundt å bli Norges neste konge. Her er han avbildet med faren sin kong Harald. Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kong Harald (83) har vært landets konge siden 17. januar 1991, da kong Olav gikk bort. 83-åringen har tidligere uttalt at han ikke har noen planer om å abdisere. Det kom blant annet frem i boken «Kongen forteller», som ble utgitt tidligere i høst.

- Når man har avlagt ed til Stortinget, så varer den livet ut. Så enkelt er det for meg. Vi holder på til «the bitter end». Det er noe med at kongen er død, leve Kongen, sa kong Harald i boken.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Vil gjøre det på sin måte

Etter kong Harald er det imidlertid sønnen, kronprins Haakon (47) som tar over tronen.

I et intervju med TV 2 i forbindelse med at det er 75 år siden krigens slutt, og kronprinsen tilbringer tre dager i skogen for å gå Flyktningruten, åpner han seg om hvordan det blir å ta over tronen etter faren.

Kronprinsen innrømmer at han til en viss grad tenker på at foreldrene hans, kong Harald og dronning Sonja (83), en dag vil gå bort. Han minnes godt da hans bestefar, kong Olav gikk bort.

ANNERLEDES: Kronprins Haakon tror han kommer til å bli en annerledes konge enn faren. Foto: Berit Roald / NTB
ANNERLEDES: Kronprins Haakon tror han kommer til å bli en annerledes konge enn faren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Men det er samtidig noe jeg tror man ikke kan forberede seg helt på. Jeg er jo veldig glad i foreldrene mine, så det er ikke sånn at jeg har lyst til å gå og tenke på det hele tiden, sier han til TV 2.

I intervjuet får han også spørsmål om han er forberedt på å bli den neste kongen av Norge. Dette svarer kronprinsen med at han ikke tror han kommer til å være helt forberedt. Han tror imidlertid at han kommer til å bli en annerledes konge enn faren.

UT PÅ TUR: For å markere at det er 75 år siden krigens slutt, skulle kronprins Haakon bruke tre dager på å gå til svenskegrensa. Video: Andreas Fadum Vis mer

Dette begrunner han med at de har forskjellige personligheter og er ulike mennesker.

- Men jeg må gjøre det på min måte. Jeg må jo ikke prøve å være noen andre enn meg selv, da blir det litt enklere, legger han til.

I intervjuet røper kronprinsen også sine dårlige sider, og er ærlig om at han er en person det kan være litt vanskelig å få kontakt med, og at han ikke er så flink til å være til stede.

- Jeg har mange dårlige sider. Det er ikke sånn at folk ikke vet det. Jeg kan være litt fjern … Det er absolutt ting som kunne vært bedre, sier han.

MANN OG KONE: Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001, og kan i år feire hele 19 år som mann og kone. Vis mer

- Tror ikke de har tilgitt oss

Som nevnt kom boka om kong Harald tidligere i høst, og der fortalte han også åpenhjertig om sitt eget familieliv, som ikke alltid har vært like enkelt. Som konge lever man åpenbart et hektisk liv, og det har i perioder blitt mye reising for monarken.

I et av kapitlene, som tar for seg de mange statsbesøkene han har reist på i sin periode som konge, forklarte han at det ikke alltid har vært like enkelt å måtte forlate barna.

«Plutselig oppdaget jeg at jeg var borte i 200 døgn i utlandet. Jeg hadde jo små barn, eller vi hadde små barn. Jeg tror ikke de har tilgitt oss helt ennå at vi var så mye borte. Det var ikke bra, verken for familien eller det at jeg rett og slett var for lite i Norge», sa kong Harald, og fortsatte:

«Så vi måtte begynne å gjøre mer her hjemme.»

IKKE ENKELT: Kong Harald la ikke skjul på at det ikke var bra for familien at han var så mye borte i barndommen deres. Her er han avbildet med kronprins Haakon og barnebarnet prins Sverre Magnus tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB
IKKE ENKELT: Kong Harald la ikke skjul på at det ikke var bra for familien at han var så mye borte i barndommen deres. Her er han avbildet med kronprins Haakon og barnebarnet prins Sverre Magnus tidligere i år. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kongen sa at han nærmest hadde klippekort til New York i en periode - et tydelig bilde på hvor mye han faktisk var på farten i disse årene. Det var ikke slik at dronning Sonja holdt seg hjemme hele tiden heller, så kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise (49) var ofte uten foreldrene.

Kongen sa at han selv har angret på at han har vært såpass mye borte.

MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon beskriver den siste tiden som tung. Vis mer

Nå er han bekymret for at sønnen, som er gift med kronprinsesse Mette-Marit (47) - og som han har barna prinsesse Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (14) med, skal gjøre samme feil som ham.

«Jeg ser kronprinsen også, han jobber veldig hardt, synes jeg. Jeg begynner å bli litt bekymret for ham. Han er en ung mann, men det er jo dette med å etablere seg som gjør at man må jobbe ekstra hardt», sier han.

LES OGSÅ: - Jeg var fritt vilt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer