<strong>FORELSKET:</strong> - I Storbritannia har prins Harry fått sin Meghan med minoritetsbakgrunn. Den nye hoffsjamanen Durek Verrett fra USA, prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, har en enda mer fargerik bakgrunn enn Ari. Dette kler prinsessen godt, skriver Ulf André Andersen, Ansvarlig redaktør i Se og Hør. Foto: NTB Scanpix
FORELSKET: - I Storbritannia har prins Harry fått sin Meghan med minoritetsbakgrunn. Den nye hoffsjamanen Durek Verrett fra USA, prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, har en enda mer fargerik bakgrunn enn Ari. Dette kler prinsessen godt, skriver Ulf André Andersen, Ansvarlig redaktør i Se og Hør. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se og Hør mener:

Dette må du tåle, Märtha!

Prinsesse Märtha Louise må skille mellom saklig kritikk og personangrep. Det klarte ikke prinsessen da hun angrep pressen mandag kveld.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten ikke til å tro i 2019. Men da prinsesse Märtha Louise giftet seg med Ari Behn i 2002, stilte Kvinner og Klær (KK) dette spørsmålet til sine lesere: «Men hadde det norske folk tålt en neger i kongefamilien?»

Prinsessetittelen skal ikke selges på billigsalg. Da varer den ikke lenge. Ansvarlig redaktør Ulf André Andersen

Artikkelen handlet om hverdagsrasisme. Og daværende kommunalminister Erna Solberg svarte slik:

<strong>HVERDAGSRASISME:</strong> I en temasak i 2002 stilte kvinnemagasinet KK spørsmålet «Kunne Ari vært neger?». Faksimile KK.
HVERDAGSRASISME: I en temasak i 2002 stilte kvinnemagasinet KK spørsmålet «Kunne Ari vært neger?». Faksimile KK. Vis mer

«En skikkelig, velutdannet neger uten skandalebakgrunn kunne gått hjem i den norske kongefamilien. Men jeg tror dosen ville blitt for stor med en neger som hadde oppført seg som Ari Behn».

Erna fortsatte sin analyse like friskt:

«En svart Ari hadde nok skapt en viss skandale. Men en afrikaner med bakgrunn som en skikkelig person, kunne blitt et stort symbol på det liberale Norge. Men mange nordmenn er ikke klare for en neger i den rollen».

Heldigvis har det skjedd noe i Norge på 17 år. Landet vårt har blitt åpnere og mer inkluderende, og et sted på veien sluttet både Erna og resten av det norske folk å bruke ordet neger i dagligtalen, eller i det hele tatt å legge vekt på hudfarge som noe viktig.

I dag er Se og Hør overbevist om at kongefamilien er mer enn herdet nok til å innlemme en velutdannet sjaman - som elsker begge kjønn og med en annen hudfarge enn resten av slekten - i de innerste kongelige gemakker.

I Storbritannia har prins Harry fått sin Meghan med minoritetsbakgrunn. Den nye hoffsjamanen Durek Verrett fra USA, prinsesse Märtha Louises nye kjæreste, har en enda mer fargerik bakgrunn enn Ari. Dette kler prinsessen godt.

- Har gått sine egne veier

For 18 år siden møtte jeg prinsesse Märtha Louise for første gang under et pressetreff i NRK mens jeg jobbet i Dagbladet. Hun skulle lese eventyr for barn under julefeiringen. Sammen med en kollega dro vi tilbake til redaksjonen og lagde oppslaget: «Märtha refser late foreldre som ikke leser eventyr for barna sine». Allerede den gang var hun frittalende.

Saken fortsetter nedenfor.

En liten stund senere jobbet vi i redaksjonen med å avsløre forholdet til Ari Behn. Helt opp til deadline diskuterte vi vinklingen på saken. Sjefredaktøren skar igjennom og kalte saken: Ari Behn - Märthas nye nære venn.

Märtha har i alle år gått sine egne veier og har alltid vært en fargeklatt i det politisk korrekte Norge. Det har vært engleskoler, samtaler med døde mennesker - og kjærester i alle mulige varianter. Det heier vi på i Se og Hør.

Kongefamilien har i alle år vært opptatt av mangfold. Det kom tydelig fram i kong Haralds tale under en hagefest på Slottet sommeren 2016: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.»

Saken fortsetter nedenfor.

KØBENHAVN: Søndag gikk startskuddet for foredragsturneen til Märtha Louise og Durek Verrett, «The Princess and The Shaman», i København. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Les saken her: https://www.dagbladet.no/kultur/grat-latter-og-uling-pa-sjaman-workshop/71094642 Vis mer

Talen oppsummerer datterens liv og det nye Norge.

- Aldri en vanlig borger

Se og Hør er av den oppfatning at folk må få lov til å tro på hva de vil så lenge det ikke skader andre og bryter med grunnleggende demokratiske prinsipper som ytringsfrihet og likeverd. Vi er mer skeptiske til sjamanens udokumenterte påstander om å kurere alvorlig kreftsykdom.

Det har Durek Verrett kringkastet til hele verden. Både prinsesse Märtha Louise og kjæresten sier at han aldri har sagt det. Og at det hele er diktet opp av norsk presse. Det er etter vår oppfatning ikke tilfelle. Her har norsk presse gjort en grundig jobb, og det er ingen grunn til å skjerme Verrett fra et kritisk søkelys.

Hvem prinsessen velger som kjæreste er først og fremst hennes sak, men hun må tåle at forholdet blir offentlig belyst. Spesielt siden paret beveger seg i det offentlige rom og selger «tjenester» til mange som kan være i en sårbar livssituasjon.

Saken fortsetter nedenfor.

Paret har også fått rikelig med plass til å forsvare sin livsfilosofi, og vi tror det blir utrolig viktig for prinsessens omdømme fremover at hun klarer å forstå at ikke alle kritiske spørsmål kan tolkes som personangrep.

Prinsesse Märtha Louise har andre utfordringer enn det vi andre har. Hun kommer alltid til å være Kongen og Dronningens datter – med eller uten tittel som prinsesse. Märtha kan derfor aldri bli en vanlig borger selv om hun måtte ønske det. Som hun selv sier: «Jeg er født inn i familien og er en del av den». Det kommer hun aldri unna. Muligens blir hun mindre offentlig uten en tittel, men interessen rundt henne vil alltid være der. Det handler om alt fra sikkerhet til nettverk.

Saken fortsetter nedenfor.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

Se og Hør synes at prinsessen er tøff som tør å gå sine egne veier. Hun forsvarer sin virksomhet i den offentlige debatten, og står for det hun mener. Ingen er tjent med å gjemme denne annerledesheten innenfor slottets fire vegger.

Kongeparets datter må tåle kritikk når hun legger ut på turné under fanen «Prinsessen og Sjamanen». Prinsessetittelen skal ikke selges på billigsalg. Da varer den ikke lenge. Märtha må klare å skille mellom kremmervirksomhet og kongelig gjerning.

Hvis også Durek Verrett mestrer denne balansegangen, ligger alt til rette for at han både kan få prinsessen og leve lykkelig alle sine dager. Men han klarer ikke å vinne halve kongeriket ved å skape uklare grenser mellom Kongens familie og kommersiell åndemaning. Og kvakksalveri.

Ulf André Andersen

Ansvarlig redaktør i Se og Hør

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer