Dette skal prinsen hete

Kong Carl Gustaf offentliggjorde navnet i ekstraordinært statsråd.

GYLDEN HALVMETER: Carl Philip viste stolt hvor stor den lille prinsen var på pressekonferansen etter fødselen. Foto: AFP
GYLDEN HALVMETER: Carl Philip viste stolt hvor stor den lille prinsen var på pressekonferansen etter fødselen. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Tirsdag kveld fødte prinsesse Sofia en liten gutt på Danderyds sykehus. Kjønnet kom som en overraskelse på begge foreldrene. De hadde nemlig ikke ville vite om det ble gutt eller jente før barnet kom til verden.

Hadde navnet klart

Navnet hadde de imidlertid klart før barnet ble født. Både et jentenavn og et guttenavn, ettersom de ikke viste hvilket kjønn det ble. Men som tradisjonen tilsier er det kong Carl Gustaf som i ekstraordinært statsråd offentliggjør navn, tittel og hertugdømme. Og det skjedde i dag på Stockholms slott, med kronprinsesse Victoria ved kong Carl Gustafs side.

- Han skal hete Alexander Erik Hubertus Bertil, og skal tiltales Alexander, sa en stolt Carl Gustaf, som for første gang er blitt farfar.

Prins Alexander er oppkalt etter både morfar Erik, farfar Carl Gustaf, som også heter Hubertus og Carl Philips gudfar Bertil. Erik og Bertil var ventet, men at hovednavnet skulle bli Alexander var det få som hadde tippet på forhånd.

Den lille prinsen blir også hertug av Södermanland, kunngjorde kong Carl Gustaf.

Södermanland, også kalt Sörmland, ligger øst i Svealand. Navnet betyr «Sørmannens land», hvor «sørmannen» var det folk som bodde sør for innsjøen Mälaren.

STATSRÅD: Carl Gustaf var i storhumør og spøkte da han kunngjorde navnet på prins Alexander. Til venstre kronprinsesse Victoria. Foto: TT NYHETSBYRÅN
STATSRÅD: Carl Gustaf var i storhumør og spøkte da han kunngjorde navnet på prins Alexander. Til venstre kronprinsesse Victoria. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Jubel i Sverige

Svensk Damtidnings Johanna Lejon er storfornøyd med navnevalget:

- Superfine navn, synes vi! Erik og Bertil var ventet, Alexander og Hubertus var betydelig mer uventet. Men kongebarna fortsetter å gå sin egen vei når det gjelder navn. Kjempemorsomt, sier kongeekspert Johanna Lejon til Se og Hør.

Kong Carl Gustaf spøkte også med de mange fødslene i statsråd:

- Morsomt at storken har vært aktiv for familien Bernadotte dette året, humret Carl Gustaf.

Det er ennå ikke fastsatt noen dato for den kongelige dåpen, men ifølge Expressen tyder mye på at dåpen blir på Øland i sommer.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia forlater sykehuset med den lille babyen. Foto: Kungl. Hovstaterna
Prins Carl Philip og prinsesse Sofia forlater sykehuset med den lille babyen. Foto: Kungl. Hovstaterna Vis mer

I går ble det aller første bildet av den lille prinsen gjort tilgjengelig for pressen. Bildet ble tatt i gangen på sykehuset, og man kan så vidt skimte den lille prinsen under et teppe.

- Prinsefamilien har nå forlatt sykehuset og er hjemme på Drottningholms slott. Alle har det fint og ser frem til tiden de skal tilbringe sammen» står det under bildet.

- Nattklubbdronning

Det ble mye oppstyr da kronprinsesse Victoria fødte Estelle. Da navnet ble offentliggjort var det mange svensker som satte kaffen i vrangstrupen.

Kronprinsessens gamle lærer var blant kritikerne som gikk ut og raste mot Victoria og Daniels navnevalg på tronarvingen.

- Dette er ikke et navn for en dronning. Kanskje en nattklubbdronning, sa kongeekspert og historiker Herman Lindqvist til Aftonbladet.

I dag er det imidlertid ingen som reagerer på navnet...

LES OGSÅ: Se det unike bildet fra England

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer