Prinsesse Sofia gravid og coronasmittet:

Dette er risikoene

Prinsesse Sofia har vært syk med coronaviruset under svangerskapet.

SYK I SVANGERSKAPET: Prinsesse Sofia fikk påvist coronasmitte i slutten av november. I formiddag kom nyheten om at hun er gravid, noe som betyr at hun har vært coronasmittet under svangerskapet. Foto: Splash News / NTB
SYK I SVANGERSKAPET: Prinsesse Sofia fikk påvist coronasmitte i slutten av november. I formiddag kom nyheten om at hun er gravid, noe som betyr at hun har vært coronasmittet under svangerskapet. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag kom den gledelige nyheten om at prinsesse Sofia (36) og prins Carl Philip (41) venter sitt tredje barn. Fra før av har prinseparet de to sønnene prins Alexander (4) og prins Gabriel (3).

- Vi er glade og forventningsfulle, og ser frem til å ønske velkommen vårt tredje barn - et søsken til prins Alexander og prins Gabriel. Et nytt lite medlem i vår familie, sa paret i en pressemelding fra det svenske kongehuset.

BLIR TREBARNSFORELDRE: Neste år kan prinsesse Sofia og prins Carl Philip juble over et nytt tilskudd i familien. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se
BLIR TREBARNSFORELDRE: Neste år kan prinsesse Sofia og prins Carl Philip juble over et nytt tilskudd i familien. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se Vis mer

Hoffet ønsket imidlertid ikke å avsløre om paret venter en liten prins eller prinsesse.

- Nei, det får bli en overraskelse, sa det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Coronasmittet i svangerskapet

Nyheten om graviditeten kommer bare en ukes tid etter at det ble kjent at prinsesse Sofia og prins Carl Philip hadde fått påvist coronasmitte.

«Prinseparet viser tegn til lettere influensasymptomer, men har det etter omstendighetene bra. Umiddelbart etter at de fikk påvist sykdommen satt prinseparet seg i karantene hjemme med sine to barn», het det i pressemeldingen i slutten av november.

Dermed har prinsesse Sofia vært syk under svangerskapet.

Det er nok trolig flere som lurer på om det å være gravid og coronasmittet kan utgjøre noen form for risiko for den gravide eller fosteret.

Når Se og Hør slår på tråden til lege Harald Meling Dobloug for å få svar, kan han fortelle at man alltid er litt ekstra bekymret når det kommer til infeksjoner og sykdommer i svangerskapet.

SJOKK: Influencer Lainey Marie avslører på sin YouTube-kanal at hun er gravid - og mye lengre på vei enn hun trodde. Video: Laineymariebeauty / Youtube Vis mer

- De gravide med coronasmitte har en høyere risiko for å havne på sykehus. Det kan også handle om at det er lavere terskel for å legge inn pasienter som er gravide, fortsetter han.

Dobloug påpeker at det hittil ikke ser ut som at coronasmitte kan ha noen negativ effekt på fosteret, og at det dermed kan følges opp som vanlig.

- Nå blir jo hun som prinsesse trolig fulgt opp ekstra nøye, men det at hun er gravid er bare en positiv nyhet. Hadde jeg vært hennes lege hadde jeg sagt at hun ikke trenger å være bekymret, men at hun må følges ekstra opp, avslutter han.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

- Litt økt risiko

I en systematisk gjennomgang av relevante studier som har blitt utført av en forskergruppe, som omtales i Folkehelseinstituttets risikovurdering i oktober, var hensikten å belyse risikoen knyttet til covid-19 blant gravide.

Folkehelseinstituttet opplyste at de følger den internasjonale kunnskapsutviklingen om covid-19 gjennom publisert litteratur og oppsummeringer fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) og søsterinstitutter.

De opplyste også at de anser den aktuelle oversikten for å være av høy kvalitet, og flere funn ble trukket frem. Blant annet at gravide med coronasmitte sjeldnere opplever symptomer, som feber og muskelsmerter, enn kvinner som ikke er gravide.

CORONABRÅK: Superstjernen Madonna er i hardt vær etter et innlegg på Instagram. Video/foto: Twitter/Instagram/NTB Scanpix Vis mer

I tillegg kom det frem at forekomsten av for tidlig fødsel antakelig er høyere blant gravide med covid-19, men det kan skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for gravide med covid-19.

En annen ting som ble trukket frem var at en fjerdedel av nyfødte barn av mødre med påvist covid-19, ble innlagt på nyfødtintensivavdeling.

Dette tallet er høyere enn for barn som fødes av mødre uten covid-19, men dette kan også skyldes at sykehus har etablert egne oppfølgingsrutiner for barn som er født av kvinner med covid-19

- Det er interessante funn om et viktig tema som angår mange. Gravide ser ut til å ha litt økt risiko for alvorligere sykdomsforløp hvis de først smittes, særlig om de i tillegg har diabetes, høyt blodtrykk, er overvektige eller har høyere alder, sa overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet i oktober.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i år. Na har de laget en Youtube-video der de forteller om fødselshistorien. Vis mer

LES OGSÅ: - Holdt coronasmitte hemmelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer