Prins Harry og prins William:

Dette gikk galt

Prinsebrødrene var uatskillelige da de vokste opp. Forrige helg langet prins Harry ut mot familien i beste sendetid.

I TYKT OG TYNT: Harry og William har i mange år hatt et nært og godt forhold. Førstnevnte beskrev imidlertid et distansert brødreforhold i intervjuet med Oprah Winfrey. Foto: Carl De Souza / AFP / NTB
I TYKT OG TYNT: Harry og William har i mange år hatt et nært og godt forhold. Førstnevnte beskrev imidlertid et distansert brødreforhold i intervjuet med Oprah Winfrey. Foto: Carl De Souza / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Beskyldningene mot det britiske kongehuset kom som perler på en snor fra hertuginne Meghan (39) og prins Harrys (36) i deres flere timer lange samtale med Oprah Winfrey (67).

I intervjuet, som slo ned som ei bombe forrige helg, beskrev prinsen et kjølig forhold til sin bror prins William (38) og far prins Charles (72). Harry sa rett ut at han følte seg sviktet av sin egen far, da han og Meghan bestemte seg for å trekke seg fra sine kongelige plikter.

BARE TRIST: Dette sier ekspertene om det famøse Harry og Meghan-intervjuet Vis mer

Det skal ha vært så ille at faren ikke svarte ham da han ringte, hevdet Harry i intervjuet. Den nåværende relasjonen til storebror prins William virket heller å være lunken, om vi tolker Harrys uttalelser riktig.

De to brødrene har stått sammen gjennom tykt og tynt siden de var barn, og mistet sin kjære mor Diana i den tragiske bilulykken i Paris i august 1997. I Oprah-intervjuet pekte prins Harry nettopp på at «de hadde gått gjennom et helvete sammen».

- Nå er forholdet vårt avstand, slo han fast overfor Winfrey - samtidig som han understreket at han fortsatt elsker sin to år eldre bror, til tross for at de har gått hver sine veier.

Hva skjedde egentlig på veien - mellom de to brødrene som sørgekledd gikk gjennom Londons gater og tok farvel med sin kjære mor i september 1997?

1995: Her er hele familien da William begynte skolegangen på Eton College. Året etter ble skilsmissen mellom Charles og Diana sluttført. Foto: Pa Photos / NTB
1995: Her er hele familien da William begynte skolegangen på Eton College. Året etter ble skilsmissen mellom Charles og Diana sluttført. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

Forfulgt av rykter

Det har i hvert fall ikke stått på ryktene.

De siste årene har britisk tabloidpresse veltet seg i nyhetssaker om et trøblete forhold mellom de to prinsebrødrene. Det var i lang tid usikkert om det var hold i påstandene om en feide mellom Harry og William - ettersom verken dem eller kongehuset kommenterte ryktene.

I intervjuet med Oprah Winfrey går prins Harry langt i å antyde at det har vært en isfront mellom de to brødrene i lang tid, selv om han også sier at han håper forholdet til storebroren vil bedre seg med tida.

Hva som er de konkrete årsakene til det betente brødreforholdet, vet vi ikke - men pressen har de siste årene hevdet at konflikten skal bunne i prins Harrys forhold til Meghan Markle.

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

I april 2019 meldte flere internasjonale medier - deriblant britiske The Independent - at prins William skal ha vært skeptisk til at lillebroren giftet seg med en amerikansk skuespiller.

Det skal selvsagt ikke ha falt i god jord hos prins Harry.

Om prins William faktisk uttalte dette, vites ikke - men det er ingen tvil om at bekymringen i så fall var berettiget.

2018: Prinsebrødrenes forhold skal ha kjølnet betraktelig de siste årene. Det har også gått rykter om at Meghan og Kate skal ha hatt en isfront. Foto: Shutterstock / REX / NTB
2018: Prinsebrødrenes forhold skal ha kjølnet betraktelig de siste årene. Det har også gått rykter om at Meghan og Kate skal ha hatt en isfront. Foto: Shutterstock / REX / NTB Vis mer

Da forholdet mellom Harry og Meghan ble kjent, gravde pressen opp en tidligere skilsmisse, hasjbruk, en dysfunksjonell familie, divanykker, ja, så godt som alle de moralsk betenkelige aspektene av Meghans liv.

Det er ikke vanskelig å se for seg at dette kan ha vært sterk kost for det mest konservative kongehuset i verden.

Flere ville den gang ha det til at alle historiene om det trøblete søskenforholdet var fabrikkerte, men nå er det ingen tvil om at det har skjedd mye mellom Harry og William som offentligheten ikke har kjent til.

Da Meghan og Harry i november 2018 kunngjorde at de skulle flytte fra Kensington Palace - hvor William og Kate bor - til fordel for landlige Frogmore Cottage, ble ikke ryktene om uvennskap akkurat færre.

Det har også versert rykter om en isfront mellom de to brødrenes koner, noe Meghan selv tok opp i intervjuet med Winfrey. Da mente Meghan at det snarere var Kate som hadde fått henne til å gråte før bryllupet deres i mai 2018.

SPEKULASJONER: Kjolen Meghan brukte under intervjuet med Oprah skaper spekulasjoner. Video: CBS Vis mer

- Ikke overraskende

At det skulle stå så dårlig til mellom prins Charles' to sønner, kom nok likevel overraskende på mange - men ikke for Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

- Harry har delvis tidligere bekreftet konflikten dem imellom, med å si at de er på ulike steder i livet, og nå karakteriserte han forholdet med ordet «avstand», sier hun til Se og Hør.

Vagle forklarer at det sies at konflikten mellom brødrene startet da William spurte lillebroren om han ikke var litt for rask på avtrekkeren med å gifte seg med Meghan i 2018.

- Det skjedde i hvert fall noe etter at Harry fant sin livsledsager. Ryktene vil også ha det til at William er skuffet over at Harry stakk fra alt av plikter, mens han står igjen «alene» med alt, sier kongehuseksperten.

Vagle tror også at en mulig forskjellsbehandling kan ha tæret på forholdet mellom brødrene.

SNAKKER UT: Thomas Markle snakker ut etter intervjuet med Harry og Meghan. Video: ITV Vis mer

- Harry har alltid blitt framstilt som rebellen av de to. Men familien har nok gjort langt mer for å skjule Williams eskapader som ung prins, siden han er framtidig konge, sier hun.

Dyp sorg

Harry og William fikk en brå og hard start på voksenlivet, men sorgen etter mora brakte også brødrene nærmere hverandre.

- Harry og William har hatt et tett forhold. Etter at de mistet mora si, hadde de på mange måter bare hverandre. De har gått gjennom ild og vann sammen, sier Caroline Vagle.

Alles øyne var rettet mot Storbritannia i dagene etter prinsesse Dianas bortgang 31. august 1997. Hele verden sørget over tapet, men for de to guttene på 15 og tolv år var nok sorgen tyngst.

De ble tatt med til bestemor dronning Elizabeths (94) sommerresidens Balmoral i Skottland etter dødsfallet, der monarken befant seg da den tragiske ulykken i Paris inntraff. Dronninga fikk senere kritikk for å ikke reise tilbake til London og Buckingham Palace rett etter dødsfallet.

I SORG: Hele verden så mot Storbritannia og William og Harry da prinsesse Diana gikk bort i 1997. Foto: Adam Butler / AFP / NTB
I SORG: Hele verden så mot Storbritannia og William og Harry da prinsesse Diana gikk bort i 1997. Foto: Adam Butler / AFP / NTB Vis mer

6. september gikk de to brødrene i sørgefølget med blant andre faren prins Charles til Westminster Abbey - bak prinsesse Dianas kiste. Deres verdensberømte mor ble bisatt i Westminster Abbey med 2,5 milliarder mennesker klistret til tv-skjermene verden over.

Prins Harry sa i ei bok fra 2018 at han fortsatt er opprørt over at han som barn måtte gå bak moras kiste - på utstilling for en hel verden.

- Ingen barn skal miste mora si i så ung alder, og så oppleve at tusenvis av mennesker følger med på sorgen deres, mens enda flere millioner verden rundt ser den på TV. Jeg synes ikke noen barn skal bli bedt om å gjøre det, under noen omstendigheter. Jeg tror ikke det ville skjedd i dag, sa Harry den gang.

RASER: Journalist og programleder Piers Morgan raser over nattens intervju med Meghan og Harry. Video: CBS/ITV Vis mer

Kongehusets respons

Den bunnløse sorgen til tross - Harry og William fant trøst hos hverandre og hadde et nært og godt forhold i mange år - før ting forandret seg.

Tirsdag sendte dronning Elizabeth ut en pressemelding på vegne av hele den britiske kongefamilien, der hun skrev at de er lei seg over å høre hvor tøft prins Harry og hertuginne Meghan har hatt det de siste årene.

Uttalelsen kom i kjølvannet av de mange beskyldningene som kom fram i hertugparets mye omtalte intervju med Oprah Winfrey.

«Hele familien er lei seg over å høre hvor tøffe de siste årene har vært for Harry og Meghan. Beskyldningene som har kommet fram, særlig de om rase, er urovekkende. Selv om minnene kan være forskjellige, er de veldig alvorlige og vil bli tatt opp innad i familien», uttrykket kongefamilien.

De skrev også at hertugparet og sønnen Archie (1) alltid vil være høyt elskede medlemmer av familien.

OVERRASKER: I den første episoden av prins Harry og hertuginne Meghan sin podcast får vi høre noe helt uventet på slutten. Video: AP/ NTB SCANPIX Vis mer

Torsdag avkreftet prins William til Sky News at det er rasistiske holdninger i kongefamilien. Han ble også spurt om han hadde snakket med lillebroren, noe han ikke hadde gjort.

- Men jeg planlegger å gjøre det, sa han.

LES OGSÅ: Forklarer fraværet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer