Dronning Elizabeth:

Dette har ikke skjedd på 32 år

Det blir en annerledes jul for den britiske kongefamilien.

BRYTER JULETRADISJON: Slik blir man ikke å se den britiske kongefamilien i år. Foto: NTB
BRYTER JULETRADISJON: Slik blir man ikke å se den britiske kongefamilien i år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir en annerledes julefeiring for de fleste i år, og den britiske kongefamilien er intet unntak.

Dronning Elizabeth (94) har hatt som fast tradisjon å feire jul på Sandringham, kongefamiliens gods i Norfolk. Her pleier også hennes ektemann, prins Philip (99), å være.

De har også et strengt skjema de forholder seg til, som inneholder regler og rutiner for hvilken rekkefølge familiemedlemmene ankommer godset, til hva slags julegaver de gir hverandre.

I år blir det imidlertid ingen jul på Sandringham.

HILSEN TIL BARNA; Denne rørende julehilsenen lagde prins Harry til barn som har mistet foreldre i militærtjeneste. Video: Scotty’s Little Soldiers Vis mer

Ikke skjedd på 30 år

Dronningen og ektemannen skal nemlig feire på Windsor slott utenfor London. Det opplyser Buckingham Palace ifølge Sky News.

Den 94 år gamle monarken har fast tilholdssted på residensen når hun ikke oppholder seg i Buckingham Palace.

Dette blir første gangen de feirer jul et annet sted enn Sandringham siden 1988.

- Etter å ha vurdert alle passende råd, har dronningen og hertugen av Edinburgh bestemt at de dette året vil tilbringe jula stille og rolig på Windsor, sier en talsperson til nettstedet.

Det er foreløpig ikke klart om noen av den øvrige kongefamilien vil være til stede under feiringen.

Dronningen har under coronapandemien og portforbudet i England oppholdt seg på Windsor sammen med ektemannen.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Faste tradisjoner

Juletradisjonen har flere ganger vært nær å ryke. I 2016 ble monarken og gemalen hennes kraftig forkjølet, og den tradisjonelle togreisen ble derfor avlyst. Ekteparet endte likevel opp med julefeiring på Sandringham etter å ha tatt et helikopter dit da formen bedret seg.

I fjor feiret dronningen uten prins Philip, da han ble innlagt på sykehus.

Det er heller ikke kjent om de øvrige familietradisjonene utgår. De pleier blant annet å åpne julegaver 24. desember, slik vi gjør her til lands, i motsetning til første juledag som er vanlig i resten av Storbritannia.

Kongefamilien drar også på julegudstjeneste sammen, og her pleier hele storfamilien å være samlet.

FAST TRADISJON: Prins Charles sammen med sønnene William og Harry, og deres koner Kate og Meghan, under den tradisjonsrike julegudstjenesten i 2018. Foto: NTB
FAST TRADISJON: Prins Charles sammen med sønnene William og Harry, og deres koner Kate og Meghan, under den tradisjonsrike julegudstjenesten i 2018. Foto: NTB Vis mer

Ukjent hva barnebarna gjør

Hertugparet av Sussex, prins Harry (36) og Meghan (39), er heller ikke ventet å følge kongefamiliens tradisjoner. De flyttet til California tidligere i år, og er ikke ventet til prinsens hjemland i jula, ifølge Harpers Bazaar.

Det er imidlertid coronapandemien og portforbudet i Storbritannia som skal ha satt en stopper for den britiske jula for paret.

Det er foreløpig ikke offentliggjort hvilke planer prins William (38) og hertuginne Kate (38) har i jula, men flere medier, deriblant Mirror, har skrevet at mye tyder på at de vil feire i Berkshire sammen med Kates familie.

LES OGSÅ: Derfor dropper hun finalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer