<strong>TRE BLE TIL FIRE:</strong> Onsdag kveld fikk kronprinsesse Victoria og prins Daniel en liten sønn, og prinsesse Estelle ble storesøster. Torsdag formiddag presenterte kong Carl Gustaf prinsens navn for folket - Oscar Carl Olof.   Foto: Kungahuset.se
TRE BLE TIL FIRE: Onsdag kveld fikk kronprinsesse Victoria og prins Daniel en liten sønn, og prinsesse Estelle ble storesøster. Torsdag formiddag presenterte kong Carl Gustaf prinsens navn for folket - Oscar Carl Olof. Foto: Kungahuset.se Vis mer

Dette skal den nyfødte prinsen hete

Torsdag formiddag ble navnet på kronprinsesse Victoria og prins Daniels lille sønn avslørt.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Onsdag kveld kunne den svenske kongefamilien bryte ut i jubel over at kronprinsesse Victoria (38) og prins Daniel (42) har blitt foreldre for annen gang.

Sveriges kronprinsesse, som fra før av er mor til prinsesse Estelle (4), fødte en liten prins på sykehuset Karolinska i Solna utenfor Stockholm klokken 20.28.

Under ett døgn senere offentliggjorde det svenske kongehuset det første bildet av den nyfødte. Ifølge Kungahuset.se besøkte prinsesse Estelle sin nye lillebror på sykehuset torsdag morgen, og allerede nå er familien hjemme på Haga slott igjen.

Tordag formiddag var det duket for nok en kongelig nyhet, da den nyfødte prinsens navn ble avslørt i kongelig statsråd.

- Hans navn kommer til å være Oscar Carl Olof. Han kommer til å kalles Oscar. Han kommer til å bli hertug av Skåne, erklærte kongen i statsråd ifølge Expressen.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>SORG OG GLEDE:</strong> Kong Carl Gustaf, som hadde selskap av prins Carl Philip (t.v) i statsråd torsdag, åpnet med å fortelle at mannen til prinsesse Birgitta - Johann Georg av Hohenzollern - har gått bort.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
SORG OG GLEDE: Kong Carl Gustaf, som hadde selskap av prins Carl Philip (t.v) i statsråd torsdag, åpnet med å fortelle at mannen til prinsesse Birgitta - Johann Georg av Hohenzollern - har gått bort. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Kalles opp etter far og bestefar

Klokken 11.15 tordag inviterte kong Carl Gustaf (69) til statsråd på slottet i Stockholm. Der presenterte kongen altså den nyfødte prinsens navn, tittel, tiltalenavn og hertugdømme for regjeringen.

Kongen opplyste videre om at han sliter med influensa, og at han er redd for å smitte sitt nyfødte barnebarn.

- Jeg skal nok hilse på litt senere i dag, men det blir litt på avstand, fortalte Carl Gustaf, til lett humring fra regjeringen.

At den nyfødte prinsen kom til å bli kalt Oscar, var det mange som gjettet på forhånd. Navnet har lange tradisjoner i det svenske kongehuset, ettersom både kong Oscar I (1799-1859) og kong Oscar II (1829-1907) bar navnet.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>STOLT BESTEFAR:</strong> Kong Carl Gustaf understreket at kongefamilien er svært lykkelige over familieforøkelsen i statsråd torsdag. Her er han avbildet med kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle ved en tidligere anledning.  Foto: Kungahuset.se
STOLT BESTEFAR: Kong Carl Gustaf understreket at kongefamilien er svært lykkelige over familieforøkelsen i statsråd torsdag. Her er han avbildet med kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle ved en tidligere anledning. Foto: Kungahuset.se Vis mer

- Oscar I ble kronet i 1844, og han var konge av Norge i tillegg til Sverige. Sønnen Oscar II tok over tronen i 1872. Han var også konge av Norge og Sverige fram til unionsoppløsningen i 1905. Hans andre sønn ble døpt prins Oscar og ble greve av Wisborg. Nå har vi altså fått en ny prins Oscar i Sverige. Navnet har kongelig svung og er et «moderne» og populært navn, som står godt til Estelle. Svenskene er nok storfornøyd med Victoria og Daniels navnevalg, sier kongereporter i Se og Hør, Anders Johan Stavseng til Seoghør.no.

Den nyfødte prinsens to øvrige navn er også preget av familietradisjon. Prins Daniels døpenavn er Olof Daniel Westlig, og både svenskekongen og prins Carl Philip (36) er som kjent døpt Carl.

Salutt og kirkebesøk

Ifølge Svensk Damtidning måtte kongen innstille et besøk på Söndrumsskolan i Halmstad i anledning offentliggjøringen av prinsens navn torsdag formiddag. 

Etter navneavsløringen ble den lille prinsen, som er nummer tre i arverekkefølgen til tronen, hedret med en salutt på 21 skudd fra Skeppsholmen i Stockholm klokken 12.

Og fra klokken 12.15 holdes det en Te Deum-gudstjeneste i Slottskyrkan, ifølge Svensk Damtidning. Der vil kongefamilien, med unntak av kronprinsesse Victoria, være til stede sammen med representanter fra regjeringen, Riksdagen og hoffet.

Så sent som i juni 2015 gjennomførte kong Carl Gustaf samme oppdrag, da han offentliggjorde navnet på prinsesse Madeleine (33) og Chris O'Neills (41) lille sønn - prins Nicolas Paul Gustaf.

<strong>HAR OGSÅ TO BARN:</strong> I fjor sommer ble prinsesse Madeleine og Chris O´Neill foreldre for annen gang. Her er de fotografert i dåpen til prins Nicolas i oktober 2015. Foto: Aftonbladet
HAR OGSÅ TO BARN: I fjor sommer ble prinsesse Madeleine og Chris O´Neill foreldre for annen gang. Her er de fotografert i dåpen til prins Nicolas i oktober 2015. Foto: Aftonbladet Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse Estelle sjarmerer det svenske folket

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer