SISTE OFFISIELLE ARBEIDSOPPDRAG: Prins Philip stilte opp på gårdsplassen til Buckimham Palace is regnværet. Foto: NTB Scanpix
SISTE OFFISIELLE ARBEIDSOPPDRAG: Prins Philip stilte opp på gårdsplassen til Buckimham Palace is regnværet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prins Philip:

Dette gjorde prins Philip på sin siste arbeidsdag

Etter 70 år med offisielle oppdrag, takket prins Philip for seg.

(Seoghør.no): I mai ble det kjent at prins Philip, hertyg av Edinburgh, ville trekke seg fra sine kongelige plikter når han rundet 96 år.

Onsdag 2. august ble dagen, 70 år etter hans første offisielle oppdrag på vegne av kongefamilien. Det skriver The Guardian.

Som kaptein av den Kongelige marinen, valgte Philip å inspisere troppene én siste gang på slottsplassen til Buckingham Palace.

I anledningen øs pøs regnvær, gikk 96-åringen i regnjakke og bowler-hatt.

Fikk hilsen fra statsministeren

Blant de prinsen møtte, var korporal Will Gingell (33) og korporl Jamie Thompson (31) som begge har løpt 2677 kilometer på 100 dager.

MØTTE KORPORALER: prins Philip hedret marinen i sin siste dag på offisielt oppdrag. Foto: NTB Scanpix
MØTTE KORPORALER: prins Philip hedret marinen i sin siste dag på offisielt oppdrag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dere burde alle vært innesperret, spøkte Philip i sin vanlige, spøkefulle tone.

Ifølge The Guardian var det prinsens 22 219 oppdrag utført siden kona, dronning Elizabeth, ble kronet i 1952.

Storbritannias statsminister, Theresa May (60) tvitret en hyllest til prinsen:

- Når han nå utfører sitt siste offisielle oppdrag, takker jeg hertugen av Edinburg for en bemerkelsesverdig tjeneste, tvitret hun.

- Jeg håper hertugen, etter 22 219 solo-oppdrag siden 1952, kan nyte en velfortjent pensjon!

Saken fortsetter nedenfor.

Innlagt for infeksjon

I juni ble prins Philip innlagt på sykehus for behandling av en infeksjon.

Det skrev Sky News.

- Hertugen av Edinburgh ble lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London tirsdag, som et forebyggende tiltak mot en infeksjon. Infeksjonen skal skyldes en tidligere sykdom, sa en talsmann for Buckingham palace til nyhetsnettstedet.

Bare et par uker tidligere ble det kjent at han trakk seg fra sin kongelige plikter. Det etter flere måneder med spekulasjoner fra pressens side.

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, fortalte kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet den gangen.

Trøblete barndom

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av årene, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke har noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix
MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Familien flyktet fra Hellas etter den gresk-tyrkiske krigen i 1922, og den unge prinsen av Hellas og Danmark ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa.

Dette ble starten på en turbulent oppvekst, hvor det senere kom fram at Philips mor var blitt psykisk syk. Ifølge Telegraph ble mora diagnostisert som schizofren, og deretter innlagt på en psykiatrisk klinikk.

Hans far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.

- Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til avisa i 2011.

Han ble tidlig tatt hånd om av andre slektninger.

Måtte gi avkall

Det var like før 2. verdenskrig brøt ut at 95-åringen traff dronning Elizabeth. De giftet seg i 1947. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff kona, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg.

Prinsegemalen har tidligere erkjent at han hadde vansker for å finne sin plass den påfølgende tida etter at Elizabeth brått ble kronet som dronning.

Saken fortsetter under bildet.

GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var ingen presedens. Hvis jeg spurte noen: «Hva forventer du at jeg skal gjøre?», så møtte jeg bare tomme blikk. De hadde ingen anelse, ingen visste hva vi skulle gjøre, fortalte Philip til BBC i 2011.

Titlene var imidlertid ikke det eneste Philip måtte gi avkall på. Da Elizabeth ble kronet som dronning, jobbet han som marineoffiser og hadde en lovende karriere. Plutselig måtte han legge det hele på hylla og begynne å vandre to skritt bak sin kone.

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel bærer tittel som britisk prins.

LES OGSÅ: - Betalte millioner for å føde som prinsesse Diana