Dronning Elizabeth platinajubileum:

Dette har aldri skjedd før

Dronning Elizabeth feirer platinajubileum.

JUBILEUM: Dronning Elizabeth (96) feirer platinajubileum. Torsdag er det 70 år siden hun inntok den britiske tronen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tordag er det hele 70 år siden dronning Elizabeth (96) inntok den britiske tronen. I England er det derfor duket for en storslått feiring av dronningens platinajubileum, og ikke minst også bursdagen hennes - som forøvrig var i april.

Monarken skal blant annet bli hyllet med konserter og store pikniker, og det hele begynner med militærparaden Trooping the Colour. Paraden involverer intet mindre enn 1500 offiserer og soldater, og 350 hester fra Household Division.

DEMONSTRANTER: Under den fire dager lange feiringen av dronning Elizabeths (96) platinajubileum ble flere demonstranter ført vekk av politiet i starten av militærparaden. Video: Sky News. Vis mer

Aldri skjedd før

Trooping the Colour er et årlig arrangement under den offisielle feiringen av dronningens bursdag. I år kombineres denne paraden med 70-årsjubileet.

I år observerte dronningen paraden fra balkongen på Buckingham Palace. Dette er historisk da det markerer den første gangen gjennom hele sin regjeringstid at hun ikke deltar i paraden selv.

GODT HUMØR: Dronning Elizabeth smilte fra øre til øre på balkongen. Foto: Jonathan Brady / AP / NTB
GODT HUMØR: Dronning Elizabeth smilte fra øre til øre på balkongen. Foto: Jonathan Brady / AP / NTB Vis mer
RØRT: Dronningen så tydelig rørt ut under paraden. Foto: Aaron Chown / Pa Photos / NTB
RØRT: Dronningen så tydelig rørt ut under paraden. Foto: Aaron Chown / Pa Photos / NTB Vis mer

Istedet var prins Charles og prins William (39) med og tok imot honnøren fra hesteryggen.

PÅ HESTERYGGEN: Her er prins William avbildet under paraden. Foto: Chris Jackson / Pool / AFP / NTB
PÅ HESTERYGGEN: Her er prins William avbildet under paraden. Foto: Chris Jackson / Pool / AFP / NTB Vis mer

I mai ble det kjent at dronningen periodevis har hatt problemer med å bevege seg, og at hun derfor har måttet avlyse en rekke oppdrag.

Hun deltok blant annet ikke i åpningen av det britiske parlamentet. 96-åringen vil heller ikke delta på hagefester på Buckngham Palace og Holyroodhouse denne sommeren.

KLEINT: Det gikk ikke helt etter planen da Meghan Markle skulle overrekke et trofé til prins Harry og hans lagkamerater. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle mener likevel det er imponerende at 96-åringen har holdt ut så lenge.

- Dronning Elizabeth har slitt med mobiliteten den siste tiden, og det var ventet at hun derfor ikke skulle delta på alt under jubileet. Det faktum at hun står på balkongen, er dermed ikke så rart. Det er rett og slett imponerende at hun har holdt ut så lenge med å delta på alt. Hun er tross alt 96 år gammel, og de fleste på hennes alder en pensjonert for rundt 30 år siden.

- Dette er førstre gang dronningen ikke deltar, og det føles nok vemodig for henne. Hun har faktisk deltatt helt siden 1951, da hun tok sin syke fars plass, forteller Vagle videre.

Nå mistenker hun derimot at det begynner å nærme seg en ny tid.

10 ÅR: I anledning deres tiende bryllupsdag delte prins William og hertuginne Kate denne videoen. Vis mer

- Den siste tiden har imidlertid prins Charles tatt over flere og flere oppgaver, og det er jo et signal om at en ny tid er i gjære, la hun til.

Også senere i dag skal monarken ta turen opp til balkongen, og da for å titte opp på 70 militærfly som flyr over Buckingham Palace. Vanligvis pleier hele den britiske kongefamilien å være med på dette, men før jubileet valgte imidlertid dronningen å endre reglene.

DEMONSTRANTER: Under den fire dager lange feiringen av dronning Elizabeths (96) platinajubileum ble flere demonstranter ført vekk av politiet i starten av militærparaden. Video: Sky News. Vis mer

- Etter nøye overveielse har dronningen besluttet at det i år kun vil være henne selv og familiemedlemmer som har offisielle plikter som skal være til stede på balkongen, het det i en uttalelse fra kongehuset i begynnelsen av mai.

Dermed får ikke prins Harry og prins Andrew, samt deres familier, vært med på denne delen av feiringen.

LES OGSÅ: - Ikke godt mottatt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer