Dronning Camilla:

Dette skjer hvis kong Charles dør

- Historien er full av eksempler, sier kongehuseksperten om dronningens fremtid uten ektemannen.

UTFORDRINGER: Dronning Camillas ektemann, kong Charles, har hatt flere helseutfordrninger. Nå har han blitt diagnostisert med kreft. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB
UTFORDRINGER: Dronning Camillas ektemann, kong Charles, har hatt flere helseutfordrninger. Nå har han blitt diagnostisert med kreft. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias kong Charles (75) har den siste måneden vært preget av helseutfordringer.

I januar ble det kjent at 75-åringen skulle gjennomgå en operasjon mot forstørret prostata. Operasjonen var vellykket, men kort tid senere kunne Buckingham Palace dele at Charles hadde blitt diagnostisert med kreft.

I den forbindelse tar han et steg tilbake fra offisielle oppgaver, men kommer fortsatt til å utføre papirarbeid.

Dette kan bety at prins William (41) må steppe inn, ettersom det er han som er først i arverekken og han som en dag overtar tronen. Men hva skjer med dronning Camilla (76) dersom ektemannen går bort?

Buckingham Palace melder at kong Charles (75) har fått påvist kreftdiagnose. Vis mer

Slik blir hverdagen for Camilla

- I et sånt scenario blir tittelen hennes fortsatt dronning Camilla, sier historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen til Se og Hør.

Isaksen fortsetter:

- Hun vil ikke lenger kunne fungere som riksforstander og vil naturligvis ikke lenger ledsage monarken på statsbesøk, parlamentsåpninger og liknende.

KONGEPAR: Det er kun to år siden kong Charles og dronning Camilla overtok tronen. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB
KONGEPAR: Det er kun to år siden kong Charles og dronning Camilla overtok tronen. Foto: James Veysey/Shutterstock/NTB Vis mer

Til tross for at Camilla ikke lenger vil være riksforstander, forklarer kongehuseksperten at 76-åringen likevel kommer til å ha både representasjonsoppgaver og beskytterskap.

Gjennom tida har Camilla vært beskytter eller president for over 100 organisasjoner.

- Historien er full av eksempler på dronninger som har overlevd kongene de var gift med, forteller Isaksen og trekker frem:

- Det nyeste eksempelet i Europa er dronning Fabiola av Belgia, som ble enke da kong Baudouin døde i 1993 og selv døde i 2014. I Storbritannia er det nyeste eksempelet kong Charles’ mormor, som ble enke da George VI døde i 1952 og gikk under tittelen «dronningmoren» til hun selv døde i 2002.

Dronning Camilla og kong Charles forlater Clarence House etter møtet med prinsen. Video: TalkTV. Vis mer

Gift i 19 år

Etter dronning Elizabeths død i september 2022 ble Charles konge og Camilla dronning. Kongeparet giftet seg i 2005, i en borgerlig seremoni i Windsor Guildhall.

Begge parter har som kjent vært gift med andre før de to inngikk ekteskap.

I 1981 giftet Charles og prinsesse Diana seg ved St. Pauls katedral i Storbritannia. Bryllupet ble sett av over 750 millioner mennesker verden rundt. Sammen fikk de sønnene William (41) og Harry (39).

Camilla på sin side var gift med Andrew Parker Bowles (84) fra 1973 til 1995.