Prinsesse Ingrid Alexandra:

Dette skjer når prinsessen blir 18

Prinsessens myndighetsdag er rett rundt hjørnet.

SNART MYNDIG: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar 2022. Foto: Lise Åserud / NTB
SNART MYNDIG: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år 21. januar 2022. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

21. januar er det 18 år siden prinsesse Ingrid Alexandra (17) kom til verden på Rikshospitalet i Oslo.

I likhet med alle andre 18-åringer betyr det at den unge prinsessen er myndig, og kan ta billappen, drikke alkohol og stemme ved valg. Hun kan også tjenestegjøre i militæret, slik hennes far, kronprins Haakon (50), har gjort.

KRONPRINSEN 18 ÅR: Prinsessens far, kronprins Haakon, fotografert i anledning 18-årsdagen. Foto: Lise Åserud/NTB
KRONPRINSEN 18 ÅR: Prinsessens far, kronprins Haakon, fotografert i anledning 18-årsdagen. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer

Likevel er det ikke mange som i forbindelse med 18-årsdagen sin skal få besøke Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor - slik prinsessen skal dagen i forkant.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Den planlagte gallamiddagen på slottet er avlyst på grunn av coronarestriksjonene, men Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tror likevel kongefamilien vil gjøre stas på bursdagsbarnet.

- Kongefamilien feirer alltid bursdag, både små og store dager. I kronprinsfamilien vekker de bursdagsbarnet med kake og gaver på sengen, og de inviterer alltid venner og familie til selskap på selve dagen.

Bursdagsgave fra dronningen

Vagle mistenker en helt spesiell bursdagsgave fra dronning Sonja (84) til barnebarnet.

- Dronning Sonja begynte å gi barnebarna kunst i gave da de var yngre, og kanskje kommer det et spesielt kunstverk på selve myndighetsdagen?

MED DIADEM: Her følges prinsesse Märtha Louise til bords av sin bestefar kong Olav i anledning feiringen av 18-årsdagen sin. På hodet bærer hun et diadem. Foto: Knut Falch/NTB
MED DIADEM: Her følges prinsesse Märtha Louise til bords av sin bestefar kong Olav i anledning feiringen av 18-årsdagen sin. På hodet bærer hun et diadem. Foto: Knut Falch/NTB Vis mer

Vagle forteller at prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag også vil markeres med et spesielt kongelig symbol.

- Som 18-åring skal vi for aller første gang få se prinsesse Ingrid Alexandra bruke diadem. Siden festen er utsatt, er det dog uvisst når vi får se det. Kanskje dukker det opp noen bilder?

- Det blir uansett veldig spennende å se hvilket diadem hun vil bære. Blir det et som er kjøpt inn spesielt til henne eller blir det arvegods fra familien?

KONGELIG KONFIRMASJON: 31. august 2019 var det prinsesse Ingrid Alexandras tur til å konfirmeres, men det var hun ikke den første i kongefamilien som gjorde! Se bildene fra de andre kongeliges konfirmasjoner. Bilder: NTB. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Klipp: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Vil trolig ikke stemme

Å tjenestegjøre i militæret er som nevnt én av flere ting i rekken av ting prinsessen nå blir gammel nok til å gjøre. Selv om både kong Harald (84) og kronprinsen har vært i militæret, betyr ikke det nødvendigvis at prinsesse Ingrid Alexandra vil følge i samme fotspor.

PÅ BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Rena leir i november i fjor. Besøket var en konfirmasjonsgave fra Forsvaret. Foto: Annika Byrde / NTB POOL
PÅ BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøkte Rena leir i november i fjor. Besøket var en konfirmasjonsgave fra Forsvaret. Foto: Annika Byrde / NTB POOL Vis mer

I NRK-programmet «Året med Kongefamilien», fortalte kronprinsen at det er opp til prinsessen selv.

- Hun er ikke forpliktet til det, annet enn sånn førstegangstjenesten er. Man har jo plikt hvis forsvaret kaller deg inn. Utover det har hun egentlig ikke det, så vi får bare bruke tiden til å finne ut hvordan vi skal legge det løpet og hvordan hun selv ønsker det, sa kronprinsen til NRK.

I MILITÆRET: Her ser man kronprins Haakon motta sine eksamenspapirer fra Sjøkrigsskolen i Bergen av kommandør Kjell-Birger Olsen. Foto: Morten Hval / NTB
I MILITÆRET: Her ser man kronprins Haakon motta sine eksamenspapirer fra Sjøkrigsskolen i Bergen av kommandør Kjell-Birger Olsen. Foto: Morten Hval / NTB Vis mer

Og selv om den fremtidige dronningen snart er gammel nok til å entre valglokalene, er det lite sannsynlig at hun vil benytte seg av stemmeretten, tror Vagle.

- Kongefamilien har faktisk stemmerett, men kutymen sier at de ikke skal bruke den. Det kommer neppe prinsessen heller til å gjøre. Rett og slett fordi familien ønsker å representere alle og ikke skal støtte et spesielt syn.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

Noe andre ikke-kongelige 18-åringer ikke får automatisk, er sete i statsråd. Og selv om prinsessen nå blir gammel nok, får hun ikke det før hun er kronprinsesse.

- Det er først når kongen blir borte at hun blir kronprinsesse og skal steppe inn for faren. Da kronprins Haakon ble 18, var kong Olav akkurat død. Da ble overgangen større, forklarer Vagle.

Først og fremst skoleelev

Til tross for Ingrid Alexandras kongelige tittel, mener Vagle at det trolig ikke blir en veldig stor overgang til de voksnes rekker for prinsessen med det aller første.

Vagle tror det norske folk ikke får se veldig mye mer til prinsessen før hun blir kronprinsesse. I «Året med kongefamilien» fortalte kronprinsen at datteren ikke nødvendigvis blir mer synlig selv om hun blir myndig.

DAG 1: Prinsesse Ingrid Alexandra rekker opp hånden ved pulten sin på sin første skoledag på Jansløkka skole i Asker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DAG 1: Prinsesse Ingrid Alexandra rekker opp hånden ved pulten sin på sin første skoledag på Jansløkka skole i Asker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Hun er fortsatt i et utdanningsløp som hun kommer til å være i en del år til. Så får hun bestemme litt selv når hun vil begynne å gjøre litt mer offisielt, sa kronprinsen til NRK.

Kongehuseksperten tror prinsessen vil få gjøre ferdig videregående, studier og eventuelt militæret i fred slik kronprinsen fikk.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» fortalte prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

- Det forundrer meg ikke om hun reiser utenlands, og gjerne langt bort slik han gjorde, for å få en liten pustepause før det slår ut for alvor, tror Vagle.

LES OGSÅ: Avslører planer for 18-årsdagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer