Dronning Elizabeth:

Dette skjer nå

Mye vil forandre seg, nå som dronning Elizabeth er død.

SYK: Dronningens helsetilstand er sviktende, og familien har reist for å være ved hennes side. Foto: Joe Giddens/ Pool via REUTERS/NTB
SYK: Dronningens helsetilstand er sviktende, og familien har reist for å være ved hennes side. Foto: Joe Giddens/ Pool via REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag delte Buckingham Palace en pressemelding der det ble uttrykt bekymring for dronning Elizabeths (96) helse. Der kom det frem at legene anbefalte medisinsk overvåking.

Timer senere kunngjorde Buckingham Palace at dronningen er død.

Dronningens sønn og nå konge, Charles (73) og hans tre søsken var ved sin mors side på Balmoral torsdag ettermiddag. Også Charles kone og nå dronning, Camilla (75), samt den avdøde dronningens barnebarn prins William (40) og prins Harry (37) ankom Balmoral. Det er ikke kjent om de var til stede da dronningen sovnet inn.

Dette skjer

Alvorlighetsgraden av dronningens tilstand var lenge ukjent, men man visste at hun har vært syk over en lengre periode. Kongehusekspert Caroline Vagle uttalte torsdag ettermiddag at situasjonen er bekymringsfull.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

Og bekymringen har vist seg å være av god grunn. Men hva skjer nå, og hvordan gikk man fram da dronningen gikk bort?

I fjor høst fikk blant andre The Guardian tilgang på viktige dokumenter knyttet til dronning Elizabeths bortgang. Dokumentene har kodenavn «Operation London Bridge» - i tråd med at kodeordet for dronningens bortgang er «London Bridge er nede».

Dødsdagen refereres til som «D-day», og de påfølgende ni dagene etter bortgangen kalles D-1, D-2 og så videre. Begravelsen er D-10. Altså ni dager etter hennes bortgang, ifølge ifølge NTB.

Disse kodeordene ble informert til landets statsminister, i dette tilfellet nyvalgte Liz Truss, kort tid etter dødsfallet var et faktum.

Alle sosiale medie-kontoer tilknyttet den britiske kongefamilien og kongehuset gikk raskt i sort, og en kort kunngjøring av dronningens bortgang ble delt.

JUBILEUM: Dronning Elizabeth (96) feirer platinajubileum. Torsdag er det 70 år siden hun inntok den britiske tronen. Vis mer

Tar over tronen

Den britiske befolkningen har stor tilknytning til kongefamilien, og har opp gjennom åra vist stor sorg når sentrale medlemmer av kongefamilien har gått bort.

Det så man blant annet da prins Philip gikk bort i fjor vår, 99 år gammel. Sorgen var også massiv da prinsesse Diana gikk bort på 90-tallet. At britene har færre følelser tilknyttet dronningens bortgang, er derfor usannsynlig.

SORG: Dronning Elizabeth og prins Philip studerte blomsterhavet laget av britene etter prinsesse Dianas bortgang. Foto: Pool Photos / AP / NTB
SORG: Dronning Elizabeth og prins Philip studerte blomsterhavet laget av britene etter prinsesse Dianas bortgang. Foto: Pool Photos / AP / NTB Vis mer

I dokumentene «Operation London Bridge» kommer det fram at det av den grunn tas en rekke ekstraordinære sikkerhetstiltak, da det er ventet at store folkemengder samles i sorg.

Etter all formalitet, med kunngjøring av dødsfallet, følger riktignok forberedelser av begravelse. Ifølge The Guardian skal også den være nøye planlagt på forhånd, og den vil trolig bli fulgt nøye med på av inn- og utland.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

Deretter vil fokuset ligge på tronarvingen, kong Charles.

Dronning Elizabeth ble selv dronning umiddelbart etter at hennes far gikk bort 6. februar i 1952. Det samme skjedde med Charles, som er landets nye konge. Kroningen har imidlertid hatt som tradisjon å skje ei tid seinere.

Elizabeth ble kronet til dronning i juni 1953, ett år og fire måneder etter at kong George døde. Det er uvisst hvor lang tid etter dronningens dødsfall en kroning av Charles vil skje.

Konge og dronning

Det spesielle med denne troneovertakelsen er at Storbritannia for første gang på lenge får både en konge og ei dronning i Buckingham Palace. Prins Philip ble som kjent aldri konge.

TRONARVING: Storbritannias har fått ny konge og dronning. Foto: Jane Barlow / PA Photos
TRONARVING: Storbritannias har fått ny konge og dronning. Foto: Jane Barlow / PA Photos Vis mer

Det har lenge blitt sådd tvil om hvorvidt hertuginne Camilla noensinne skulle bli dronning. Det er blitt hevdet at planen var - og at det ble bestemt allerede på bryllupet - at hun skal gå under tittelen prinsessegemal.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

I forbindelse med feiringen av dronning Elizabeths 70 år på tronen tidligere i år, uttalte derimot dronningen at hun ønsker at svigerdatteren skulle bli stilt med dronninggemal når prins Charles blir konge, ifølge Reuters.

Dronning Elizabeth uttalte at det var hennes oppriktige ønske at Camilla skulle bære samme tittel som seg selv.

Torsdag ble Camilla omdøpt til dronning.

LES OGSÅ: - Et sterkt signal

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer