Kronprins Haakon:

Dette er kronprinsens håp for julen

Kronprins Haakon deler sine tanker om hvor heldige vi er i Norge under coronapandemien i forhold til andre land.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag tok kronprins Haakon (47) del i et virtuelt feltbesøk med Flyktninghjelpen. Gjennom pc-skjermen fikk han være med å møte ungdommer på flukt i Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. Til stede var også Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland (63).

Formålet med feltbesøket var å gi et innblikk i arbeidet Flyktninghjelpen gjør i de ulike landene, samt høre om hvordan de bistår dem under pandemien. Noe av det viktigste de gjør er å øke kunnskapen om coronaviruset, hvordan man kan beskytte seg og hindre spredning.

Dette gjør de blant annet ved å sørge for toaletter, rent vann, livsnødvendig mat, hygieneartikler, tak over hodet og hjelpe dem med å være mer forberedt på fremtiden.

Det er ingen tvil om at det man fikk være vitne til i løpet av besøkene i de ulike landene står i stor kontrast til situasjonen vi har i Norge.

DYKKER: Her dykket kronprins Haakon Magnus etter plast på Sjøstrand i Asker. Video: Andreas Fadum Vis mer

Enorm kontrast

Når Se og Hør får intervjue kronprinsen, som har vært Flyktninghjelpens høye beskytter siden 2017, sier han seg enig i dette.

- Når man kommer ned på bakken, og ser hvordan folk har det, er det en enorm kontrast til hvordan vi lever her. Nå når vi har muligheten til å besøke det virtuelt slik vi gjorde i dag, gjør det jo inntrykk selv om vi sitter veldig langt unna, forteller han til Se og Hør.

VIRTUELT BESØK: Kronprinsen deltok via video. Foto: Det kongelige hoff
VIRTUELT BESØK: Kronprinsen deltok via video. Foto: Det kongelige hoff Vis mer

Ifølge Flyktninghjelpen vokser mange barn og unge nå opp i familier som har mistet inntekt, som opplever mer sult, hjemløshet og manglende skolemuligheter - som følge av coronapandemien.

Inntrykkene etter å ha sett tilstandene i flyktningleirene i de nevnte landene, har gjort at kronprinsen mener vi bør være takknemlige for hvordan vi har det i Norge.

- De tingene vi synes er veldig utfordrende er jo selvfølgelig det, men vi må samtidig ha litt perspektiv på det. Vi er tross alt ganske heldige her i Norge, uttrykker kronprins Haakon.

MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon beskrev den siste tiden som tung. Vis mer

Håper på fin julefeiring

Her til lands er det i disse dager mange som bekymrer seg for hvordan coronapandemien vil prege årets julefeiring, som nærmer seg med stormskritt.

På spørsmål om hvordan kronprinsen tror og håper at julefeiringen blir i år, svarer han:

- Jeg håper vi får muligheten til å ha en fin julefeiring. Jeg har ingen krystallkule som gjør at jeg kan se hvordan det blir. Det kommer litt an på smittesituasjonen også, men jeg håper at vi kommer til å klare å skape en fin julefeiring rundt omkring uansett, sier han til Se og Hør.

PÅ VIDEO: Slik så det ut da kronprinsen besøkte flyktningleirene via video. Foto: Det kongelige hoff
PÅ VIDEO: Slik så det ut da kronprinsen besøkte flyktningleirene via video. Foto: Det kongelige hoff Vis mer

Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon er derimot land som har andre bekymringer å forholde seg til enn jul.

Kronprinsen går overfor Se og Hør nærmere inn på utfordringene. Han forklarer at det involverer blant annet en vanskelig sikkerhetssituasjon, at samfunnet ikke fungerer slik som det bør, samt konflikter i form av at mange må flykte.

- Så har man en økonomisk vanskelig situasjon, også kommer utfordringen med corona på toppen av det. Det er klart at dette er skjørt allerede, og det er lite å gå på. Derfor er det vi snakker om her, det å være på bakken, og det at NRC (flyktninghjelpen, journ.anm.) klarer å være til stede også når det er vanskelig, utrolig viktig, sier kronprinsen.

MANN OG KONE: Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg i Oslo domkirke 25. august 2001, og kunne tidligere i år feire hele 19 år som mann og kone. Vis mer

- Skaper håp

Kronprinsen poengterer at internasjonale organisasjoner som FN og andre hjelpeorganisasjoner gjør en utrolig viktig jobb.

- Blant annet med å ta tak i ungdommers hverdag og gi dem noe meningsfylt som gjør at de blir bedre forberedt på den fremtiden som kommer. Som for eksempel ved å lære dem et håndverk som de kan bruke seinere, sier han, og legger til:

- Dette tror jeg både er viktig fordi da kan de bygge fremtiden sin, men også fordi det skaper håp.

Det å skape nettopp det lille håpet mener kronprins Haakon gjør utrolig mye for hverdagen og livskvaliteten deres.

LES OGSÅ: Med corona-råd: - Går over

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer