Dronning Margrethe:

Dette har ikke skjedd på åtte år

Det danske kongehuset overrasker med nytt portrett av dronning Margrethe.

HISTORISK: Det nye bildet av dronning Margrethe (80) er det første offisielle portrettet siden 2012. Foto: Per Morten Abrahamsen/ Det danske kongehuset
HISTORISK: Det nye bildet av dronning Margrethe (80) er det første offisielle portrettet siden 2012. Foto: Per Morten Abrahamsen/ Det danske kongehuset Vis mer
Publisert

I midten av april fylte danskenes dronning Margrethe 80 år, men den store feiringen ble imidlertid avlyst grunnet coronapandemien.

I anledning den store dagen ble det tatt et nytt gallaportrett av dronninga, som i dag, fem måneder seinere, blir offentliggjort av det danske kongehuset.

Portrettet av 80-åringen, som ble foreviget i sommer, er overraskende nok det første offisielle portrettet siden 2012.

- Det er tradisjon for at regentportretter skiftes ut fra tid til annen, ofte i forbindelse med spesielle arrangementer, jubileer eller runde bursdager. Portrettene er derfor også en del av historien om Danmarks statsoverhodes liv og arbeid, heter det i pressemeldingen fra det danske kongehuset.

NYTT BILDE: Det nye bildet av dronninga ble tatt i sommer. Foto: Per Morten Abrahamsen/ Det danske kongehuset
NYTT BILDE: Det nye bildet av dronninga ble tatt i sommer. Foto: Per Morten Abrahamsen/ Det danske kongehuset Vis mer

Historisk portrett

Bildet er tatt i Kuppelsalen på Fredensborg Slott, hvor en gallakledd dronning Margrethe poserer med Elefantordenen (en dansk ridderorden som er landets høyeste utmerkelse, journ.anm.), Frederik IX's ordensportrett, Dannebrogordenens storkommandørkors og Elefantordenens bryststjerne.

I tillegg brukte dronning Margrethe sitt såkalte Perlepoire-sett som består av en tiara, et halskjede, et sett med øreringer og en brosje med diamanter - et sett som hun har hatt på flere offisielle gallaportretter tidligere.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Det danske kongehuset opplyser videre at det nye portrettet i framtida vil bli funnet på veggene til forskjellige statlige institusjoner som ambassader og danske fartøy. Her vil bildene være innrammet i eikerammer med kongekronen øverst.

Det er fotograf Per Morten Abrahamsen som har tatt det offisielle bildet av dronninga, noe han har gjort flere ganger tidligere.

Det var nemlig også Abrahamsen som i anledning Margrethes 80-årsdag sto bak kameraet for å ta bilder av dronninga i ulike situasjoner.

Fikk kritikk

Og disse bildene gikk ikke upåaktet hen. På et av bildene poserte nemlig dronninga med sønnen, kronprins Frederik og barnebarnet prins Christian.

De to mennene skal begge arve tronen på et tidspunkt, og derfor er bildene utvilsomt symbolsterke.

SAMLET: Her er dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian fotografert i døråpningen tiul Røde Salon i Christian IX` Palæ. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
SAMLET: Her er dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Christian fotografert i døråpningen tiul Røde Salon i Christian IX` Palæ. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

Fotograf Per Morten Abrahamsen er kjent for å fotografere mektige mennesker, og denne gangen var det et samarbeid mellom ham og dronningas egne forslag som ble utgangspunktet for fotoseansen.

Enkelte mente derimot at det var en lite dynamisk familie det danske folk fikk presentert. I Danmark haglet kritikken, og flere eksperter mente at bildene var så oppstilte at det nesten grenset til en photoshop-blemme.

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen var blant dem som reagerte og påpekte at bildene var litt stive.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Han har vært litt for beæret over oppgaven, og det faller litt utenfor det han pleier å gjøre. Han har fotografert mange framtredende forretningsfolk, hvor han har fått dem på nært hold. Han tilføyer ikke det kongelige portrettfoto særlig mye nytt her, sa han til Ekstra Bladet.

Jakobsen etterlyste videre mer frihet i bildene. Det samme gjorde ekspert i kongelig portrettkunst, Thyge Christian Fønss-Lundberg.

- De ser merkelig retusjerte ut. Det blir kalt en kunstportrettserie, og selv om jeg er portrettekspert, har jeg aldri hørt det uttrykket før. Jeg lurer på om det i virkeligheten er sammensatt av flere bilder, spurte eksperten.

Lønnsstigning

Det nye portrettet av dronning Margrethe kommer bare kort tid etter at den danske regjeringen avslørte at det skulle framgå en apanasjestigning for kongehusets medlemmer neste år, ifølge danske Se og Hør.

Den 80 år gamle dronninga kan dermed vente seg å gå fra en årsinntekt på 87,6 millioner danske kroner, som tilsvarer drøye 128 millioner norske kroner, til å få 89,3 millioner danske kroner. Dette tilsvarer over 130 millioner norske kroner.

Det er imidlertid ikke bare Margrethe som stiger i lønn. Hele familien får nemlig en lønnsforhøyelse, deriblant kronprinsfamilien som får ytterligere 400 000 danske kroner som tilsvarer 584 497 norske kroner. De vil dermed sitte igjen med 22 millioner danske kroner i året, som tilsvarer en årslønn på over 32 millioner norske kroner.

BLODPROPP: Kongehus-ekspert Caroline Vagle tror danskene nå er bekymret, etter at Prins Joachim fredag kveld ble innlagt på sykehus for blodpropp. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Det skal imidlertid nevnes at lønnsforhøyelsen for den danske kongefamilien bare vil koste Danmark 300 000 danske kroner, som tilsvarer 438 416 norske kroner.

Dette på bakgrunn av at grevinne Alexandra frasa seg apanasjen sin etter at prins Felix fylte 18 år i år.

LES OGSÅ: I heftig boligstrid

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer