Hertuginne Meghan:

- Dette har aldri skjedd før

Hertuginne Meghan skal ha avgitt sin stemme i presidentvalget i USA, og med det blir hun historisk.

- HISTORISK: Flere amerikanske medier hevder at hertuginne Meghan har stemt under presidentvalget i USA. Foto: Rupert Hartley / Shutterstock / NTB
- HISTORISK: Flere amerikanske medier hevder at hertuginne Meghan har stemt under presidentvalget i USA. Foto: Rupert Hartley / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) ser ikke ut til å stoppe med å skape overskrifter, og det er heller ingen hemmelighet at de har vært på «alles» lepper siden de ble et par.

Nå er det imidlertid sistnevnte som står for overskriftene på egen hånd.

Dette på bakgrunn av at hun angivelig skal ha stemt under det pågående presidentvalget i USA. Det melder flere amerikanske medier, deriblant USA Today.

Aldri skjedd før

Det å stemme er kanskje ikke så sjokkerende i seg selv, men det faktum at hertuginnen blir det første medlemmet av den britiske kongefamilien som stemmer i et valg, er det som fanger oppmerksomheten.

Den britiske kongefamilien, som regnes som en av verdens mest konservative familier, har nemlig som vane å aldri stemme ved valg - til tross for stemmerett. På kongehusets nettsider kommer det frem at dronning Elizabeth (94) må forholde seg nøytral.

VEKKER OPPSIKT: Hvis hertuginne Meghan har stemt i USA-valget blir hun det første medlemmet i den britiske kongefamilien som har gjort dette. Foto: Splash News / NTB
VEKKER OPPSIKT: Hvis hertuginne Meghan har stemt i USA-valget blir hun det første medlemmet i den britiske kongefamilien som har gjort dette. Foto: Splash News / NTB Vis mer

At hertuginne Meghan skal ha stemt bekreftes av en person nær hertuginnen til USA Today. Det skal imidlertid nevnes at verken Meghan eller den britiske kongefamilien hittil har uttalt seg.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er heller ikke kjent om det er Joe Biden (77) eller Donald Trump (74) som har fått hertuginnens stemme.

Det har foreløpig ikke dukket opp noen bilder av Meghan som står i kø utenfor sitt valglokale i nærheten av sitt nye hjem i Sør-California i Montecito. Dette kan angivelig forklares med at hertuginne Meghan kan ha stemt via post. Ifølge Express har en kilde bekreftet dette.

PRESIDENTVALGET: Melania Trump avla sin stemme tirsdag morgen amerikansk tid. Video: KameraOne Vis mer

Røpet planer om å stemme

Det hadde imidlertid trolig kommet som en overraskelse hvis det skulle vise seg at Meghan ikke har stemt. Hun har nemlig tidligere uttrykket at hun hadde planer om å stemme under USA-valget.

- Jeg vet hvordan det er å ha en stemme, jeg vet også hvordan det er å føle at man ikke har det. Jeg vet også at mange menn og kvinner har risikert livene sine for å bli hørt. Og den muligheten, den grunnleggende rettigheten, ligger i våre hender ved å bruke stemmeretten og å få alle stemmer til å bli hørt, uttalte hertuginnen selv til Marie Claire tidligere i år om viktigheten av å stemme.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

Hertuginnen trakk også frem et sitat fra den britiske aktivisten Kate Sheppard, hvor budskapet er at hver stemme teller.

- Dette er hvorfor jeg stemmer, fortsatte Meghan.

I tillegg tok både hun og ektemannen seg tid til å omtale presidentvalget i august. Den gang kom de begge med en oppfordring om å bruke stemmeretten sin.

SUPERSTJERNE: Rapperen Lil pump er svært begeistret for Donald Trump. Video: KameraOne. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

- Det er 75 dager til valget, det er så nært, og likevel er det så mye arbeid som skal gjøres i løpet av den tiden. Vi vet alle hva som står på spill, jeg vet det, og dere gjør det også. Vi må gjøre alt vi kan for å sikre at alle kvinner får stemmen sin hørt, uttalte Meghan i en videosamtale med en ikke-partisk valgregistreringsstasjon.

- Hvis du er selvtilfreds, er du medskyldig, la hun til.

KRITISERT: Prins Harry og hertuginne Meghan havnet i hardt vær etter at de oppfordret andre til å stemme i USA-valget. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos / NTB
KRITISERT: Prins Harry og hertuginne Meghan havnet i hardt vær etter at de oppfordret andre til å stemme i USA-valget. Foto: Dominic Lipinski / Pa Photos / NTB Vis mer

Selv om hertuginne Meghan ikke har uttalt seg om hvilken presidentkandidat hun ønsker å støtte, har det blitt antatt grunnet hennes tidligere kommentarer om president Donald Trump, at hun sannsynligvis ikke ønsker å stemme på ham.

Skapte reaksjoner

Det tok imidlertid ikke lang tid før de britiske tabloidavisene var kjapt ute med å kritisere Harry og Meghan for å blande seg inn i amerikansk politikk.

Det republikanske kongressmedlemmet Jason Smith fra Missouri ba blant annet den britiske regjeringen om å frata Meghan og Harry titlene sine, på bakgrunn av at de blandet seg inn i valget ved å prøve å påvirke velgerne, ifølge Mirror.

Det samme gjorde tv-vert Piers Morgan (55), men han mente imidlertid at det var dronning Elizabeth som burde frata hertugparet de kongelige titlene sine.

VENNER: Suzann Pettersen har i flere år hatt et nært vennskap til Donald Trump. Dette snakket hun om da hun gjestet Lindmo på NRK. Video: Lindmo, NRK Vis mer

Morgan omtalte videoen med hertugparet som uakseptabel, og mente det var et tydelig forsøk på å få velgerne til å ikke stemme på Donald Trump.

- Han er fortsatt kongelig, de er begge kongelige. Hvis de dropper titlene kan de si hva de liker. Men det er titlene deres som gir dem penger, var blant det han skrev på Twitter.

Donald Trump reagerte også på hertugparets oppfordring om å stemme under en pressekonferanse.

- Jeg er ikke en fan av henne (hertuginne Meghan, journ.anm.) Jeg ønsker Harry lykke til, han kommer til å trenge det, sa USAs president, ifølge USA Today.

Selv om Meghan og Harry trakk seg tilbake fra rollene i den britiske kongefamilien i mars, og ble enige om å droppe bruken av ordet kongelig i deres fremtidige opptredener, beholder de fortsatt titlene offisielt.

LES OGSÅ: - Intens stemning

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer