- Dette har styrket monarkiets posisjon

Kongefamilien blir hyllet etter terroraksjonene som rystet Norge.

NÆRHET: Kong Harald og Dronning Sonja har virkelig vært tilstede for pårørende og etterlatte etter tragedien i Oslo og på Utøya.  Foto: Scanpix
NÆRHET: Kong Harald og Dronning Sonja har virkelig vært tilstede for pårørende og etterlatte etter tragedien i Oslo og på Utøya. Foto: Scanpix Vis mer
SEHER.NO: Kongehusets delaktige tilstedeværelse de siste dagene, både i Oslo og i Tyrifjorden, har ifølge eksperter styrket monarkiets posisjon i samfunnet.

- Kongefamilien har vist nærhet og tydelige følelser i denne situasjonen, både konstitusjonelt og personlig. Jeg er sikker på at kongefamiliens deltakelse og deres engasjement har styrket monarkiet. Det at de er på plass og viser deltakelse, både fysisk og psykisk, har absolutt hatt en samlende effekt, sier Hans-Christian Vadseth til Seher.no.

Vadseth er tidligere nyhetsredaktør i VG, og jobber nå som seniorrådgiver i kommunikasjonsselskapet First House.

Kong Harald og Dronning Sonja har, i likhet med resten av kongefamilien, nektet å stå på sidelinjen og har aktivt reist rundt for å vise omsorg og støtte de pårørende etter terrorangrepene. Det mener omdømmeekspert og kommunikasjonsrådgiver Live Bressendorf Lindseth har vært veldig viktig.

- Monarkiets funksjon i en situasjon som dette er veldig viktig fordi at det virker samlende for folket. Kongehuset har jo sterke tradisjoner på dette, som vi spesielt husker fra andre verdenskrig, sier Bressendorf Lindseth til Seher.no.

Spesielt imponert er Vadseth over Kong Haralds ydmykhet.

- Det at Kongen sto i kø i domkirken for å tenne lys er et tydelig bilde på hvordan en folkelig konge skal opptre. Jeg er sikker på at dette aldri ville blitt gjort på samme måte av for eksempel den britiske monarken, mener han.

Flere har opplevd at kongefamiliens offentlige engasjement har gitt oss trygghet og stabilitet, og gjort det lettere for oss å takle situasjonen. Også talen til Kronprins Haakon får mye skryt for å ha bidratt til nettopp det.

- Kronprinsens tale på Rådhusplassen var sterk, og sitater som «I kveld er gatene fylt av kjærlighet» og «Vi har valgt å besvare grusomhet med nærhet» er ord som garantert vil sitte igjen i lang tid fremover, sier Vadseth.

Bressendorf Lindseth mener at samarbeidet mellom kongehuset og statsminister Jens Stoltenberg har mye av æren for et forent Norge.

- Med Stoltenberg som en sterk leder på toppen, og kongehuset ved siden av, har vi som tilskuere blitt betrygget og fått en følelse av at landet har blitt ledet på en særdeles overbevisende måte de siste dagene, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiver Vadseth er usikker på om ting ville vært annerledes dersom Norge hadde vært ledet av en president.

- Hadde Norge hatt en president som hadde vist samme følelser og klokskap er jeg sikker på at dette ville ha gjort samme nytte som kongefamilien. Men monarkiet er et nasjonalt viktig symbol, som tydelig utøver sin rolle på riktig måte, slik som vi har fått erfart de siste dagene, sier han.

Åtte personer skal ha blitt drept av bombeeksplosjonen i Oslo, mens hele 68 mennesker mistet livet på sommerleiren på Utøya.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Obama skrev i kondolanseprotokollen