Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit:

Dette har aldri skjedd før

Kronprinsparet har tatt turen til nabolandet.

STRÅLER: Det svenske kronprinsesseparet er denne uken vertskap for det norske kronprinsparet i Stockholm. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STRÅLER: Det svenske kronprinsesseparet er denne uken vertskap for det norske kronprinsparet i Stockholm. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at Europas kongelig har et nært forhold til hverandre. Kanskje spesielt har den norske og svenske kongefamilien et godt og nært vennskap.

I disse dager besøker kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (48) nabolandet vårt, på et offisielt besøk til den svenske kronprinsessen og prinsen.

Ifølge kongehusets nettsider skal besøket bidra til å forsterke det tette næringslivssamarbeidet mellom Norge og Sverige.

BURSDAG: 20. juli fylte kronprins Haakon år. I den anledning valgte kronprinsesse Mette-Marit å hylle ektemannen på Instagram. Video: Instagram / Crownprincessmm. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Glade

Turen til Sverige vil markere det gode og nære naboforholdet mellom Norge og Sverige, spesielt mellom de to kongehusene. Det er kronprinsesse Victoria (44) og prins Daniel (48) som skal være vertskap under besøket.

Det norske kronprinsparet vil altså bo på Haga slott.

HAGA SLOTT: Det norske kronprinsparet skal bo i Daniel og Victorias hjem, Haga slott. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HAGA SLOTT: Det norske kronprinsparet skal bo i Daniel og Victorias hjem, Haga slott. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er til stede i Sverige.

- Kronprinsparet kom i går kveld, og bor på Haga hos kronprinsesseparet. Sannsynligvis har de også rukket å tilbringe tid med fadderbarna Estelle og Oscar, sier hun, og fortsetter:

- Stockholm viser seg fra sin beste side med nydelig vær, og de to parene smilte om kapp med solen da de innledet besøket i dag tidlig. De kom i samlet tropp ut på trappen på Haga slott, som er kronprinsesseparets hjem, og var tydelig glade for å endelig kunne gjennomføre besøket. Det har jo vært utsatt flere ganger på grunn av pandemien.

Det norske kronprinsparet har ikke møtt det svenske kronprinsesseparet siden i fjor høst - den gang på et privat besøk.

Dette er imidlertid første gang de to parene møtes til et offisielt besøk av en slik karakter i Sverige. Det bekrefter slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe overfor Se og Hør.

- Kronprinsparet har siden 2001 gjennomført flere tilsvarende offisielle besøk til utlandet. For eksempel var kronprinsparet på besøk til Estland, Latvia og Litauen i 2018, Etiopia i 2017, Canada i 2016 og Vietnam i 2014, legger hun til.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

- Gode venner

Vagle forteller videre at det er god stemning blant de kongelige kollegaene, og dét er det en helst spesiell grunn til:

- De to parene er jo ikke bare kongelige kolleger, men også svært gode venner. Derfor er nok besøket desto mer stas for de fire.

GODE VENNER: Prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon smiler stort under besøkets første dag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GODE VENNER: Prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon smiler stort under besøkets første dag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Mandag besøker de kongelige Karolinska institutt nå, hvor kronprinsesse Victoria holdt tale først. Deretter introduserte hun kronprins Haakon på en kjærlig måte: «En veldig kjær venn».

Ifølge Vagle innledet Haakon talen slik:

- Kjære kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Tusen takk for den varme velkomsten. Vi føler oss alltid veldig hjemme hos dere, og i Sverige.

LES OGSÅ: Bildene overrasker: Wow!

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer