Keiserdømmet i Japan:

Dette har ikke skjedd på 200 år - nå trues tronen

Landet får sin første abdikasjon siden 1817.

GÅR AV: Ingen Japansk keiser har abdisert på over to hundre år. Nå skjer det, nærmere bestemt den 30. april. Her er keiser Akihito og kona, keiserinne Michiko, avbildet i Tokyo i 2017. Foto: NTB Scanpix
GÅR AV: Ingen Japansk keiser har abdisert på over to hundre år. Nå skjer det, nærmere bestemt den 30. april. Her er keiser Akihito og kona, keiserinne Michiko, avbildet i Tokyo i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det japanske keiserdømmet har fått mye oppmerksomhet i Europa de siste åra, på grunn av flere uforutsette hendelser.

Keiserdømmet regnes som verdens eldste monarki, og de keiserlige er derfor i stor grad bundet av tradisjoner. Mange eksperter og monarkister verden rundt ble derfor overrasket over å høre at keiser Akihito hadde bestemt seg for å abdisere.

Det kunngjorde han allerede for flere år siden, og begrunnet valget med at han ønsket å la nye krefter ta over tøylene for ham. Fysiske begrensninger ble også nevnt som årsak til abdikasjonen.

Det er første gang på over to århundrer at en japansk keiser har valgt å forlate «krysantemumtronen» frivillig. Den siste som gjorde det, var keiser Kokaku i 1817.

Keiser Akihito overtok keisertronen etter sin far Hirohito i 1989. 30. april reiser han seg fra tronen, og lar sønnen, kronprins Naruhito (59), sette seg i stedet. Da har han sittet der ganske nøyaktig 30 år.

ABDISERER: Etter 30 år på tronen, går keiser Akihito av 30. april 2019. Da trer sønnen, kronprins Naruhito, inn i hans rolle. Foto: NTB Scanpix
ABDISERER: Etter 30 år på tronen, går keiser Akihito av 30. april 2019. Da trer sønnen, kronprins Naruhito, inn i hans rolle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig balansegang

Både i forbindelse med jubileet, den kommende abdikasjonen og kronprinsens nylige 59-årsdag, har keiseren kommet med noen sjeldne uttalelser om håp for fremtiden og refleksjoner fra fortiden.

- Helt siden jeg satte meg på tronen har jeg brukt dagene mine på å be for fred i dette landet, og lykke for folket her, samtidig som jeg har tenkt på hvordan jeg skal oppføre meg som et symbol, sa han i forbindelse med feiringen av jubileet i slutten av februar, ifølge Japan Times.

TAR OVER: Når faren abdiserer 30. april, tar kronprins Naruhito over tronen sammen med kona, kronprinsesse Masako. Slik vil han styre landet. Foto: NTB Scanpix
TAR OVER: Når faren abdiserer 30. april, tar kronprins Naruhito over tronen sammen med kona, kronprinsesse Masako. Slik vil han styre landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Japan, som i store deler av verden, har kongelige hatt mye makt opp gjennom årene. Før andre verdenskrig ble keiseren omtalt i grunnloven som landets overhode, som hadde all makt i landet. Etter krigen ble definisjonen endret til å være en symbolsk skikkelse for folket og for samhold, som da betyr at keiser Akihto hadde andre sko å fylle enn sin far.

- Det å finne ut av hvordan man er en symbolsk keiser, slik det står i grunnloven, har vært en endeløst lang reise, og jeg håper at mine etterfølgere i kommende perioder vil utforske hva en ideell form for dette er, og at de bygger på versjonen fra denne perioden, uttalte han.

Som et slags avsluttende ønske etter 30 år på tronen, ønsker han å se for seg et mer globalisert Japan i framtida.

- Jeg tror det forventes at vi åpner mer for utsiden, at visdom og makt brukes til å fastsette egen posisjon og at det jobbes hardt med å bygge relasjoner med andre land, sa den japanske keiseren.

Skjer trolig endringer

Kronprins Naruhito har store sko å fylle, noe han er klar over selv. Under en pressekonferanse i forbindelse med hans nylige 59-årsdag, fortalte han at han kommer til å jobbe hardt for å være det symbolet Japans befolkning fortjener.

- Jeg vil dele gleder og sorger med folket, sa han fra scenen, ifølge Japan Times.

KEISER: Kronprinsen har lært mye av faren og bestefaren, og føler seg nå klar til å ta fatt på sin nye rolle. Foto: NTB Scanpix
KEISER: Kronprinsen har lært mye av faren og bestefaren, og føler seg nå klar til å ta fatt på sin nye rolle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre la han til at det trolig vil skje enkelte endringer med ham i spissen.

- Jeg kommer til å gå etter det som er forventet av en keiserfamilie i ei tid der ting endrer seg, uttalte kronprinsen.

Han har heldigvis god trening, og vet hvordan han skal te seg for å tilfredsstille forventningene til konservative japanere. Han er født inn i rollen, og etter å ha sett sine foreldre og besteforeldre, tror han at overgangen kommer til å gå fint. I en tid da mange mener at monarkier er døende, har kronprinsen fortalt at han kommer til å forandre seg etter tiden han lever i.

Kronprinsen har dessuten, helt siden det ble kjent at faren skulle gi seg, overtatt enkelte av rollene som han uansett vil få den dagen han blir utropt som keiser.

KEISERLIGE PLIKTER: Kronprinsen har de siste åra tatt over enkelte av farens oppgaver. Her besøker han Frankrikes president, Emmanuel Macron, i 2018. Foto: NTB Scanpix
KEISERLIGE PLIKTER: Kronprinsen har de siste åra tatt over enkelte av farens oppgaver. Her besøker han Frankrikes president, Emmanuel Macron, i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nye tider, nye lover?

Nyheten om keiserens nært forestående abdikasjon skapte flere bekymringer i Japan.

Mange er nemlig redde for at situasjonen vil true fremtiden til monarkiet. Trøbbelet vil starte når kronprins Naruhito går av eller dør.

I Japan er det bare menn som kan lede keiserdømmet, og mange ønsker å oppheve forbudet kvinner har til å arve tronen. Kronprins Naruhitos eneste barn er nemlig en jente, prinsesse Aiko.

DATTER: Prinsesse Aiko er kronprinsparets eneste barn. Det at hun er kvinne, påvirker arverekken når kronprins Naruhito en dag dør. Foto: NTB Scanpix
DATTER: Prinsesse Aiko er kronprinsparets eneste barn. Det at hun er kvinne, påvirker arverekken når kronprins Naruhito en dag dør. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner får heller ikke beholde sin plass i keiserfamilien om de gifter seg med en ikke-keiserlig, noe som de siste årene har ført til at den japanske keiserfamilien, som allerede er liten, har blitt enda mindre - når to av landets prinsesser har gitt fra seg tittelen.

I 2001 ga landets daværende statsminister Junichiro Koizumi uttrykk for at han ønsker å endre loven om arverekkefølgen. Det har hittil ikke skjedd. Også folket ønsker endring. En meningsmåling gjort av Kyodo News i 2017 viste at hele 86 prosent av de 3000 som utførte undersøkelsen mente at kvinner skal kunne overta tronen.

Hva kronprins Naruhito mener om saken er ikke kjent, men kanskje det blir nye lover i landet når han trer inn som keiser?

LES OGSÅ: Mistet sønnen på hodet - havnet på akutten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer