Kronprinsesse Mette-Marit:

Dette må du vite om Mette-Marit

Dette lurer folk flest på om Norges kronprinsesse.

KRONPRINSESSA: Mette-Marit ble ikke født inn i kongefamilien, men skal likevel bli dronning. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff
KRONPRINSESSA: Mette-Marit ble ikke født inn i kongefamilien, men skal likevel bli dronning. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff Vis mer
Publisert

Vår kronprinsesse Mette-Marit (48) skal en dag bli Norges dronning. De fleste kjenner henne som nettopp det - kronprinsesse, kona til Norges tronarving.

Men hvem var hun før hun ble en del av kongefamilien? Og hvor møttes hun og kronprins Haakon (49)?

Se og Hør har samlet sammen det folk flest lurer på om kronprinsessen.

LATTERKRAMPE: Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Hva heter Mette-Marit til etternavn?

Hennes kongelige høyhet kronprinsesse Mette-Marit har ikke alltid båret den tittelen.

Da hun ble født 19. august 1973 fikk hun navnet Mette-Marit Tjessem Høiby. Hun vokste opp i Kristiansand, og gikk på Kristiansand Katedralskole fra 1991 til 1994.

I løpet av ett av årene på katedralskolen var hun også utvekslingsstudent et år ved Wangaratta High School i Australia.

KUNNGJORDE FORLOVELSEN: Her kunngjorde de forlovelsen i desember 2001. Foto: Lise Åserud / NTB
KUNNGJORDE FORLOVELSEN: Her kunngjorde de forlovelsen i desember 2001. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Senere har kronprinsessen også gått videre med studier. Hun har tatt eksamener i kjemi og IKT ved Universitetet i Agder, og fra 2000 til 2002 tok hun eksamener i fagene Livssyn og etikk og Anvendt etikk ved Universitetet i Oslo.

RØRT: Kronprinsesse Mette-marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

Våren 2003 studete hun ved Universitetet i London, og hun var hospitant ved Norad (direktoratet for utviklingssamarbeid) i tre måneder. I 2012 fullførte hun en mastergrad i ledelse ved Handelshøyskolen BI.

Når giftet Mette-Marit og Haakon seg?

Det er nå 26 år siden Mette-Marit traff sin kommende ektemann på Quartfestivalen i Kristiansand. Likevel var det ikke før tre år senere, da de fant igjen hverandre på den samme festivalen, at virkelig fant hverandre.

På den tiden hadde Mette-Marit også fått sønnen Marius Borg Høiby (25), som ble født i 1997.

Forholdet mellom henne og kronprinsen ble annonsert 14. mai 2000, og i desember samme år ble det annonsert at de var forlovet.

TUR: Paret tok en spasertur i Oslos gater i 2000. Foto: Heiko Junge / NTB
TUR: Paret tok en spasertur i Oslos gater i 2000. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Mette-Marit har selv gitt uttrykk for at det var vanskelig å tilpasse seg et liv i offentligheten.

- Det var noen perioder i livet, kanskje spesielt den første fasen til meg og Haakon, som jeg ennå ikke klarer å tenke på uten å måtte kaste opp. For det var så beintøft. Det var et enormt press, og jeg kom dit uten noen som helst erfaring med det, fortalte kronprinsessen i podkasten «The Kåss Furuseths», skrev NRK P3 i fjor.

Det var 25. august 2001 kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit. Vielsen fant sted i Oslo Domkirke, og ble fulgt av to millioner TV-seere.

Hvor bor Mette-Marit?

Fra 2002 har kronprinsparet vært bosatt på Skaugum i Asker. Der bor hun sammen med familien sin, kronprins Haakon og deres to barn prinsesse Ingrid Alexandra (18) og prins Sverre Magnus (16).

FAMILIEN: Haakon, Mette-Marit, Ingrid Alexandra, Marius og Sverre Magnus. Foto: Privat / Det norske kongehus
FAMILIEN: Haakon, Mette-Marit, Ingrid Alexandra, Marius og Sverre Magnus. Foto: Privat / Det norske kongehus Vis mer

Etter det Se og Hør kjenner til flyttet Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby også hjem til familien på Skaugum etter brudd med kjæresten tidligere i år.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Kronprinsfamilien har også to firbente familiemedlemmer, nemlig hundene Milly Kakao og Molly Fiskebolle. Hundene er en blanding mellom labrador retriever og puddel, populært kalt labradoodle.

.Kronprinsfamilien på 17. mai i 2017. Fra venstre prins Sverre Magnus, med hunden Muffins Kråkebolle, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, med hunden Milly Kakao, og kronprins Haakon Foto: Terje Pedersen / NTB
.Kronprinsfamilien på 17. mai i 2017. Fra venstre prins Sverre Magnus, med hunden Muffins Kråkebolle, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, med hunden Milly Kakao, og kronprins Haakon Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hva slags sykdom har Mette-Marit?

Det var i 2018 det ble kjent at Mette-Marit har fått påvist lungesykdommen kronisk lungefibrose.

Sykdommen medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Det fører til at lungene blir stive og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad får man mindre volum å puste med, skriver LHL og Lommelegen.

Da sykdommen ble kjent sa kronprinsessen til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år, og at de hadde vært igjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa hun til NRK.

BURSDAG: kronprinsesse Mette-Marit hyllet ektemannen på Instagram i anledning bursdagen. Video: Instagram / Crownprincessmm. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Når blir Mette-Marit dronning?

Mette-Marit blir Norges neste dronning. Hun vil få rollen som dronning når hennes ektemann, kronprins Haakon tar over tronen etter sin far, kong Harald.

KRONPRINSPARET: Haakon og Mette-Marit. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
KRONPRINSPARET: Haakon og Mette-Marit. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff. Vis mer

Kronprinsparets eldste datter, Ingrid Alexandra, er Norges neste tronarving etter sin far. Det vil si at hun tar over tronen etter Haakon.

Ingrid Alexandra er faktisk den første norske tronarvingen som er jente. Tidligere var det bare gutter som kunne arve tronen, men i 1990 ble Grunnloven endret og det ble bestemt at en prinsesse kan arve tronen på lik linje som en prins. Det betyr at Ingrid Alexandra, som er den førstefødte, vil arve tronen fremfor sin ett år yngre bror, prins Sverre Magnus (16).

LES OGSÅ: Den nye prinsessetrenden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer