I formiddag kom den gledelige nyheten om at prinsesse Sofia (36) og prins Carl Philip (41) venter sitt tredje barn. Fra før av har prinseparet de to sønnene prins Alexander (4) og prins Gabriel (3).
- Vi er glade og forventningsfulle, og ser frem til å ønske velkommen vårt tredje barn - et søsken til prins Alexander og prins Gabriel. Et nytt lite medlem i vår familie, sa paret i en pressemelding fra det svenske kongehuset.

Hoffet ønsket imidlertid ikke å avsløre om paret venter en liten prins eller prinsesse.
- Nei, det får bli en overraskelse, sa det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen.
Coronasmittet i svangerskapet
Nyheten om graviditeten kommer bare en ukes tid etter at det ble kjent at prinsesse Sofia og prins Carl Philip hadde fått påvist coronasmitte.
«Prinseparet viser tegn til lettere influensasymptomer, men har det etter omstendighetene bra. Umiddelbart etter at de fikk påvist sykdommen satt prinseparet seg i karantene hjemme med sine to barn», het det i pressemeldingen i slutten av november.

Coronasmittet
Dermed har prinsesse Sofia vært syk under svangerskapet.
Det er nok trolig flere som lurer på om det å være gravid og coronasmittet kan utgjøre noen form for risiko for den gravide eller fosteret.
Når Se og Hør slår på tråden til lege Harald Meling Dobloug for å få svar, kan han fortelle at man alltid er litt ekstra bekymret når det kommer til infeksjoner og sykdommer i svangerskapet.
- De gravide med coronasmitte har en høyere risiko for å havne på sykehus. Det kan også handle om at det er lavere terskel for å legge inn pasienter som er gravide, fortsetter han.
Dobloug påpeker at det hittil ikke ser ut som at coronasmitte kan ha noen negativ effekt på fosteret, og at det dermed kan følges opp som vanlig.

Prinsessen skadet på ferie
- Nå blir jo hun som prinsesse trolig fulgt opp ekstra nøye, men det at hun er gravid er bare en positiv nyhet. Hadde jeg vært hennes lege hadde jeg sagt at hun ikke trenger å være bekymret, men at hun må følges ekstra opp, avslutter han.
- Litt økt risiko
I en systematisk gjennomgang av relevante studier som har blitt utført av en forskergruppe, som omtales i Folkehelseinstituttets risikovurdering i oktober, var hensikten å belyse risikoen knyttet til covid-19 blant gravide.
Folkehelseinstituttet opplyste at de følger den internasjonale kunnskapsutviklingen om covid-19 gjennom publisert litteratur og oppsummeringer fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og søsterinstitutter.

Første kongelige corona-dødsfall
De opplyste også at de anser den aktuelle oversikten for å være av høy kvalitet, og flere funn ble trukket frem. Blant annet at gravide med coronasmitte sjeldnere opplever symptomer, som feber og muskelsmerter, enn kvinner som ikke er gravide.
I tillegg kom det frem at forekomsten av for tidlig fødsel antakelig er høyere blant gravide med covid-19, men det kan skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for gravide med covid-19.

Kritiseres etter corona-uttalelse
En annen ting som ble trukket frem var at en fjerdedel av nyfødte barn av mødre med påvist covid-19, ble innlagt på nyfødtintensivavdeling.
Dette tallet er høyere enn for barn som fødes av mødre uten covid-19, men dette kan også skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for barn som er født av kvinner med covid-19
- Det er interessante funn om et viktig tema som angår mange. Gravide ser ut til å ha litt økt risiko for alvorligere sykdomsforløp hvis de først smittes, særlig om de i tillegg har diabetes, høyt blodtrykk, er overvektige eller har høyere alder, sa overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet i oktober.
LES OGSÅ: - Holdt coronasmitte hemmelig