Hertuginne Kate og dronning Elisabeth:

Dette har faktisk aldri skjedd før

De oppmøtte ved London-universitetet fikk seg en svært sjelden opplevelse.

REPRESENTERTE: Tirsdag var dronning Elisabeth og hertuginne Kate på sitt første offisielle oppdrag sammen. Foto: NTB Scanpix
REPRESENTERTE: Tirsdag var dronning Elisabeth og hertuginne Kate på sitt første offisielle oppdrag sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et knapt år etter at hertuginne Kate (37) og prins William (36) ble trebarnsforeldre, er hertuginnen definitivt i full sving med sine kongelige plikter igjen.

Tirsdag var hun på sitt første offisielle besøk alene sammen med dronning Elisabeth (92), hvor de blant annet besøkte det høyteknologiske universitetet King's College Strand University i London, som ligger i den britiske radio- og TV-kringkasteren BBCs tidligere lokaler.

Vanligvis representerer Kate sammen med ektemannen prins William, svigermor hertuginne Camilla eller med den yngre generasjonen, prins Harry og hertuginne Meghan, på sine offisielle oppdrag.

Denne uken fikk hun imidlertid for alvor prøve seg på sine fremtidige kongelige plikter på tomannshånd med dronningen.

UTTALTE SEG OM GRAVIDITETEN: Under et besøk på universitetet i Leicester onsdag, åpnet hertuginne Kate opp om hva hun tenker om hertuginne Meghans graviditet. Video: @march1994bieber via Storyful Vis mer

- Over seg av begeistring

Dronning Elizabeth ankom universitetet i en rosa kashmirkåpe fra Stewart Parvin, mens Kate var ikledd en klassisk grå kjole fra Catherine Walker, ifølge People.

I ROSA: Dronningen ankom i en rosa kashmirkåpe og tilhørende hatt. Foto: NTB Scanpix
I ROSA: Dronningen ankom i en rosa kashmirkåpe og tilhørende hatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
PÅ OPPDRAG: Det er første gang at hertuginnen og dronningen er på offiselt oppdrag alene. Foto: NTB Scanpix
PÅ OPPDRAG: Det er første gang at hertuginnen og dronningen er på offiselt oppdrag alene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er det et sjelden syn å se hertuginne Kate alene sammen med dronningen.

- Dette er faktisk aller første gang de to har representert sammen utomhus, bare de to. I 2011 var de riktignok på en utstilling sammen, men den var på Buckingham Palace. De har også vært på to oppdrag hvor de har hatt selskap av prins Philip, og en rekke oppdrag hvor hele storfamilien har vært med.

At de to derimot deltok alene denne gangen, mener hun ikke går upåaktet hen hos britiske rojalister.

- Britene var over seg av begeistring da dronning Elizabeth og hertuginne Kate dukket opp sammen på offisielt oppdrag tirsdag formiddag. Hele to favoritter på en gang!

Det kan også nevnes at hertuginne Meghan, som giftet seg med prins Harry den 19. mai i fjor, var på sitt første oppdrag alene med dronningen i juni - under én måned etter bryllupet. Hertuginne Kate måtte på sin side vente i nesten åtte år før hun fikk bli med dronningen på oppdrag alene utenfor Buckingham Palace.

Nært forhold

Ifølge Vagle har dronning Elizabeth et svært nært forhold til barnebarna prins William og prins Harry, og har naturlig nok knyttet sterke bånd til deres koner også. Hun ser derfor ikke bort fra at vi kommer til å se dem oftere sammen på tomannshånd.

- Det er tydelig å se at dronningen og hertuginnen koser seg på jobb sammen, og kanskje får vi se dem sammen flere ganger fremover?

Til tross for sine 92 år, er dronningen fortsatt aktiv når det kommer til offisielle oppdrag. Siden Prins Philip (97) trakk seg fra alle sine kongelige plikter da han rundet 96 år i mai 2017, har dronningen ofte ankommet alene.

- Prins Philip har jo pensjonert seg fra kongelige oppdrag, og det er fint for den aldrende dronningen med selskap. Kate skal jo dessuten en gang sannsynligvis bli landets dronning, og hva er vel bedre da enn å gå i skole hos Storbritannias lengstsittende monark?, sier Vagle.

Tilbake på jobb

Selv om Kate denne uken deltok på sitt første oppdrag alene med dronningen, er det likevel lenge siden hertuginnen var tilbake på jobb etter mammapermisjon.

Hertugparet fikk sitt tredje barn, sønnen Louis Arthus Charles, i slutten av april 2018.

Til tross for at 37-åringen gikk ut i mammapermisjon en måneds tid før fødselen, var hun til stede både under prins Harry (34) og hertuginne Meghan (37) sitt bryllup i slutten av mai, samt dronning Elizabeths (92) offisielle bursdagsfeiring i juni. Deretter trakk hun seg tilbake fra alle kongelige plikter i en periode.

2. oktober var hertuginne Kate imidlertid tilbake på jobb, den gangen i Vest-London, der hun fikk se et prosjekt som blant annet gir barn som vokser opp i byen en unik mulighet til å lære om naturen og dens rike dyreliv.

COMEBACK: Hertuginne Kate kom sammen med brudepikene til prinsebryllupet i England. Video: AP / Per Ervland/Dagbladet Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: - Meghans desperate håp før fødselen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer