Den norske kongefamilien:

Dette gjør de i sommer

Kongefamilien ferierer sammen i nord.

SOMMERFINE: Kongeparet, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louise og hennes eldste datter Maud Angelica Behn på Mågerø i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
SOMMERFINE: Kongeparet, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louise og hennes eldste datter Maud Angelica Behn på Mågerø i 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige måned var gjensynsgleden stor da kong Harald (84) og dronning Sonja (84) endelig, for første gang på lang tid, reiste på fylkestur igjen gjennom vestlandsfjorder med Kongeskipet Norge.

- Det er noe kongeparet har uttrykt spesifikt at de har savnet denne perioden. Jeg tror derfor «gjensynsgleden» blir stor, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle da.

Også i sommer benytter kongeparet seg av skipet. De siste dagene har kongefamilien vært på ferietur i Nord-Norge og Lofton med kongeskipet. Torsdag gikk flere kongelige i land i Bodø, ifølge NTB.

Ferierer sammen i nord

I forrige uke lå kongeskipet Norge i Tromsø i flere dager, og både kongefamilien og kronprinsfamilien ble observert da de gikk om bord på skipet, ifølge Nordlys. Prinsesse Märthas Louises (49) døtre Leah Isadora (16) og Maud Angelica (18) har også vært med på tur, skriver nyhetsbyrået.

Tidligere i sommer rådet kong Harald nordmenn til å ta hele landet i bruk i sommer, og han kunne røpe at de skulle ut på ferietur med kongeskipet.

BODØ: Kongeskipet Norge ligger nå til kai i Bodø. Foto: Mats Torbergsen / NTB
BODØ: Kongeskipet Norge ligger nå til kai i Bodø. Foto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer

Dronningen stemte i:

- Det er så mange flotte steder i Norge. Det tror jeg mange ble klar over i fjor da de fleste måtte feriere i sitt eget land. Og jeg tror mange har fått øynene opp for mange av de perlene vi har i dette landet, vi er jo eksepsjonelt heldige, sa Sonja blant annet til pressen.

Lørdag skrev Lofotposten at kongeskipet hadde ankret opp utenfor Hopen etter å ha seilt fra Tromsø, via Andøya, Sortland og gjennom Raftsundet.

Søndag var skipet utenfor øya Årstein i Vågan i Lofoten, ifølge NTB.

Denne uken har kongeskipet dratt videre sørover og la torsdag til kai i Bodø. På bilder og video som Nordlys har publisert, ser man både kronprinsparet og kongen gå i land, samt flere andre familiemedlemmer.

TRADISJON: Kronprins Haakon, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og kong Harald på Mågerø sommeren 1998. Foto: Knut Falch/NTB
TRADISJON: Kronprins Haakon, dronning Sonja, prinsesse Märtha Louise og kong Harald på Mågerø sommeren 1998. Foto: Knut Falch/NTB Vis mer

Mågerø

Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, forteller at kongeparet vanligvis oppholder seg på Mågerø deler av sommeren, men at de også benytter seg flittig av Kongeskipet.

- Dronningen har jo selv sagt at de skal benytte det i ferien i år, og skipet er allerede observert i nord. Hvert år på denne tida befinner dronningen seg gjerne i Nord-Norge, hvor hun går i fjellene, samt opplever kunst og kultur, sier Vagle, og fortsetter:

- Kongen pleier gjerne seilehobbyen sin på denne årstida, og på slutten av ferien pleier både kongen og dronningen å invitere barn, svigerbarn og barnebarn på felles ferie. I fjor var de i Lofoten og året før på Svalbard.

PÅ TUR: Kong Harald og dronning Sonja på tur med Kongeskipet Norge. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Jakter bølger

Kronprinsfamilien på sin side pleier å tilbringe store deler av sommeren på Dvergsøya utenfor kronprinsesse Mette-Marits (47) fødeby Kristiansand, hvor de har leid ei hytte over mange år.

- Vanligvis tar de seg en utenlandstur også, men det satte corona-pandemien en stopper for i fjor. De er alle glade i surfing, og feriene deres dreier seg gjerne om jakten på bølgene, forteller Vagle.

For prinsesse Märtha Louise og hennes døtre sin del, har prinsessen som kjent solgt sitt sommersted Bloksberg på Hankø. I år tok de seg derfor en tur med kongeskipet med hele storfamilien.

- Hun og døtrene pleier også å besøke kongeparet på Mågerø, sier Caroline Vagle.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

Se og Hør har vært i kontakt med assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, som opplyser at kongefamilien tilbringer sommerferien privat.

Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

LES OGSÅ: Se kjendisenes private sommerbilder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer