Kongelige skandaler:

Dette er kongehusenes «sorte får»

Prins Henrik av Danmark er ikke alene om å skape rabalder.

KONTROVERSIELT: I sommer har danske prins Henrik vakt stor oppmerksomhet rundt sitt eget kongehus. Han er imidlertid langt fra den første kongelige som har gjort det samme. Fra venstre: Prinsesse Birgitta, prinsesse Cristina og prins Ernst August med sin kone prinsesse Caroline. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: I sommer har danske prins Henrik vakt stor oppmerksomhet rundt sitt eget kongehus. Han er imidlertid langt fra den første kongelige som har gjort det samme. Fra venstre: Prinsesse Birgitta, prinsesse Cristina og prins Ernst August med sin kone prinsesse Caroline. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Danskenes prins Henrik (83) har vært på alles lepper denne sommeren.

Den kontroversielle prinsen slutter aldri å sjokkere, men har sjelden vakt slik internasjonal interesse rundt seg selv som da han i begynnelsen av måneden uttalte at han - når den tid kommer - nekter å begraves ved siden av sin kone, dronning Margrethe (77).

På sine eldre dager er prinsen kanskje mest kjent som det danske kongehusets «gamle grinebiter». Han er likevel langt fra unik i sin sak, og blir neppe den siste til å skape bråk og heller uønsket oppmerksomhet rundt sitt eget kongehus.

Droppet kongelig dåp

Det er ikke nødvendig å bevege seg utenfor Skandinavia for å finne nok et eksempel på et kongemedlem som nærmest egenhendig har sørget for overskrifter i mediene av heller uheldig karakter.

Svenskekongens storesøster, prinsesse Birgitta (80), er den eneste av kong Carl Gustafs (70) søstre som fortsatt regnes som et medlem av kongehuset. Hun representerer derfor den svenske kongefamilien til en viss grad.

Til tross for dette er hun i seenere år blitt kjent for å nedprioritere en rekke større begivenheter, deriblant dåpen til prins Alexander (1).

Da sønnen til prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofia (32) skulle døpes i 2016, glimret prinsesse Birgitta med sitt fravær - selv om 80-åringen i sin tid var gudmor for dåpsbarnets far.

GÅR SIN EGEN VEI: Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix
GÅR SIN EGEN VEI: Prinsesse Birgitta har gjentatte ganger blitt utgangspunkt for store overskrifter. Spesielt er det hennes prioriteringer som skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Grunnen var at dåpen krasjet med en golfturnering, og at hun heller ville delta i denne.

- Det er klart det er leit. Men man kan ikke være på to steder til samme tid, forklarte Birgitta den gang.

Unnskyldningen vakte stor oppsikt, spesielt fordi det ikke var første gang prinsessen hadde kommet med en liknende forklaring. Da kronprinsesse Victorias sønn, prins Oscar, ble døpt i Slottskapellet i mai i fjor, holdt kong Carl Gustafs søster seg på Mallorca.

Birgitta har vært bosatt på den spanske ferieøya i flere år, og den gang skyldte hun på familiebesøk. Ikke overraskende ble det på ny stor ståhei i Sverige på grunn av hennes prioriteringer.

- Birgitta lever jo det man må kunne kalle et utradisjonelt kongelig liv på Mallorca, sier Caroline Vagle, kongehusekspert og hoffreporter i Se og Hør, til Dagbladet.

- Sjalu på meg

Hun trekker blant annet fram en annen episode - da 80-åringen medvirket i realityprogrammet «Parneviks» i fjor. Den gang skapte hennes uttalelser om kong Carl Gustaf også oppstandelse i svensk presse.

Birgitta ga nemlig uttrykk for at lillebroren har vært sjalu på henne i lang tid.

- Han forstår ikke at jeg kjemper for Sverige. Jeg vet at han har vært misunnelig på meg, eller sjalu heter det, sa hun i programmet, ifølge Expressen.

Prinsessen mente at kongen ikke klarte å verdsette hvor varmt hun snakker om sitt hjemland Sverige når hun er i utlandet.

- Jeg vet at han har vært misunnelig på meg, eller sjalu heter det. Men det får han bare si, for jeg har kjempet for ham hele veien, forklarte hun.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Vagle forklarer imidlertid at den svenske kongefamilien har et nært forhold, selv om prinsessen gjentatte ganger anses som roten for en del negativ omtale.

- Til tross for at hun er frittalende, og til tider bryter kongelig kutyme, er hun nært knyttet til sine søsken og er en naturlig gjest på Slottet i Stockholm. Da hun fylte 80 år tidligere i år var det kongen som inviterte til fest hjemme på Drottningholm, sier Vagle.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland forklarer at en kongelig «skandale» gjerne oppstår når den kongelige bryter med nettopp det vi forventer oss av en kongelig.

Han drar også fram et annet eksempel når det gjelder prinsesse Birgitta.

- Prinsesse Birgitta av Sverige valgte i flere tiår å bo alene på Mallorca - mens hennes tyske prins bodde i München med en annen kvinne. De skilte seg imidlertid aldri - og Birgitta opptrådte som hans enke da han gikk bort i fjor.

Tiltalt for korrupsjon

Forflytter man seg fra Sverige og ut i Europa, nærmere bestemt det spanske kongehuset, så har prinsesse Cristina (52) definitivt satt sin familie på kartet.

Kong Felipes (49) søster ble nemlig tiltalt for skatteunndragelser i 2014, samtidig som ektemannen ble tiltalt for korrupsjon. Dermed var hun også det første medlemmet av den spanske kongefamilien som har måttet forklare seg i retten i en kriminalsak.

- De verste kongelige skandalene de siste årene har vi nok sett i Spania - både rundt gamlekongen Juan Carlos selv og ikke minst hos datteren prinsesse Cristina og hennes ektemann. Disse var nok også sterkt medvirkende til abdikasjonen og tronskiftet i Spania for et par år siden, sier Totland.

BLE TILTALT: Prinsesse Cristina (52) ble i 2014 dratt inn i ektemannens korrupsjonssak. Her er hun avbildet utenfor rettssalen. Foto. NTB Scanpix
BLE TILTALT: Prinsesse Cristina (52) ble i 2014 dratt inn i ektemannens korrupsjonssak. Her er hun avbildet utenfor rettssalen. Foto. NTB Scanpix Vis mer

Kort tid etter at prinsesse Cristina ble tiltalt, ble det kjent at Felipe fjernet søsterens hertuginne-tittel, og at hun dermed ikke fikk kalle seg hertuginnen av Palma lenger.

- Da det ble klart at Cristina ble tiltalt i bedragerisaken, valgte broren å fjerne hennes tittel som hertuginne av Mallorca. Ikke nødvendigvis for at de to har et dårlig forhold privat, men på grunn av signalene det sender om monarkiet, forklarer hoffreporter Vagle.

Det er ikke ukjent at saken har vært en stor belastning for det spanske kongehuset.

- Da kong Felipe overtok tronen etter sin far, overtok han også et kongehus preget av skandaler og dalende popularitet. Både Juan Carlos' utroskapshistorier og prinsesse Cristinas tilknytning til bedragerisaken, var en stor belastning for det spanske kongehuset. Det ble derfor viktig for Felipe å snu folket, og han sverget på et ærlig og åpent monarki da han tok over tronen 18. juni i 2014.

SØSKEN: Kong Felipe og søsteren, prinsesse Cristina, avbildet sammen i 2002. Foto: NTB Scanpix
SØSKEN: Kong Felipe og søsteren, prinsesse Cristina, avbildet sammen i 2002. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Får ikke se dem sammen offentlig

Prinsessen valgte å avstå fra alle offisielle oppdrag da tiltalen ble kjent, og var heller ikke til stede da Felipe formelt ble innsatt som konge.

- Det var unaturlig at både søsteren og faren var til stede på innsetingen av ham som konge. Cristina har siden holdt seg unna alle offisielle anledninger.

Etter å ha kastet mørke skygger over det spanske kongehuset i flere år, kom det et lysende gjennombrudd i saken i februar. Cristina risikerte opptil åtte års fengsel, men ble frikjent for medvirkning til skattejuks. Ektemannen Iñaki Urdangarin fikk imidlertid ikke gå fri.

- Cristina ble frikjent, men ektemannen ble dømt til over seks års fengsel, og vi vil neppe se Cristina i offentligheten sammen med broren med det første, tror Vagle.

I skyggen av far

En annen som har skapt uønsket oppmerksomhet rundt sitt eget kongehus er Thailands konge Maha Vajiralongkorn (65).

Som kronprins ble han kjent for sine mange korte ekteskap, nakenskandaler, vill festing og laber politisk interesse - for å nevne noe.

OMDISKUTERT: Thailands konge, Maha Vajiralongkorn (65), kommer neppe til å gå i sin fars fotspor. Foto: NTB Scanpix
OMDISKUTERT: Thailands konge, Maha Vajiralongkorn (65), kommer neppe til å gå i sin fars fotspor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som eldste sønn i søskenflokken overtok Vajiralongkorn offisielt tronen i fjor. BBC har tidligere omtalt bekymringen landets innbyggere har kjent på når det kommer til arverekkefølgen. At kronprinsen ikke evner å leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen, har vært til hodebry for flere.

Selv hans mor, dronning Sirikit (85), har erkjent at sønnen lever med et dårlig rykte.

- Min sønn er litt av en «Don Juan». Han er en god student, en god gutt, men kvinner synes han er interessant og han synes de er enda mer interessante, sa hun til amerikansk presse i 1982.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har ikke 65-åringen vist interesse for å endre sin livsstil og vil neppe gå i fotsporene til sin far, som var et symbol på stabilitet i et land med mye politisk uro. Han har så langt ikke lyktes i å vinne folkets gunst i løpet av de månedene han har regjert.

Selv tilbringer Thailands konge mye tid i Europa, deriblant i München, Tyskland, hvor en av hans sønner går på skole.

- Det finner en rekke eksempler på kongelige som i ungdommen levde ganske vilt og fikk store skandaleoppslag - for siden å roe seg. Belgias avgåtte kong Albert og dronning Paola hadde således som unge et svært turbulent ekteskap - med elskere hver på sin kant, sier Totland og fortsetter:

- Men de ble seinere et svært så harmonisk kongepar. Kanskje det samme skjer med Thailands nye konge? Vajiralongkorn hadde jo som to ganger fraskilt kronprins i mange år bodd med en flyvertinne i Tyskland, da han ved sin fars bortgang måtte komme hjem som landets nye monark.

Nektet å gå i sønnens bryllup

En annen kongelighet som med tiden har skapt rabalder i mediene, er prins Ernst August av Hannover i Tyskland.

63-åringen er mest kjent for å være gift med prinsesse Caroline (60) av Monaco - på tross av at de angivelig ikke har sett hverandre siden 2009.

Tidligere i år skapte han store overskrifter i både tysk og internasjonal presse da han nektet å gå i bryllupet til sin førstefødte sønn - prins Ernst August Jr. (33). Saken ble omtalt i en rekke internasjonale medier, deriblant The Sydney Morning Herald.

Sistnevnte siterte den tyske finansavisa Handelsblatt, hvor prinsen uttalte i et intervju at han ikke ville delta i bryllupet ettersom han ikke liker at sønnens kjæreste er russisk. Han frykter nemlig at Hannover-familiens eiendommer og titler skal havne i russiske hender.

- Det var ikke et enkelt valg for meg, ettersom dette omhandler min sønn. Jeg er likevel tvunget til å gjøre dette, for å beskytte interessene til Hannover-huset, inkludert eiendommene som har vært i familien i århundrer, sa han til Handelsblatt.

Saken fortsetter under bildet.

GIFT: Prinsesse Caroline og prins Ernst August er gift, men har angivelig ikke sett hverandre siden 2009. Foto: NTB Scanpix
GIFT: Prinsesse Caroline og prins Ernst August er gift, men har angivelig ikke sett hverandre siden 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tross av farens innsigelser giftet Ernst August Jr. seg med sin kjæreste gjennom mange år, den russiske stjernedesigneren Ekaterina Malysheva (31) i juli.

Prins Ernst svarte med å holde sitt ord.

- Prins Ernst August droppet sin sønns bryllup, og årsaken skal være at han misliker bruden. Hun er russisk, og han er visstnok redd for at familiens eiendommer skal havne i russiske hender. Derfor vil han nå gjøre sønnen arveløs, påstår Se og Hørs kongeekspert Caroline Vagle, og legger til:

- Hans innsigelser så imidlertid ikke ut til å legge en demper på feiringen, som var storslått og flott. Blant mange gjester var alle prinsesse Carolines barn der. Den yngste datteren hennes er jo søsteren til brudgommen, og de tre andre er stesøsken. Caroline selv var ikke til stede, men også hun skal ha et nært og godt forhold til brudgommen, som jo faktisk ennå er hennes stesønn.

Saken fortsetter under bildet.

LOT SEG IKKE STOPPE: Kongelige fra hele Europa var gjester da Ernst August Jr. og Ekaterina Malysheva giftet seg i Hannover. Men verken prins Ernst August eller prinsesse Caroline var å se. Foto: NTB Scanpix
LOT SEG IKKE STOPPE: Kongelige fra hele Europa var gjester da Ernst August Jr. og Ekaterina Malysheva giftet seg i Hannover. Men verken prins Ernst August eller prinsesse Caroline var å se. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Urinerte på den tyrkiske paviljongen

Prins Ernst August er også kjent for å ha et voldsomt temperament, drikke til han stuper og for å ha hatt flere utenomekteskapelige skandaler de siste åra.

I 2000 fikk prinsen mye oppmerksomhet da han ifølge The Telegraph urinerte på den tyrkiske paviljongen på verdensutstillingen i Hannover. Saken gikk ikke upåaktet hen og kong Haralds firmenning måtte seinere punge ut med fire millioner kroner for ugjerningen.

Ifølge Independent skal han også angivelig ha havnet i slåsskamper ved flere anledninger.

Prinsesse Caroline og prins Ernst August er fortsatt gift på papiret, men de har ikke vært å se sammen siden 2009.

- Mye skyldes et svært høyt alkoholinntak. Kvelden før kronprinsbryllupet i København i 2004, kranglet de viss nok så høylytt under festforestillingen, at folk måtte be dem roe seg. Og kort tid etterpå, da det var kronprinsbryllup i Spania, møtte prisen opp svært beruset på førfesten. Det hele endte med at han ikke dukket opp i vielsen dagen etterpå, forteller Vagle.

- Det er jo ikke for ingenting at han kalles skandaleprinsen, og Caroline ser ut til å være langt lykkeligere uten ham. Da de ennå var sammen, måtte hun stadig vekk takle nye krumspring fra ham, kan Vagle fortelle.

LES OGSÅ: Dette er de største skandalene i det danske kongehuset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer