Prins Daniel:

Dette er risikoene

Coronasyke prins Daniel er i risikogruppen som følge av en nyretransplantasjon i 2009.

SMITTET: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har testet positivt for coronaviruset. Prinsen er i risikogruppen grunnet en medfødt nyrefeil. Foto: Shutterstock / NTB
SMITTET: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har testet positivt for coronaviruset. Prinsen er i risikogruppen grunnet en medfødt nyrefeil. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag kom nyheten om at kronprinsesse Victoria (43) og prins Daniel (47) hadde testet positivt for coronaviruset. Det kunngjorde det svenske kongehuset i en pressemelding, der det kom frem at ekteparet har milde symptomer, men etter omstendighetene har det bra.

Kronprinsesseparet og de to barna Estelle (9) og Oscar (5) ble umiddelbart satt i karantene hjemme på Haga slott. Det var kronprinsesse Victoria som først viste lette forkjølelsessymptomer.

Prins Daniel har en medfødt nyresykdom, noe som førte til at han måtte gå gjennom en nyretransplantasjon i 2009. Da var han alvorlig syk, og måtte få en nyre av sin far, Olle Westling (76).

Nyretransplantasjonen gjør prinsen særlig sårbar for coronaviruset. Det svenske hoffets kommunikasjonssjef Margareta Thorgren sier til Svensk Damtidning at prinsen ikke er vaksinert, selv om han er risikogruppen, ifølge Sveriges vaksineringsplan.

- Prins Daniel har lettere symptomer og har det relativt bra, sier hun til magasinet.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100 prosent fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Dette er risikoene

Anna Varberg Reisæter er spesialist i nyresykdommer og overlege ved avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus. Hun sier til Se og Hør at nyretransplanterte pasienter får corona med varierende grader av alvorlighet, men at det er flere blant transplanterte som får et alvorlig forløp enn i befolkningen generelt.

- For den generelle befolkningen er det vist i studier at høyere alder, overvekt, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom og nyresykdom er risikofaktorer for alvorlig coronasykdom og død, sier Varberg Reisæter.

Mange av pasientene som er nyretransplanterte vil ha en eller flere av disse risikofaktorene, samtidig som de er avhengig av immunhemmende medikamenter - noe som reduserer kroppens eget forsvar mot infeksjoner, også coronavirus.

- Høy alder ser ut til å være den viktigste risikofaktoren for et alvorlig forløp, sier eksperten.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

Det var torsdag det svenske kongehuset kunngjorde at Victoria og Daniel hadde fått påvist coronaviruset. De er nå i karantene med barna på Haga slott, og har avlyst flere arrangementer som følge av smitten.

Kronprinsesseparet har ikke truffet kongeparet i det siste, ifølge hoffet.

I november i fjor ble også prins Carl Philip (41) og kona prinsesse Sofia (36) smittet. De venter for øvrig sitt tredje barn i disse dager.

- JEG STREVER: Prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. Video: NRK Vis mer

Medfødt nyrefeil

Det var i 2017 prins Daniel for første gang snakket offentlig om den alvorlige nyresykdommen som har preget livet hans. Den medfødte sykdommen skyldes en nyrefeil.

I 2019 fortalte prinsen i et intervju med SVT at han ble akutt syk og at den planlagte nyretransplantasjonen hans derfor måtte fremskyndes.

Det var i forbindelse med verdens nyredag i 2017 at prins Daniel tok bladet fra munnen om den alvorlige tilstanden.

27. mai 2009 gikk den svenske prinsen gjennom en seks timer lang nyretransplantasjon på universitetssykehuset Karolinska i Stockholm. Operasjonen hadde vært nøye planlagt i lang tid - men måtte fremskyndes i all hast da prins Daniels sykdomstilstand akutt forverret seg.

- Før jeg fikk en ny nyre, gikk jeg gjennom en kort, men intensiv sykdomsperiode. Jeg fikk et helt nytt liv når jeg fikk nyren av pappa, sa han den gang.

LES OGSÅ: - Vi glemte at vi var voksne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer