BLE FEIRET: Flere hadde møtt opp på slottsplassen på Öland for å gratulere kronprinsesse Victoria med dagen. Foto: NTB Scanpix
BLE FEIRET: Flere hadde møtt opp på slottsplassen på Öland for å gratulere kronprinsesse Victoria med dagen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kronprinsesse Victoria:

Dette fikk Victoria i gave av det svenske folket

Gavevalget var inspirert av kronprinsessens kjærlighet for naturen.

(Seoghør.no): Forrige uke fylte kronprinsesse Victoria av Sverige 40 år og programmet for bursdagen var tettpakket hele helgen.

Utenfor Solliden slott på øyen Öland fikk Victoria tildelt gavene på bursdagen sin forrige fredag, og nå er det klart hva som var innpakket.

Fra riksdagen - og det svenske folk - melder Svensk Damtidning at prinsessen fikk et helt spesielt krydderstativ.

Det høres kanskje ikke ut som verdens mest ekstravagante gave, men magasinet skriver at det var av 18 karat sølv og svenskt gull.

MØTTE FOLKET: Victoria tok seg god til å snakke og ta bilder med de oppmøtte. Foto: NTB Scanpix
MØTTE FOLKET: Victoria tok seg god til å snakke og ta bilder med de oppmøtte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stativet er designet av den svenske sølvsmeden Petronella Eriksson og er i tillegg inngravert med prinsessens monogram.

Gavevalget inspirert av naturen

Nettstedet Hänt sier at Victorias datter, prinsesse Estelle, hadde foreslått at moren kunne ha chili i stativet, men i utgangspunktet er det tiltenkt salt.

I bursdagskortet står det blant annet:

«Krydder har alltid vært en viktig del av livet, og saltet til og med nødvendig for menneskenes overlevelse. Ved måltider på det kongelige slottet er det en lang kulturhistorisk tradisjon å dekke på med personlige krydder og saltkrukker til medlememr i den kongelige familien.»

FIKK FLERE GAVER: Victoria så fornøyd ut da hun fikk en diger gave. Foto: NTB Scanpix
FIKK FLERE GAVER: Victoria så fornøyd ut da hun fikk en diger gave. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsesse Victoria er viden kjent for å være glad i naturen, og dette skulle være en av inspirasjonene bak gavevalget, ifølge Hänt.

– Gaven kan anvendes når familien samles, men også i kronprinsessens offisielle representasjon, sa talspersonen Urban Ahlin i sin tale da Victoria fikk gaven.

Skrev egen sang til kronprinsessen

Resten av fødelsdagen til kronprinsessen ble feiret med blant annet en helt spesiell konsert av to kjente, norske tvillinger.

Marcus og Martinus hyllet jubilanten med sangen «On This Day» som var skrevet spesielt til Victoria.

Saken fortsetter nedenfor.

DEDISERT TIL KRONPRINSESSEN: Fredag kveld var Marcus og Martinus hovedattraksjon, da de opptrådte for kronprinsesse Victoria og resten av publikum. Foto: SVT
DEDISERT TIL KRONPRINSESSEN: Fredag kveld var Marcus og Martinus hovedattraksjon, da de opptrådte for kronprinsesse Victoria og resten av publikum. Foto: SVT Vis mer
GOD STEMNING: Det kunne se ut til at kronprinsessen hadde det riktig så hyggelig da hun ble underholdt av den norske popduoen. Foto: SVT
GOD STEMNING: Det kunne se ut til at kronprinsessen hadde det riktig så hyggelig da hun ble underholdt av den norske popduoen. Foto: SVT Vis mer

Det var ingen tvil om at det var stas - for begge parter.

- For en kveld! Dette var helt spesielt, noe vi aldri kommer til å glemme. Utrolig hyggelig å bli invitert, en fantastisk kveld. Ekstra hyggelig var det å få hilse på kronprinsessen og prinsesse Estelle, de er veldig søte! sa Martinus.

SPESIELL GAVE: Marcus og Martinus hadde for anledningen en egenskrevet låt til kronprinsesse Victoria. Foto: SVT
SPESIELL GAVE: Marcus og Martinus hadde for anledningen en egenskrevet låt til kronprinsesse Victoria. Foto: SVT Vis mer

- Det føltes helt fantastisk. En stor ære å få gi bort en sang i gave til kronprinsessen. Den svenske kongefamilien klappet og sang med, så jeg tror de likte den skikkelig godt, legger Marcus til.

I tillegg til den nye låta, fremførte duoen også «Elektrisk», «First Kiss» og «Like it Like it» for kronprinsessen og de andre oppmøtte.

LES OGSÅ: Prinsesse Leonore slo seg løs på slottsplassen