STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronning Elizabeth

Dette er dronningens tidsfrist

Dronning Elizabeth prøver å få til en løsning med prins Harry og hertuginne Meghan så fort som mulig.

Publisert

Det har naturligvis blitt ekstra mange overskrifter om det allerede mye omtalte paret, prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38). Tidligere denne uka slapp de bomba om at de trekker seg tilbake fra sine offentlige roller, og at de ønsker å bli økonomisk selvstendige.

Samtidig påpekte hertugparet at de vil fortsette med å jobbe for dronning Elizabeth (93), men sistnevnte uttalelse skal trolig ikke ha betydd så altfor mye for hvordan sjokkbeskjeden ble tatt imot innad i familien.

Flere britiske medier hevder at dronningen selv ikke skal ha visst om parets avgjørelse før det ble kjent i sosiale medier, og i disse dager skal det derfor pågå et krisemøte for å best mulig håndtere situasjonen.

Ifølge den britiske avisa The Telegraph har dronningen nå uttalt til hoffet at hun har en knapp tidsfrist hengende over seg for å få retta opp i problemene.

Fremtidig avtale

Avisa skriver at dronningen i løpet av 72 timer må finne en løsning da prins Harry har et offisielt oppdrag igjen til uka.

Samtidig skal prinsen angivelig reise til Canada innen kort tid - uten noen returbillett.

Dette har ifølge avisa fått dronningen til å be hoffet «snu krisen til en mulighet» ved å lage en plan som ikke bare er nyttig for barnebarnet hennes og kona, men også den senere generasjon som inkluderer hertuginne Kate (38) og prins Williams (37) barn, prinsesse Charlotte (4) og prins Louis (1).

KRISEMØTER: Dronning Elizabeth og det britiske hoffet skal jobbe på spreng for å få klar en avtale med prins Harry og hertuginne Meghan. Avtalen skal helst på plass før prinsen angivelig reiser etter kona til Canada innen kort tid. Foto: NTB Scanpix
KRISEMØTER: Dronning Elizabeth og det britiske hoffet skal jobbe på spreng for å få klar en avtale med prins Harry og hertuginne Meghan. Avtalen skal helst på plass før prinsen angivelig reiser etter kona til Canada innen kort tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For prins George (6) gjelder noe annet ettersom han er før søsknene i arverekka til tronen.

Hertuginne Meghan skal allerede tidligere denne uka ha returnert til Canada, og det er derfor usikkert om de vil komme til noen enighet i nærmeste fremtid om parets roller i kongefamilien. Ifølge en kilde til avisa, som hevder å stå prins Harry nær, skal han og Meghan motstå ethvert forsøk på å få klar en forhastet avtale.

Krisemøte

Etter planen skal den 35 år gamle prinsen som nevnt overvære et offisielt oppdrag på Buckingham Palace førstkommende torsdag, men vil trolig reise raskt etter kona så fort dette er over. Samtidig har en assistent for kongefamilien uttalt at prinsen ikke vil forlate landet før «en tilfredsstillende avtale er i boks».

Med andre ord er det mye usikkerhet rundt den kommende tiden, ikke minst på hvilket tidspunkt prinsen reiser etter 38-åringen.

Torsdag denne uka meldte The Guardian at dronningen innkalte prins Charles og prins William til krisemøte som følge av at prins Harry og hertuginne Meghan har kunngjort at de vil trekke seg tilbake fra sin rolle i kongefamilien.

Monarken har instruert sine rådgivere til å samarbeide med både britiske og kanadiske myndigheter for å klargjøre ekteparets nye roller.

Også her kom det frem at dronningen krevde at det skal skje i løpet av «noen dager, ikke uker».

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

- Ikke overrasket

«Etter mange måneder med tenking og interne diskusjoner, har vi truffet en beslutning om å dette året gjøre en overgang for å skille ut en ny progressiv rolle i institusjonen», het det i meldingen på hertugparets Instagram-profil da de slapp nyheten om at de trekker seg tilbake.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sa den gang at dette er drastiske endringer.

- Dette er en drastisk endring. Harry og Meghan har jo representert relativt hyppig for dronningen de siste årene. Jeg tror vi vil få se de langt mindre på kongelige oppdrag fremover, sa Vagle, som samtidig ikke var overrasket over parets beslutning.

- Jeg er ikke spesielt overrasket over at Harry og Meghan trekker seg tilbake. De har gitt tydelige signaler på at ikke alt var fryd og gammen, og Meghan har vært ganske ærlig på at hun ikke fant seg til rette i sitt nye liv. Paret snakket åpenhjertig om dette i en dokumentar i høst, sa hun, og fortsatte:

- De hadde sitt første offisielle oppdrag i går etter en seks uker lang pause. En pause jeg tenker var et tydelig signal på at noe var på gang, og ei tid de sikkert har brukt til å bestemme seg for hvordan det nye livet skal se ut.

LES OGSÅ: - Jeg har vært slem mot meg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer