Dette har de ikke gjort på ni år

Og bildet er faktisk historisk.

BYTTET BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit byttet fra sin Asker-bunad og til sin Hardanger-bunad da hun skulle hilse folket fra Slottsbalkongen. Dronning Sonja var flott i sin rødtrøyebunad fra Øst-Telemark, mens kong Harald og kronprins Håkon gikk for sjakett. Sverre Magnus i dress. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde beholdt Asker-bunaden hun var iført på Skaugum lørdag morgen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
BYTTET BUNAD: Kronprinsesse Mette-Marit byttet fra sin Asker-bunad og til sin Hardanger-bunad da hun skulle hilse folket fra Slottsbalkongen. Dronning Sonja var flott i sin rødtrøyebunad fra Øst-Telemark, mens kong Harald og kronprins Håkon gikk for sjakett. Sverre Magnus i dress. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde beholdt Asker-bunaden hun var iført på Skaugum lørdag morgen. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Den norske kongefamilien kom tradisjonen tro ut på Slottsbalkongen for å hilse barnetoget i Oslo på 17. mai. Og alle kvinnene i familien kom i bunad!

Sist gang dronning Sonja (76) og kronprinsesse Mette-Marit (40) stilte på Slottsbalkongen i bunad, var i anledning 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 2005. Men da var ikke kong Harald (77) med. Kongen var sykmeldt etter en stor hjerteoperasjon.

Derfor ble det et historisk øyeblikk da kvinnene kom i bunad for å markere at vi i dag feirer 200-årsjubileet til Grunnloven.

Kronprinsesse Mette-Marit hadde skiftet fra sin Asker-bunad, og strålte i sin bunad fra Hardanger, som hun fikk i bryllupsgave i 2001. Dronning Sonja var iført sin rødtrøyebunad fra Øst-Telemark, også den en bryllupsgave, som hun fikk av sin mor i 1968.

Mens prinsesse Ingrid Alexandra fortsatt var iført Asker-bunaden hun hadde på seg på Skaugum lørdag morgen.

HVILTE ARMENE: Kongefamilien må belage seg på en lang stund med vinkling fra Slottsbalkongen, men det strålende vårværet på Østlandet gjør nok det hele til en lystigere affære.  Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
HVILTE ARMENE: Kongefamilien må belage seg på en lang stund med vinkling fra Slottsbalkongen, men det strålende vårværet på Østlandet gjør nok det hele til en lystigere affære. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Kronprins Haakon (40) stilte i sjakett- akkurat som han gjorde i 2005. Tidligere i dag stilte han derimot i bunad, da han og resten av kronprinsfamilien tok imot alle Asker-barna som gikk i tog forbi hovedbygningen på Skaugum.

Høytidelig lunsj

Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna var ekstra tidlig oppe i dag, for å ta imot alle Asker-barna som gikk i tog forbi hovedbygningen på Skaugum.

TIDLIG OPPE: Klokken 8 i morges hilste kronprinsfamilien på barnetoget som passerer Skaugum i Asker. Kronprinsparet og prinsessen var kledd i Asker-bunader, mens prinsen var iført bunad fra kronprinsessens hjemfylke, Vest-Agder. Marius var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør
TIDLIG OPPE: Klokken 8 i morges hilste kronprinsfamilien på barnetoget som passerer Skaugum i Asker. Kronprinsparet og prinsessen var kledd i Asker-bunader, mens prinsen var iført bunad fra kronprinsessens hjemfylke, Vest-Agder. Marius var stilig i mørk dress. Foto: Andreas Fadum, Se og Hør Vis mer

Årets 17. mai-tog ble tradisjonen tro anført av 17. mai-komiteen, og etter den var det Linderud skole som fikk æren av å gå først etterfulgt av Kastellet og Akkarfjord skole. Hele 117 skoler skal forbi Slottsbalkongen i år, og nest siste skole ut er kronprins Haakons gamle skole - Kristelig Gymnasium.

Etter tre timer på balkongen inviterer kong Harald og dronning Sonja til en høytidelig 17. mai-lunsj for venner og familie inne på Slottet.

Tittet gjennom vinduet

I år er også kong Carl Gustaf og dronning Margrethe på plass, ettersom de skal representere sammen med den norske kongefamilien på Eidsvoll senere på dagen.

- Å få oppleve Oslo på en 17. mai, det synes jeg er en fantastisk tanke. Jeg gleder meg simpelthen til å se hvordan det er. Å betrakte toget ser jeg virkelig frem til. Men jeg kommer ikke til å stå på Slottsbalkongen. Det er den norske kongefamiliens privilegium. Jeg regner med å stå i vinduet, et eller annet sted på Slottet, og kikke bak gardinene, fortalte dronning Margrethe til A-magasinet i går.

LES OGSÅ: Dette bildet er også historisk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer