Prinsesse Ingrid Alexandra:

Dette har aldri skjedd før

Prinsessen er med i sitt aller første statsråd som observatør.

DELTAR: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år fredag. I forbindelse med myndighetsdagen er hun til stede i statsråd sammen med kong Harald og kronprins Haakon. Fra regjeringen deltar blant andre fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB
DELTAR: Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 18 år fredag. I forbindelse med myndighetsdagen er hun til stede i statsråd sammen med kong Harald og kronprins Haakon. Fra regjeringen deltar blant andre fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år, og i den forbindelse er hun med i statsråd som observatør.

Ifølge NRK er dette første gang en tronarving møter i statsråd uten å være nummer én i arverekken. Til stede er også prinsessens far, kronprins Haakon (48) og kong Harald (84).

Besøket blir nå historisk.

18-ÅRSDAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra blir myndig og vi har har samlet gratulasjoner og råd fra folk på gata. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

Historisk

Statsråd finner sted hver fredag klokken 11. Kong Harald tar imot regjeringen på Slottet for at de skal fatte beslutninger. Alle lover og andre vedtak i statsråd må sanksjoneres av kongen og kontrasigneres av statsministeren for å være gyldige.

Etter Grunnlovens paragraf 35 deltar også tronarvingen i statsråd: «Så snart tronarvingen har fylt 18 år, er han eller hun berettiget til å ta sete i statsrådet, dog uten stemme eller ansvar.»

Kronprins Haakon deltar dermed ved sin fars side. Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken og skal være med for å «observere» møtet, opplyser Slottet.

STORSLÅTT BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøker i dag Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse men sin 18-årsdag fredag 21.01. Video: Celina Morken / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer

Gave fra Stortinget

Dagen før hun blir myndig besøkte prinsesse Ingrid Alexandra statsmaktene. Stortingsbesøket startet med at prinsessen ble tatt imot på Løvebakken av stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

I dag overrekker Gharahkhani og første visepresident Svein Harberg gaven fra Stortinget og hele det norske folk i en gratulasjonsdeputasjon på Det kongelige slott.

LO SAMMEN: Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om han og Prinsesse Ingrid Alexandra lo sammen da hun besøkte de tre statsmakter i forbindelse med myndighetsdagen. Vis mer

- Vi ville gjerne gi en gave som man ikke stuer bort, men som kan være synlig og til glede i mange år. Da falt valget på dette kunstverket. Jeg synes det er et flott verk som jeg tror jeg vil passe til prinsessen, sier Gharahkhani i en pressemelding.

Han peker på at Stortinget ville gi noe som kunne være til glede for prinsessen.

GAVE: Stortingspresident Masud Gharahkhani ved siden av verket Missing color av Astrid Nondal. Foto: Stortinget/Sigbjørn P. Kiserud
GAVE: Stortingspresident Masud Gharahkhani ved siden av verket Missing color av Astrid Nondal. Foto: Stortinget/Sigbjørn P. Kiserud Vis mer

- Vi vet at prinsessen er glad i kunst, og hun har blant annet laget en egen skulpturpark i slottsparken. Prinsesse Ingrid Alexandra kan en dag bli Norges første kvinnelige statsoverhode. Da synes jeg det er spesielt fint å kunne gi henne et verk fra en anerkjent kvinnelig samtidskunstner, Astrid Nondal, sier han.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

- Ikke forventet

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forventet ikke at prinsessen skulle møte i statsråd på den store 18-årsdagen.

- Det er en historisk dag. Men det var ikke ventet at hun skulle møte i statsråd siden hun ikke er kronprinsesse enda og ikke har sete i statsråd. Men det er en fin fortsettelse på samfunnsfagtimen hun hadde i går da hun besøkte de tre statsmaktene, forteller Vagle og legger til:

- Det er tydelig at kongefamilien markerer et skifte med at hun nå har fått kontor på slottet, fått adjutant og besøkt statsmaktene. Og nå fikk hun også være observatør i statsråd.

Markeringen viser at hun nå har en arbeidende rolle i kongehuset. Til tross for at fokuset skal ligge på utdanning og studier fremover.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Sammenlignet med jevnaldrende har prinsessen en veldig annerledes 18-årsfeiring som hun må dele med hele landet. Det synes Vagle hun takler på en trygg og fin måte.

- Hun virker trygg, sjarmerende og interessert. Som hun har sagt i intervjuer tidligere i dag, så virker det som at plikten hun har, er noe hun driller godt i møte med alt fra stortingspresident, justisminister og statsminister, fortsetter hun.

LES OGSÅ: Om prinsessen: - En trivelig person

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer