Det britiske kongehuset:

Dette er de kongeliges «hemmelige» navn

I likhet med kjendiser går også de kongelige under andre navn når de ikke ønsker å bli oppdaget.

HEMMELIG: Den britiske kongefamilien går under en rekke alternative navn når de ikke ønsker oppmerksomhet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
HEMMELIG: Den britiske kongefamilien går under en rekke alternative navn når de ikke ønsker oppmerksomhet. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere offentlige personer har en tendens å gå under et annet navn enn sitt eget når de ønsker å gjøre noe offentlig - uten å bli oppdaget. Det samme gjelder kongelige, som i likhet med mannen og kvinnen på gaten ønsker privatliv.

Men hva er det egentlig de britiske kongelige kaller seg når de ikke ønsker å tiltrekke seg oppmerksomhet?

Cosmopolitan slapp nylig en liste over disse navnene - og her er det mye interessant.

- Broen er falt

Øverst i britenes kongelige familietre sitter monarken selv, dronning Elizabeth (94). For mange kommer det kanskje som en overraskelse at selve dronningen kan snike seg rundt uten å bli oppdaget - men det er trolig ikke snakk om en restaurant midt i Londons travleste gate.

JULETALE: Dronning Elizabeth holder sin årlige juletale på britisk TV, første juledag. Video: AP Vis mer

Uansett hva det skal dreie seg om, er navnet Sharon blant det dronningen har som pseudonym.

Det er imidlertid ikke det eneste navnet verdens lengstsittende monark går under. I 2017 ble det kjent at hun også fått tildelt et noe mer eksklusivt navn - nemlig London Bridge. Når dronningen en dag går bort, vil de som skal vite det først få høre «London Bridge er falt».

Hun blir også omtalt som «operasjon London Bridge».

Prins Philip går i likhet med dronningen under et navn som i utgangspunktet er gitt til en bro - «Forth Bridge». Broen er lokalisert ikke langt unna Edinburgh, som prinsen er hertug over.

PRIVAT: Marte Bratberg har tidligere holdt forholdet sitt veldig privat, og ikke delt navnet på kjæresten. Denne uka gjestet hun podkasten til Iselin Guttormsen: «G-Punktet», der forklarer hun hvorfor. Vis mer

William og Kate

Ifølge magasinet et det bare dronningen og prins Philip som går under slike pseudonymer når de dør. Prins William og hertuginne Kate, derimot, vil ikke omtales med slike navn hvis tragedien skal ramme.

De har imidlertid alias, som de går under når de ikke vil bli gjenkjent på for eksempel gjestelister på private ferieturer eller kongelige reiser.

Hertugparet skal visstnok gå under Daphne Clark og Danny Collins. Her er det raskt å tenke at «sånn er det», men det er faktisk en større betydning bak disse navnene, skal vi tro Cosmopolitan.

Fornavnet og etternavnet blir nemlig bokstavene D og C når de settes sammen - og skal stå for Duke og Duchess, som på norsk betyr hertug og hertuginne. Ingen tilfeldighet, med andre ord.

FRIVILLIG: Prins William avslører hvordan han og hertuginne Kate har bidratt under coronakrisen. Video: Kensington Royal Vis mer

Harry og Meghan

Det stopper ikke der. Også prins Harry og hertuginne Meghan har også tatt i bruk pseudonymer. Til tross for at de ikke lenger har kongelige plikter, har de fremdeles offentlighetens oppmerksomhet rettet mot seg - og de er tross alt prins og hertuginne.

Det er imidlertid før de trakk seg tilbake som seniormedlemmer av kongehuset at de brukte sine navn - Davina Scott and David Stevens.

Det skal nevnes at det nok finnes flere andre alternative navn på de kongelige, som av sikkerhetsmessige grunner nok ønsker ekstra beskyttelse. Det er usikkert hvorvidt verken Sharon, Daphne, Danny, Davina eller David blir brukt den dag i dag.

Den avdøde kongehuseksperten Kjell Arne Totland har tidligere fortalt til Se og Hør at slik bruk av pseudonymer også er vanlig blant kongelige her til lands.

- Vi vet jo at daværende kronprins Olav bestilte sovevogn på toget under navnet «Olav Håkonsson», da han i 1929 skulle til Stockholm for å besøke sin hemmelige forlovede - kusinen prinsesse Märtha. Harald og Sonja reiste under falskt navn i 1968 - og Haakon og Mette-Marit i 2001. Det har nok hendt at de har benyttet etternavnene Haraldsen og Høiby ved bestilling av flybilletter og hotell - og det er jo faktisk de kongelige damenes opprinnelige etternavn, sa han.

LES OGSÅ: Vekker oppsikt med nytt bilde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer