Det danske kongehuset:

Dette er de største skandalene i det danske kongehuset

Utroskap, fyll og tittel-krangler. Den danske kongefamilien skaper stadig overskrifter i media.

KONGELIGE: Her er den danske kongefamilien samlet under Margrethes 76 årsdag i fjor. Fra venstre: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, dronning Margrethe, prins Henrik, prins Joachim og prinsesse Marie. De har alle skapt en rekke overskrifter i media tidligere. Foto: AP
KONGELIGE: Her er den danske kongefamilien samlet under Margrethes 76 årsdag i fjor. Fra venstre: Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, dronning Margrethe, prins Henrik, prins Joachim og prinsesse Marie. De har alle skapt en rekke overskrifter i media tidligere. Foto: AP Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Det danske kongehuset har skapt reaksjoner i media den siste tiden, og særlig med prins Henriks (83) beslutning om å ikke gravlegges sammen med kona, dronning Margrethe (77) i spissen.

Likevel er ikke dette første gang at kongehuset i nabolandet har skapt overskrifter.

Allerede samme år som prinsen giftet seg med dronning Margrethe, i 1967, var han uheldig med medieoppslagene. Han uttalte nemlig i et stort intervju med Berlingske Tidende, at kvinner ikke burde ha fulltidsjobber og at mannen er husets overhode.

Selvsagt møtte han krass kritikk for uttalelsen, og i samme intervju luftet han også sine tanker om barneoppdragelse, hvor han sammenlignet barn med dyr.

DRONNING OG PRINS: Prins Henrik har ved gjentatte anledninger uttrykt sin misnøye over sin gitte tittel. Foto: AP
DRONNING OG PRINS: Prins Henrik har ved gjentatte anledninger uttrykt sin misnøye over sin gitte tittel. Foto: AP Vis mer

- Barn er som hunder eller hester. De skal temmes for at man skal få et godt forhold til dem. Jeg har selv blitt klappet til, det tar man ikke skade av, sa han til avisen.

Etter at den 83 år gamle prinsen gikk av med pensjon i fjor, har det skottet på hans oppmøter sammen med dronningen. Senest i mars, da det danske kongeparet ventet statsbesøk av kong Philippe (57) og dronning Mathilde av Belgia (44), overrasket den danske prinsen.

- Han ser fram til statsbesøket, og vil være til stede, forsikret dronning Margrethe til belgisk tv i forkant.

Til stede var han derimot ikke.

Ifølge danske Berlingske Tidende lot han fruen være alene under det tre dager lange statsbesøket – mens han selv dro på tur til Barcelona.

Prins Henrik har gjentatte ganger hengt med leppa fordi han ikke har blitt titulert som konge, og 83-åringen har tidligere uttrykket misnøye over hvordan han «lever i skyggen av sin kone».

Ble bitt av hunden

Prinsen har markert seg både humoristisk og positivt, og den energiske prinsen har en stor kjærlighet for dyr, spesielt hunder, ifølge danske BT.

Men prinsens kjærlighet skaper trolig ikke bare fryd og gammen for kongehuset og hoffet.

Hele tre ganger har det nemlig skjedd, at en gartner har blitt bitt til blods av Henriks nå avdøde hund, Evita. Bittet førte til stivkrampesprøyte og sykemelding.

Også i 2013 ble en gartner på Fredensborg slott bitt. Denne gangen av hunden Querida.

Hedersmann

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng forteller at prinsen alltid har vært en fargeklatt i den danske kongefamilien.

- Selv om de fleste mener han furter litt fordi han ikke har fått tittel kongegemal når kona er dronning, har han et lite poeng, forklarer kongehuseksperten og trekker fram vår egen dronning Sonja.

- Hun ble automatisk oppgradert til dronning da Harald ble konge. Dronning Margrethe kunne lett gitt ektemannen tittelen kongegemal, om hun hadde villet.

- Det er jo uansett Margrethe som er regent, fortsetter han.

GLAD I HUNDER: Dronning Margrethe og prins Henrik sammen med to av familiens hunder i 2004. Foto: AP
GLAD I HUNDER: Dronning Margrethe og prins Henrik sammen med to av familiens hunder i 2004. Foto: AP Vis mer

Kongehuseksperten tror at prins Henrik trolig vil beskrives som en hedersmann, som satte foten ned i likestillingens navn.

Den danske avisen Ekstra Bladet tok for flere år siden samme standpunkt, og kaller konsekvent Henrik for kong Henrik hver eneste gang han omtales, ifølge Anders Johan Stavseng.

Videre mener kongehuseksperten at det er sunt at prinsen skiller seg ut, og at man bør omfavne han, og gi han ros for at han tør å ta opp kampen mot kona og det satte danske kongehuset.

- Vi må huske på at dronning Margrethes sønner ikke engang fikk lov til å gifte seg med danske jenter – begge måtte finne seg koner utenfor Danmarks grenser, forklarer han.

Hevdet han var utro

Med Henrik i spissen, har flere medlemmer av det danske kongehuset vært flittig omtalt i pressen.

Blant annet i fjor da kronprins Frederik (49), som er gift med australske Mary (45), sto midt i en storm mot det danske ukebladet Her & Nu, som meldte at Frederik hadde vært utro med en dansk luksusprostituert.

De drøye påstandene kom ifølge Ekstra Bladet fra en kjendis-sexolog ved navn Jakob Olrik, som har utgitt en bok der en anonym, prostituert kvinne snakker om hvordan hun har ligget med flere kjente menn.

Kvinnen, som attpåtil er forfatterens ekskjæreste, hevder å jevnlig ha mottatt 50 000 kroner av den danske tronarvingen for å ha sex med ham.

Det danske kongehuset reagerte kraftig på beskyldningene mot kronprinsen.

- Kongehuset overveier alltid hvorvidt det som blir skrevet om kongefamilien i media, bør konfronteres. Dette gjelder også i konkrete tilfeller, som når krenkende og usanne påstander basert på rykter og gjetting, blir viderebrakt, skrev kommunikasjonssjef Lene Balleby til Metroexpress.

I OSLO: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i Oslo under kong Harald og dronning Sonjas 80 årsfeiring tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
I OSLO: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik i Oslo under kong Harald og dronning Sonjas 80 årsfeiring tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ble sendt hjem av kona

Også under en ferie i Skagen i 2008 skapte kronprinsen storm i media. Da skal nemlig kronprinsen ha drukket seg så full at kona Mary endte med å måtte sende han hjem, ifølge danske Se og Hør.

Mary og Frederik skal ha ankommet Skagen rundt klokka halv to, men allerede halvannen time senere skal Frederik ha vært stup full og danset rundt på gulvet.

Kronprinsens oppførsel ble rett og slett for mye for Mary, og etter halvannen time fikk kronprinsessen nok.

Til slutt ba hun han pakke sammen tingene og komme seg hjem.

GIFT: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary giftet seg i 2004. Foto: AFP
GIFT: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary giftet seg i 2004. Foto: AFP Vis mer

Kom for sent

At etikette har en viktig betydning i de rojale kretsene er ingen hemmelighet. Det overrasket derfor mange at kronprins Fredrik og kronprinsesse Mary ankom nyttårsbanketten i 2012 for sent, og etter kveldens vertspar – dronning Margrethe og prins Henrik.

Både reportere og tv-seere reagerte på kronprinsparets opptreden, ifølge danske Se og Hør.

Mange spekulerte i bakgrunnen for parets forsinkelse, men i ettertid har kommunikasjonssjef ved det danske kongehuset, Lene Balleby avslørt bakgrunnen.

- Jammen, forklaringen er at det kan skje selv i de beste familier, at man blir forsinket.

FIRE BARN: Mary og Frederik har fire barn sammen. Her sammen med prins Christian og prins Vincent i 2012. Foto: AFP
FIRE BARN: Mary og Frederik har fire barn sammen. Her sammen med prins Christian og prins Vincent i 2012. Foto: AFP Vis mer

Tvilsom forlover

I 2006 ble det kjent at Frederiks daværende forlovede, nå kone, australske Mary Donaldson, hadde valgt en nokså tvilsom venninne som sin forlover i kongebryllupet.

Bestevenninnen Amber Petty hadde nemlig hatt et forhold til den styrtrike businessmannen Mark Alexander-Erber, som tidligere har blitt linket til Bandidos. Erber var også gift og småbarnspappa da Petty og han innledet et forhold.

KRONPRINSFAMILIEN: Den danske kronprinsfamilien koste seg på ferie i Sveits i 2012. Foto: AFP
KRONPRINSFAMILIEN: Den danske kronprinsfamilien koste seg på ferie i Sveits i 2012. Foto: AFP Vis mer

Bedre ble det heller ikke for den kommende danske kronprinsessen, da det ble kjent at venninnen skulle i fengsel.

Likevel forklarer Se og Hørs kongehusekspert at kronprinsen er en likandes kar.

- Selv om han rett som det er havner i medienes søkelys på grunn av sin oppførsel beviser vel bare det at han er ganske så «normal», sier han.

- Alle har vel en fartsbot eller to på samvittigheten eller drukket for mye på fest. Noe annet hadde vel vært unormalt, legger han til.

Var utro med fotografen

Også kronprinsens lillebror, prins Joachim har vært mye omtalt gjennom sitt 48 år gamle liv.

I 2005 overrasket han mange, da han og hans daværende kone, prinsesse Alexandra, som har barna prins Nicolai (17) og prins Felix (15) sammen, annonserte at de skulle skilles etter ni års ekteskap.

Duoen traff hverandre på en fest i Hong Kong sent i 1994, og i mai året etter gikk prinsen ned på kne og fridde på en romantisk ferie til Filippinene.

Allerede et halvt år senere sto bryllupet.

SKILTE SEG: Prins Joachim og prinsesse Alexandra var gift fra 1995 til 2005. Hun skal ha innledet et forhold med parets fotograf. Foto: AP
SKILTE SEG: Prins Joachim og prinsesse Alexandra var gift fra 1995 til 2005. Hun skal ha innledet et forhold med parets fotograf. Foto: AP Vis mer

Alexandra ble raskt en yndling blant det danske folk, og var kjent for sitt veldedige arbeid, samt sin moteriktige klesstil. Men da paret gikk fra hverandre, tok det ikke lang tid før Alexandra, som i ettertid har mistet prinsessetittelen, hadde funnet lykken med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen.

Paret skal ha blitt forelsket på tur til Thailand – mens Alexandra fremdeles var gift med prins Joachim.

Full på klubb

I 2004 inviterte en uvitende prins Joachim, Martin til Schackenborg for å gjøre opptakene til programmet «Mitt hjem er mitt slott», som skulle sendes i forbindelse med Alexandras 40-årsdag.

Og da Alexandra igjen i 2005 tok med seg Jørgensen til Kina som fotograf, gikk det etter hvert opp for den danske prinsen at han var i ferd med å miste henne.

I FRANKRIKE: Prins Joachim sammen med hans tidligere kone, prinsesse Alexandra. I midten er en av parets to felles sønner, prins Nicolai. Foto: AP
I FRANKRIKE: Prins Joachim sammen med hans tidligere kone, prinsesse Alexandra. I midten er en av parets to felles sønner, prins Nicolai. Foto: AP Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert forklarer til at Joachim og Alexandra har beholdt vennskapet, men at før skilsmissen var et faktum, gikk elleville bilder av prinsen Europa rundt.

Prins Joachim brukte flere år på å feste, sjekke opp ungjenter og råkjøre med barna i baksetet etter bruddet, før han bestemte seg for å slå seg til ro med Marie Cavallier i 2008.

- Nå har han heldigvis roet seg og funnet lykken på ny med sin franske prinsesse Marie, sier Anders Johan Stavseng.

Ble anmeldt

Prins Joachim ble i 2004 anmeldt for råkjøringen. Opptakene av prinsen viste at prinsen kjørte i 140 km/t på Lyngbyveien hvor fartsgrensen er 90. Fotografen, som leverte anmeldelsen av prinsen, mener at farten kan ha vært helt oppe i 170 kilometer i timen på det høyeste.

Prins Joachim har lekt konge på veien ved flere anledninger. I 1988 overlevde han en stygg bilulykke. I 1992 ble prisen og en venninne stoppet av politiet på vei fra fest. Hun har ikke førerkort og mistenkes for promillekjøring. I 1997 kjørte han i 160 km/t på motorveien.

Bare to måneder før bryllupet, skapte imidlertid Joachim skandale igjen, da han ble observert full på en av Københavns klubber for homofile.

Bryllupet gikk likevel av stabelen og så langt ser ekteskapet ut til å gå svært bra for den danske prisen og kona, som har fått sønnen prins Henrik (8) og datteren prinsesse Athena (5) sammen.

GIFTET SEG: Prins Joachim giftet seg med prinsesse Marie i 2008. Foto: AP
GIFTET SEG: Prins Joachim giftet seg med prinsesse Marie i 2008. Foto: AP Vis mer

Sjokkerte med røyk

Heller ikke dronningen selv har blitt forbigått av journalistene. Da den danske kongefamilien i 2015 ferierte på idylliske Gråsten slott i Danmark, overrasket Margrethe nemlig mange da hun røyket to sigaretter under møtet med pressen.

Det er det faktum at dronningen røyket i nærheten av sine barnebarn, som fikk den internasjonale pressen til å sperre opp øynene.

«Stump den røyken, farmor! Trassig, røykende dronning Margrethe av Danmark inhalerer så øyenbrynene heves foran kronprinsesse Marys små barn», skrev britiske Daily Mail.

RØYKER: Dronning Margrete har stadig blitt observert med røyken i hånda. Her sammen med flere fra den danske kongefamilien. Foto: AFP
RØYKER: Dronning Margrete har stadig blitt observert med røyken i hånda. Her sammen med flere fra den danske kongefamilien. Foto: AFP Vis mer

Dronningen har ved flere anledninger blitt observert med en sigarett i hånden, og i 2001 gikk det så langt at den belgiske professoren Hugo Kesteloot ga dronningen skylden for å indirekte ha bidratt til økt dødelighet bland unge kvinnelige røykere i Danmark, skrev nettstedet.

Prins Henrik ble så provosert av uttalelsene at han under et pressemøte litt senere, den samme dagen som den belgiske professoren kom med påstanden, tok sin kone i forsvar:

- Jeg mener, og det kan jeg uttale meg om, for jeg har sluttet å røyke, at man ikke skal la seg imponere eller påvirke av politisk korrekthet. Det er det mest tåpelige jeg har hørt, fordi politisk korrekthet fører til nypuritanisme, og det er det ingen som ønsker.

- La folk dø av røyking, om det er det de ønsker. Det er deres egen sak. Det sier jeg, fordi jeg holdt opp med å røyke. For øvrig røyket dronning Ingrid, som døde som 90-åring, mer enn sin datter, så det beviser ingenting, la han til.

GODT LIKT: Dronning Margrethe og hele den danske kongefamilien er svært godt likt av befolkningen. Foto: Shutterstock
GODT LIKT: Dronning Margrethe og hele den danske kongefamilien er svært godt likt av befolkningen. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Husker du disse kongelige skandalene?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer