Britiske kongefamilien:

Dette er arven

Dronning Elizabeth etterlater seg enorme summer og flerfoldige eiendommer.

KONGEFAMILIEN: Dronning Elizabeth omringet av storfamilien i 2019. Foto: Hannah Mckay/REUTERS/NTB
KONGEFAMILIEN: Dronning Elizabeth omringet av storfamilien i 2019. Foto: Hannah Mckay/REUTERS/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter dronning Elizabeths bortgang har folk verden over sørget hennes dødsfall. Hun var en ikonisk skikkelse for mange og arven hun etterlater seg er enorm.

Det er ikke da bare snakk om hennes kulturelle arv, men den arven som går til hennes familie. Det er store verdier og eiendom i den britiske kongefamilien.

I sin tid skal kong George VI ha kalt kongefamilien for «The Firm» - et treffende begrep ettersom monarkiet og alle dens institusjoner i Storbritannia kan minne om en stor bedrift.

Ville summer

Om man legger sammen verdiene av alt den britiske kongefamilien eier ender man opp med en svimlende sum - 20 milliarder britiske pund, ifølge The Times, som har gjort en større gjennomgang av verdiene.

Det tilsvarer elleville 253 milliarder norske kroner.

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias Kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

De kongelige i Storbritannia har eiendom i flere land og bare eiendommene alene er verdt drøyt 193 milliarder norske kroner.

Nå er dronning Elizabeth død og alt det hun eide fordeles på hennes arvinger, altså kong Charles (73), prinsesse Anne (72), prins Andrew (62), prins Edward (58), prins William (40) og prins Harry (38).

10,5 milliarder

Ifølge The Times vil den største arven tilfalle kong Charles. Det er ikke overraskende ettersom han nå er regent. Hertugdømmet Lancaster blir hans, eiendom som har tilhørt Storbritannias regent siden 1300-tallet.

Det er ventet at kong Charles vil sitte med verdier estimert til 10,5 milliarder norske kroner.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Sønnen hans, prins William, får kontroll over hertugdømmet Cornwall. Han vil angivelig være god for totalt 12,3 milliarder, inkludert verdien av eiendommen.

Får minst

Dronning Elizabeth øvrige barn, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward sitter også godt i det. Det er likevel vesentlig forskjell på dem.

Prinsessen hevdes å komme best ut av det - The Times skriver at Anne vil sitte på eiendommer og verdier til 588 millioner norske kroner. Prins Edwards på 118 millioner kroner.

Prins Andrew, som har skapt en hel del hodebry og bekymring for dronningen med sin kobling til Jeffrey Epstein, er «den fattigste».

Det er likevel ingen sum å rynke på nesen for. Andrews er god for nærmere 59 millioner kroner, ifølge The Times.

FARVEL: Fredag stod den tidligere fotballspilleren David Beckham 12 timer i kø for å ta farvel med Dronning Elizabeth II Vis mer

Fremdeles høy verdi

Prins Harry og kona hertuginne Meghan (41) trakk seg famøst tilbake fra sine kongelige plikter i 2020. De er med andre ord ikke arbeidende medlemmer av den britiske kongefamilien.

Dette til tross har de ifølge The Times nok til salt på grøten. Meghan hadde sin egen formue da hun giftet seg med prins Harry, og prinsen selv hadde arv etter sin mor, prinsesse Diana.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

Det gjør at de har en formue på 253 millioner kroner.

LES OGSÅ: - Blir en overgangs­monark

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer