Prinsesse Ingrid Alexandra:

Dette får hun av kongeparet

Avslører konfirmasjonsgaven.

FJONG: Tirsdag ble det kunngjort at prinsesse Ingrid Alexandra får en bunad i konfirmasjonsgave av besteforeldrene - kongeparet. Den ligner ikke på den hun hadde på seg på 17. mai i år. Foto: NTB scanpix
FJONG: Tirsdag ble det kunngjort at prinsesse Ingrid Alexandra får en bunad i konfirmasjonsgave av besteforeldrene - kongeparet. Den ligner ikke på den hun hadde på seg på 17. mai i år. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag skal prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres, og det er ventet et stort oppbud av gjester fra både inn- og utland. Se og Hør kunne mandag fortelle at det danske kronprinsparet og den svenske kronprinsessa er blant gjestene som er ventet til den store feiringen.

I tillegg er det ventet at samtlige medlemmer fra kongefamilien dukker opp for å se 15-åringen tre inn «i de voksnes rekker». Når det skjer, klokka tolv i Slottskapellet på lørdag, får vi se den kommende dronninga i en helt ny bunad.

Kongehuset offentliggjorde nemlig tirsdag kveld at kongeparet har valgt å gi barnebarnet deres en ny bunad - som hun skal bære i konfirmasjonen.

Valgt ut selv

I pressemeldingen kan man lese følgende om drakta:

«Bunaden er en rekonstruert kvinnedrakt fra Øst-Telemark slik de ble utformet i tidsrommet 1800-1850. Prinsessen har selv valgt ut delelementer til bunaden, og Hennes Majestet Dronningen har tatt aktiv del i prosjektet».

Det kan, med andre ord, virke som konfirmanten har hatt en finger med i spillet her. At konfirmanter får bunad i gave er ikke noe nytt, og det er nok derfor den tradisjonsrike familien har valgt å gi barnebarnet nettopp dette.

Saken fortsetter nedenfor.

TRADISJON: Dronning Sonja hadde denne bunaden på seg under åpningssermonien til Paralympics i Håkons Hall i 1994. Foto: Aleksander Nordahl NTB / Scanpix
TRADISJON: Dronning Sonja hadde denne bunaden på seg under åpningssermonien til Paralympics i Håkons Hall i 1994. Foto: Aleksander Nordahl NTB / Scanpix Vis mer

Ifølge Husflidens nettsider koster en slik bunad omtrent 61 400 kroner, noe som da inkluderer stakk, skjorte og belte. Sølv og trøye må kjøpes utenom.

Slottet har ikke offentliggjort noe bilde av bunaden, men det kan godt tenkes at den likner på den dronning Sonja har. Hun har, ved flere anledninger, stilt opp i en Raudtrøyebunad fra Øst-Telemark som er basert på design fra samme tidsrom. Det eksisterer også en beltestakk fra området, fra cirka samme epoke.

- Raudtrøyebunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av min mor i forbindelse med bryllupet vårt. Familien min kommer fra Telemark, og da synes jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, har dronninga tidligere uttalt, ifølge NRK.

Saken fortsetter nedenfor.

- Flott gave

Det er en kjent sak at kongelige har flere bunader å velge fra. Dronninga har blant annet en Rondastakk, som hun fikk i 50-årsgave fra kommunene i Oppland, og en Namdalsbunad, som hun fikk da hun besøkte Nord-Trøndelag i 1987.

Konfirmantens mamma har også flere forskjellige bunader. I 2016 skrev Se og Hør at kronprinsesse Mette-Marit har hele sju bunader å velge mellom, og at hun liker å variere fra år til år.

MANGE VALG: Kronprinsesse Mette-Marit har flere bunader å velge mellom. Hennes datter får trolig låne disse på sikt, men akkurat nå kan hun være strålende fornøyd med sin egen. Foto: Se og Hør, NTB scanpix
MANGE VALG: Kronprinsesse Mette-Marit har flere bunader å velge mellom. Hennes datter får trolig låne disse på sikt, men akkurat nå kan hun være strålende fornøyd med sin egen. Foto: Se og Hør, NTB scanpix Vis mer

Kongehusekspert i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, sier at konfirmanten utvilsomt setter pris på gaven.

- Prinsesse Ingrid Alexandra viste seg første gang i bunad på Skaugum i 2006. Hun bar da en Hardangerbunad, som sin mor. Prinsessen har også en Vest-Agderbunad, som hun har fått i gave fra Kristiansand kommune, forteller han, og fortsetter:

- Den flotte gaven fra Dronning Sonja kommer garantert til å bli tatt vel imot. Både dronninga og prinsesse Märtha har samme i sin garderobe.

Han mener at gaven har sterk symbolverdi.

- Kongeparet viser med denne gaven at de setter stor pris på Norges kulturarv, og jeg er sikker på at Ingrid Alexandra er storfornøyd med den nye bunaden.

LES OGSÅ: Måtte snu i døra på slottet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer