Dette har ikke skjedd på 1100 år

Det første kongebesøk på Aure siden Harald Hårfagre kom innom for 1100 år siden - også han kom sjøveien.

SEOGHØR.NO: Onsdag innleder dronning Sonja (76) og kong Harald (76) sin fylkestur til Møre og Romsdal. Det er de fem kommunene Aure, Tingvoll, Gjemnes, Surnadal og Halsa på Nordmøre som får kongelig besøk i år.

På formiddagen 21. mai blir det mottagelse ved fylkesmann, politimester og ordfører i Aure kommune.

- Det er det første kongebesøk på Aure siden Harald Hårfagre kom innom for 1100 år siden - også han kom sjøveien, sa ordfører Ingunn Golmen, da kong Harald og dronning Sonja kom i land.

Harald Hårfagre hadde et stort sjøslag utenfor Aure og samlet siden Norge til ett rike.

Det var dermed en stor dag i Aure, hvor hundrevis av barn hadde tatt på seg finstasen. Etter at de kongelige kom i land ble de tatt imot med nasjonalsangen og korsang, før de ble kjørt med hest opp til sentrum. Der fikk de se bueskyting, unge barn fra kommunen som gikk på rulleski og fikk se internasjonal dans.

Selv om besøket bare varer i to dager er det et imponerende program Kongeparet skal igjennom. Lokalt håndtverk, båtbygging, kirkebesøk og lokal underholdning er bare noen av ingrediensene.

I mange av kommunene står musikken i høysetet, og barn og voksne i alle aldre underholder. Det blir både fiolinspilling og korsang, beatboxing og korpsmusikk - for å nevne noe...

KONGESKIPET: Sonja og Harald skal bo på kongeskipet under besøket i Møre og Romsdal. Foto: STELLA PICTURES
KONGESKIPET: Sonja og Harald skal bo på kongeskipet under besøket i Møre og Romsdal. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Saken fortsetter under bildene:

2008: Under fylkesturen til Nordland måtte kong Harald støttes da han gikk opp fra flytebrygga i Lurøy kommune.  Foto: Werner Juvik
2008: Under fylkesturen til Nordland måtte kong Harald støttes da han gikk opp fra flytebrygga i Lurøy kommune. Foto: Werner Juvik Vis mer

Her er utdrag av programmet:

Aure kommune

Blomsteroverrekking, underholdning av Aure skolemusikk, Tustna skolekorps og Skarsøya musikkorps. Så blir det hesteskyss til kommunens 1000-årssted. Ved kirka blir det blant annet presentasjon av bunader, rulleski, bueskyting og skolefaner før Grunnskolekoret stemmer i. Aure songlag skal også synge for de kongelige. Etter Kongens tale blir det smaksprøver av lokale matvarer fra kommunen. Deretter omvisning i kirka før Kongeparet signerer en bauta, som også kronprinsparet signerte i 2001.

Tingvoll kommune

Samme dag besøker Kongeparet Tingvolls 1000-årssted, hvor det blir mottagelse og blomsteroverrekkelse. Straumsnes skolekorps og Straumsnes Swing and Sweet funky music band spiller opp. Etter en tale av dronning Sonja blir det folkemusikk og dans, før det blir møter med 4H og innvandrerkvinner som byr på eritreisk kaffe. Det blir også møte med Tingvollost, Krivi vev og Bioforsk, før kongeparet besøker kirke nummer to denne dagen - Tingvoll kirke. Tingvoll kirkekor, Tingvollklang, Straumsnes songlag og iSing står for det musikalske. På kaia spiller Straumsnes skolekorps og Tingvoll musikkorps "Norge i rødt, hvitt og blått" idet Kongeparet går ombord i sjaluppen.

Gjemnes kommune

På kaia i Angvik blir Kongeparet møtt av Batnfjord musikklag, og etter en ny mottagelse og en ny blomsteroverrekkelse stemmer blant andre Angvik skole og barnehage og Flemma songlag i. Det blir solosang, danseunderholdning fra kulturskolen og en prolog, før Angvik Hornmusikk spiller «Alle fugler små» i forkant av kong Haralds tale. På kvelden blir det middag i Angviksalen med gjester fra alle fem kommunene.

Halsa kommune

Torsdag 22. mai starter på Lerøybrygga klokka 10. Etter en velkomstseremoni med ordfører og blomsterbarn på Halsa barne- og ungdomsskule stemmer Halsakoret og Kulturskolekoret i. Etterpå blir det galleriutstilling og møte med kunstnere før Kongeparet får fordype seg i båtbygging og tønnemaking. På Amfiområdet blir det tale ved ordføreren før utdrag fra en forestilling tilknyttet Grunnlovsjubileet blir vist. Skolekor, korps og Halsakoret sørger for det musikalske under vandringen, hvor Kongeparet skal hilse på representanter for blant annet seniordans og trimgruppa for eldre. Før gaveoverrekking blir det lokal fingermat - smaken av Halsa. På brygga ved avreise stemmer Halsakoret i på ny - denne gangen med «Halleluja».

Surnadal

Siste kommune på programmet er Surnadal, hvor Kongeparet blir møtt til toner fra Surnadal skolekorps i småbåthavna. Det blir blomsteroverrekkelse før ordføreren ønsker velkommen utenfor kulturhuset. Fanfare og barnekor sørger for topp stemning før solosang og musikalsk Taekwondo-oppvisning. Kongeparet skal også få høre Didgeroo, beatboxinbg og saxofonspill før elever ved kulturskolen på Indre Nordmøre har musikalsk samspill. Etter dronning Sonjas tale blir det allsang med Vårsøg. Etter noen ord om bevaring av villaksen avduker kong Harald statuen «Ved elvebredden». På kvelden inviterer kong Harald og dronning Sonja mennesker de har møtt på reisen til en mottagelse på Kongeskipet.

LES OGSÅ: Prinsessa og frosken