Dette spiser de kongelige

Du tror kanskje det bare står kanapeer og kaviar på den kongelige menyen? Den gang ei!

SOM DEG OG MEG: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald har overraskende normale favorittretter. Foto: Annika Byrde/NTB
SOM DEG OG MEG: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald har overraskende normale favorittretter. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange ser kanskje for seg det ypperste av gourmet når det kommer til det kongelige kjøkken, men det gjelder stort sett bare til fest.

Når det kommer til hverdagsmat, later det til at både norske og utenlandske kongelige i stor grad velger som oss andre.

17. MAI: Dronning Sonja hadde et spesifikt krav til kjendisdatteren som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Kong Harald (85) har sagt at han helst unngår å si hva han liker best, for da kan han risikere at det er det eneste han får servert. Likevel har det kommet frem at pølser troner på toppen!

– Etter å ha jobbet på kongeskipet vet jeg at pølse i brød er hans favoritt, burger kommer ikke langt bak, har Dan Aasen sagt til Natt & Dag om kongens favorittmat.

ELSKER PØLSER: Kong Harald på pølsefest i Skimuseet i Holmenkollen sammen med 150 unge langrennsløpere fra hele landet. Foto: Audun Braastad / NTB.
ELSKER PØLSER: Kong Harald på pølsefest i Skimuseet i Holmenkollen sammen med 150 unge langrennsløpere fra hele landet. Foto: Audun Braastad / NTB. Vis mer

Dronning Sonja (85) har også bekreftet ektemannens forkjærlighet for pølser:

- Jeg har en følelse av at kongen også gleder seg veldig til pølse og lompe, sa hun i forbindelse med 17. mai til NRK.

Fredagstaco

Prinsesse Ingrid Alexandra (19) har tvert imot ingen motforestillinger om å avsløre hva hun liker aller best:

– Taco er det beste jeg vet! uttalte prinsessen til VG, og utdypet hvorfor hun gjerne avslører favorittretten sin til hele det norske folk:

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

– Jeg kan godt svare på favorittmat. Hvis jeg får taco overalt, blir jeg kjempelykkelig. Og jeg elsker å lage guacamole. Det er en av de få tingene jeg lager. Med lime og hvitløk.

Prinsessen har også avslørt at hun velger sushi foran pizza og at karamell er favorittgodteriet. Makrell i tomat er derimot det verste hun vet og hun unngår helst å spise kjøtt.

Grandiosa

Kronprins Haakon (49) har fortalt at kronprinsesse Mette-Marit (49) er god på å lage tomatsuppe, og at kronprinsfamilien generelt spiser mye fisk og asiatisk mat.

JA TAKK: Kronprins Haakon besøkte Orklas produksjonsanlegg for Grandiosa pizza på Stranda. Foto: Cornelius Poppe / NTB
JA TAKK: Kronprins Haakon besøkte Orklas produksjonsanlegg for Grandiosa pizza på Stranda. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Han har dessuten innrømmet at de gjerne tyr til folkets favoritt:

– Jeg synes den er kjempegod, og vi spiser ofte Grandiosa. Vi kaller den bare jåsa, fortalte han på en rundreise i Møre og Romsdal, hvor den berømmelige ferdigpizzaen blir produsert.

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om kjærligheten, sommeren og Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Rødvin hver dag

Heller ikke britiske prins Williams (40) matvaner er spesielt luksuriøse. Ifølge Aftonbladet skal han ha fylt ut en liste med hva han spiser en vanlig dag i forbindelse med et besøk hos en hjelpeorganisasjon, som var som følger:

Frokost: To egg og en fullkornstoast med smør på. Eplejuice og en kopp te med melk og sukker.

Lunsj: En stor sandwich og et stort glass vann.

KONGELIG: Se og Hørs kongehusekspert forteller om grevinne Alexandras skandaler. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug. Foto: NTB. Vis mer

Middag: Kokt hvit fisk med sjampinjonger.

Den svenske avisen skriver videre at William ikke drikker kaffe, og at han som mellommåltid gjerne tar en banan og litt kake. Han drikker dessuten en glass rødvin om dagen.

Frø til frokost

Den britiske kongefamiliens tidligere kokk, Darren McGrady (61), har flere ganger snakket åpent om tiden bak slottets fire vegger.

- I alle årene jeg kokkelerte ved Buckingham Palace spiste dronningen aldri pizza. Jeg lagde ikke pizza før jeg jobbet ved Kensington Palace, har McGrady fortalt USFood, og påpekte videre at der sto pizza ofte oppført på menyen.

KONGELIG: Charlène av Monaco skal ha vært sykere enn fyrstefamilien har gitt uttrykk for. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug,Se og Hør/ NTB Vis mer

McGrady jobbet nemlig for avdøde prinsesse Diana og hennes familie de siste fire årene som kokk for den britiske kongefamilien. Og det skal ha vært en ung William som var spesielt glad i pizza - og dessuten indisk mat.

Indisk mat er prinsen glad i den dag i dag, og det er ofte valget når han og prinsesse Kate (41) bestiller take away.

Prins Williams far, kong Charles (75), skal ifølge en tidligere pressesekretær holde seg til en streng diett med blant annet fruktsalat og frø til frokost. Han dropper dessuten lunsjen.

Det finnes også en del matvarer de kongelige rett og slett ikke får lov å spise!

KONGELIG: Den nederlandske kongefamilien er på et historisk, offisielt besøk på de karibiske øyer. Video: Nora Skavhaug/Se og Hør, Instagram/@koninklijkhuis. Foto: NTB. Vis mer

Vegetar

Ifølge Aftonbladet er det en del spesielle preferanser når det kommer til mat i den svenske kongefamilien. For eksempel unngår kronprinsesse Victoria (45) laktose, mens prinsesse Sofia (38) har vært vegetarianer siden hun var 16 år.

Sistnevnte har også forandret ektemannen, prins Carl Philips (43) matvaner:

ELSKER GRØNNSAKER: Prinsesse Sofia er vegetarianer, og endret prins Carl Philips matvaner da de møttes. Også svigerfar kong Carl Gustaf er glad i vegetarisk mat. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
ELSKER GRØNNSAKER: Prinsesse Sofia er vegetarianer, og endret prins Carl Philips matvaner da de møttes. Også svigerfar kong Carl Gustaf er glad i vegetarisk mat. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

– Tidligere når jeg lagde mat tenkte jeg først på proteiner, så karbohydrater og til sist grønnsaker. Men etter at jeg traff Sofia i 2010 og begynte å lage mat til oss endret jeg meg. Hun foretrekker grønnsaker, sier prinsen i boken «Gastronomisk kalender 2018».

Kong Carl Gustaf (76) har fortalt at han også er veldig glad i vegetarmat, og at de spiser det ganske ofte hjemme på slottet. Han liker dessuten å lage mat selv, og hans favoritt er ifølge den samme svenske avisen sufflé med Kalles kaviar!

LES OGSÅ: Får bryte kongelig tradisjon etter 350 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer