Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Haralds spesielle forhold:

Dette gjør de sammen

Ingen får prinsesse Ingrid Alexandra til å le slik som kong Harald.

ELSKER Å TILBRINGE TID SAMMENB: Båndet mellom prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald er svært sterkt, og de to har flere favorittaktiviteter de bedriver sammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
ELSKER Å TILBRINGE TID SAMMENB: Båndet mellom prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald er svært sterkt, og de to har flere favorittaktiviteter de bedriver sammen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Kong Harald (85) uttalte at han ble «bestefartussete» da barnebarna kom til verden, og det er liten tvil om at han trives særdeles godt i deres selskap fortsatt den dag i dag.

Han lever dog et travelt liv som monark, men sammen med dronning Sonja (85) inviterer han de fem barnebarna Maud Angelica Behn (19), prinsesse Ingrid Alexandra (18), Leah Isadora Behn (17), prins Sverre Magnus (16) og Emma Tallulah Behn (13), samt bonusbarnebarnet Marius Borg Høiby (25), så ofte han kan til lek og moro.

For lek står nemlig i høysete for kongen når han har fritid, noe han ønsker å viderebringe til den yngre generasjon:

- Og ikke glem å leke! Det har i hvert fall jeg god erfaring med. Jeg leker, som du vet, mest og best på sjøen. Og der trives heldigvis du også, sa han til prinsesse Ingrid Alexandra i 18-årstalen han holdt til henne.

STERKT ØYEBLIKK: Prinsesse Ingrid Alexandra tok til tårene da hun talte i sin egen 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

«Bestebarnebarnet»

Ingrid og bestefar har helt spesielt forhold, og deler som han sier blant annet gleden over livet på sjøen. Kongen er naturligvis like glad i alle sine barnebarn. Men på grunn av Ingrids spesielle rolle som tronarving, er relasjonen mellom de to likevel helt spesiell.

- Hun er veldig søt og kaller seg selv for «bestebarnebarnet», fortalte kong Harald til NRKs «Året med kongefamilien» i fjor.

GOD STEMNING: Prinsesse Ingrid Alexandra setter stor pris på bestefar kong Haralds humor, og har fortalt at ingen får henne til å le som ham. Foto: Lise Åserud / NTB
GOD STEMNING: Prinsesse Ingrid Alexandra setter stor pris på bestefar kong Haralds humor, og har fortalt at ingen får henne til å le som ham. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

I forbindelse med 18-årsdagen fikk prinsessen selv spørsmål fra NRK om hva brødrene og kusinene tenker om at hun kaller seg for nettopp det beste barnebarnet:

- Nei, de tenker jo sikkert også at de er bestebarnebarna, men de tar feil, svarte hun spøkefullt.

I STORSLAG: Kong Harald var i storslag og fikk frem folks latter under en gallamiddag. Video: Rødt Kort. Vis mer

Ser på cowboy-filmer sammen

Prinsessen har flere ganger beskrevet det nære forholdet til bestefar, og har blant annet fortalt VG at det er ingen som får henne til å le så godt som ham.

I talen prinsessen holdt under den offisielle feiringen av myndighetsdagen sin, røpet hun også hva hun og bestefar liker å gjøre sammen:

- Kjære bestefar, det er så koselig å være sammen med deg. Takk for kveldene på Kongeskipet der vi sitter og ser på sport og cowboy-filmer sammen. Og ikke minst takk for at du alltid har en god vits når stemningen er litt laber.

OL-VINNER: Freestyle-kjører Birk Ruud var i det lystige hjørnet da Rød Løper pratet med ham før feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra i Deichman Bibliotek torsdag 17. juni. Video: Luna Lea Vis mer

Tar selfier

Også da prinsessen ble konfirmert, passet hun på å takke sin høyt verdsatte bestefar for mye moro:

- Bestefar, du har lært meg mange viktige ting. Jeg tror også jeg har arvet mange egenskaper av deg, som for eksempel at du har et veldig sterkt konkurranseinstinkt, men det kommer selvfølgelig også litt fra mammas side av familien. Og jeg vil spesielt takke deg for alle de gangene du har fått meg til å le. Og alle de fine selfiene våre.

FAMILIEFERIE: Kong Harald tar ofte med seg barnebarna på ferie med kongeskipet, og da ser de ifølge Ingrid Alexandra på cowboy-filmer sammen. Foto: Elin Rønning, Det kongelige hoff
FAMILIEFERIE: Kong Harald tar ofte med seg barnebarna på ferie med kongeskipet, og da ser de ifølge Ingrid Alexandra på cowboy-filmer sammen. Foto: Elin Rønning, Det kongelige hoff Vis mer

I tillegg til å være prinsessens foretrukne muntrasjonsråd, er kongen også en svært viktig rådgiver overfor barnebarnet. Ingen vet så godt som ham hvordan er å bli født inn i rollen som arving til tronen, og hva som skal til for å takle rollen som monark.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Mild læremester

Kong Harald er dog ingen formanende læremester:

- Han er heller ikke en sånn type som setter seg ned og sier «nå skal vi forberede deg». Jeg har lært veldig mye av ham likevel. Det han sier mest, er jo at jeg må bare finne min egen vei og min egen måte å gjøre det på, har hun fortalt VG.

TRE GENERASJONER: Kong Harald med sine to etterfølgere, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra. Lise Åserud/NTB
TRE GENERASJONER: Kong Harald med sine to etterfølgere, kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra. Lise Åserud/NTB Vis mer

Og kongen på sin side er trygg på at «eleven» hans kommer til å takle oppgavene rollen hennes medfører på strak arm:

– Som besteforeldre har vi fått følge deg tett gjennom disse 15 årene – og blitt mer og mer trygge på at dette kommer til å gå veldig bra. Du har mange fine egenskaper som du vil ha god bruk for – som menneske – og kanskje spesielt i den gjerningen som venter deg, sa kongen i konfirmasjonstalen til prinsessen, og utdypet videre:

– Du er pliktoppfyllende, bevisst og flink. Du er varm og klok. Du har humor! Den vil du garantert trenge. Der håper jeg du har fått litt fra meg. Og så tror jeg du har tatt med deg en god porsjon av din bestemors vitebegjær. Du er sosial og får lett venner. Alt dette er gull verdt på livsveien din.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

LES OGSÅ: Dette må du vite om Ingrid Alexandra

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer