17. mai:

Dette har ikke skjedd før

Ét familiemedlem hadde sin debut på trappen.

17. MAI: Kronprinsfamilien med Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter dagen med barnetog på Skaugum. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden 1946 har kronprinsfamilien ønsket 17.mai-toget i Asker velkommen fra trappen hjemme på Skaugum. Tradisjonen startet da kronprins Olav ble spurt av Asker kommune om kronprinsfamilien kunne tenke seg å ta imot barnetoget på Skaugum.

- Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise til Slottet å hilse barnetoget der, var svaret.

Resten er historie, og i dag er det kronprins Haakon (48) og hans familie som holder i skikken.

Har bare én bunad

Hvert år er det også knyttet spenning til hvilke bunader de kongelige vil gå for. Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, har tidligere bekreftet overfor Se og Hør at kongefamilien velger bunad selv.

Det er trolig få som har så stor bunadssamling som den norske kongefamilien. Kong Harald derimot, dropper bunaden.

Prinsesse Ingrid Alexandra (18) gikk for Øst-Telemarksbunaden hun fikk i konfirmasjonsgave av besteforeldrene, forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

HIPP HIPP: Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra under 17. mai feiring på Skaugum i Asker. Foto: Lise Åserud / NTB
HIPP HIPP: Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra under 17. mai feiring på Skaugum i Asker. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Den har hun og dronning Sonja sammen påvirket hvordan skal se ut. Hun har hatt andre bunader også, bunad fra moras hjemsted og Askerdrakten.

Valget falt likevel på samme bunad som fjorårets 17.mai-feiring.

- Kronprinsesse Mette-Marit har flest bunader, hun varierer ganske ofte. Under Svalbardturen hadde hun på Hardangerbunaden, sier Vagle til Se og Hør.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

I år gikk kronprinsessen (48) derimot for Askerdrakten, slik som kronprinsen.

- Han har bare Askerbunaden, og han bruker den bare på morgenen på 17.mai, men ikke ellers.

Prins Sverre Magnus (16) har tidligere vært ikledd bunad fra Vest-Agder, men har de siste tre årene gått for dress, forklarer kongehuseksperten.

Debut

En som derimot ikke har stått på trappen på Skaugum før, er familiens nyeste tilskudd, hunden Molly Fiskebolle. Molly Fiskebolle ble en del av kronprinsfamilien sist jul.

FØRSTE GANG: Molly Fiskebolle gjorde sin debut på trappa. Foto<. Andreas Fadum/ Se og Hør
FØRSTE GANG: Molly Fiskebolle gjorde sin debut på trappa. Foto<. Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Det nye i år er jo Molly Fiskebolle, som ser veldig søt ut og som sikkert synes det er veldig spennende med så mye folk. Milly Kakao (kronprinsfamiliens andre hund. Journ, anm.) er godt oppdratt til det her og har vært med mange ganger før, forteller Vagle til Se og Hør.

DYREVENN: Hundene har vært ekstra viktig for prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
DYREVENN: Hundene har vært ekstra viktig for prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Vagle har tidligere fortalt til Se og Hør at hundene alltid har vært en viktig del av familien, og spesielt for prinsessen.

- Hundene er med på 17.mai og på skitur. De har også vært med på offisielle oppdrag og er med på familiebildene.

LES OGSÅ: Detalj vekker oppsikt: - En fin hyllest

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer