- Dette forandrer liv

Prinsesse Märtha Louise møtte de som hadde fått livet tilbake.

SEOGHØR.NO: Prinsesse Märtha Louise tok fri fra engleskolen, og trådte inn i sin offisielle prinsesserolle da hun i dag besøkte blinde og svaksynte ved Hurdal syn- og mestringssenter.

- Dette forandrer liv. Og det forandrer mestringen til å takle hverdagen på en utrolig flott måte. Både psykisk og fysisk, og hvordan du takler å være svaksynt. For alle jeg har pratet med her, har det forandret livet til, sier prinsessen.

- Det å få lov til å få livet tilbake når man mister synet betyr så mye.

Under besøket fikk Märtha se brukere i aksjon under en spinningtime, og ut fra høytalerne ljomet DDE-klassikeren «Rompa mi». Prinsessen var i strålende humør og smilte godt under den artige seansen.

Etterpå fikk hun se blinde og svaksynte i full gang på treningsrommet, og etterpå hvordan de bruker Ipad.

GOD TRENING. Märtha hilser på en av treningspedagogene ved senteret.
GOD TRENING. Märtha hilser på en av treningspedagogene ved senteret. Vis mer

Saken fortsetter under bildet:Prinsessen er Norges Blindeforbunds beskytter og har selv bedt om å få møte personer som har mistet synet, og å lære mer om synsrehabilitering. Senteret i Hurdal er et av Europas mest moderne rehabiliteringssentre på sitt område.

Allerede klokken ni onsdag morgen var den kongelige gjesten på plass i Hurdal, og ble tatt varmt imot av velkomstkomiteen: fylkesmannen i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, ordfører i Hurdal, Runar Bålsrud og lensmann i Eidsvoll og Hurdal, Karl Vidar Solberg.

Prinsessen fikk en omvisning på senteret, som er pusset opp siden sist hun var der.

Før prinsessen tok farvel fikk hun med seg en lekker gave fra Blindeforbundet. Et skjerf designet fra den anerkjente designeren Nina Skarra. Inntektene fra skerfet, som er et samarbeid mellom Skarra og Blindeforbundet, går til øyeoperasjoner i Nepal.

- Er det ikke fint? sa Märtha, som tok i bruk skjerfet med en gang.

Prinsessen har vært forbundets beskytter i en årrekke, og stiller med glede opp for dem. I juni 2013 åpnet hun ADA 2nd Hand & Café på Bislett i Oslo. Butikken drives av arbeidsmarkedsbedriften Adaptor AS, som eies av Norges Blindeforbund.

BYTTEHANDEL: Prinsesse Märtha Louise åpner ADA 2nd Hand & Café på Bislett i fjor. Da ga hun bort en av sine gamle kåper til bruktbutikken, men kjøpte seg også en kåpe som hun hadde på seg da hun dro.  Foto: Andreas Fadum
BYTTEHANDEL: Prinsesse Märtha Louise åpner ADA 2nd Hand & Café på Bislett i fjor. Da ga hun bort en av sine gamle kåper til bruktbutikken, men kjøpte seg også en kåpe som hun hadde på seg da hun dro. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Den gang hadde Märtha med seg en helt spesiell gave for videresalg i butikken. – Det er en kåpe som jeg var veldig glad i på 90-tallet. Det er én av yndlingskåpene mine, så jeg tenkte det var hyggelig å gi den bort. En hjertegave, fortalte Märtha til Se og Hør.

Les også: Mette-Marit ble tatt imot som rockestjerne