Kongelig bryllup:

Detaljen som gikk verden rundt

Kjoleslakt, surmuling og overraskende invitasjoner. Disse kongelige bryllupsøyeblikkene glemmer vi aldri.

TITT-TEI: Fire år gamle Grace van Cutsem (til venstre) stjal mange overskrifter etter William og Kates bryllup i 2011. Foto: Alan Davidson / REX / NTB
TITT-TEI: Fire år gamle Grace van Cutsem (til venstre) stjal mange overskrifter etter William og Kates bryllup i 2011. Foto: Alan Davidson / REX / NTB Vis mer
Publisert

Det er få ting som skriker mer luksus og overdådighet enn et kongelig bryllup. Celebre gjestelister, svindyre kjoler og tårevåte bryllupsseremonier er selvskrevne ingredienser når et kongelig bryllup arrangeres.

Men ikke alt går som planlagt - selv ikke når det er snakk om de kongelige. Opp gjennom årene har både kjente og ukjente mennesker stått for mang en rojal skandale i ymse kongelige bryllup. Heller ikke vår egen kongefamilie har vært skånet for de kongelige bryllupsskandalene.

Vi spoler tilbake til mai 2004. Daværende kronprins Felipe (53) av Spania får journalisten Letizia (48) i et bryllupssirkus av dimensjoner. Elleville 1200 gjester deltok i festlighetene, deriblant vår egen prinsesse Märtha Louise (49).

GULT OG RØDT: Märtha Louise hadde kledd seg opp i Spanias farger, men det imponerte ikke den lokale pressen. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
GULT OG RØDT: Märtha Louise hadde kledd seg opp i Spanias farger, men det imponerte ikke den lokale pressen. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer

Hun stjal overskriftene i knallgul kjole designet av Wenche Lyche. Kjolevalget falt imidlertid ikke i smak hos det spanske folk eller pressen, som omtalte det som både dristig og vågalt.

En spansk avis kåret den til og med til kronprinsbryllupets mest vågale.

- Kjolen ble slaktet. Den ble kalt både greslig og vulgær, og ble virkelig bryllupets store snakkis. Den er jo unektelig spesiell, og en typisk elsk-hat-kjole. Prinsessen viste nok en gang at hun er modig og tørr å gå sine egne veier, og hennes i utgangspunktet gode tanke, var jo at det skulle være en hyllest til Spania, minnes Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

STJAL SHOWET: Tvillingguttene Brian og John Mulroney har fått mye oppmerksomhet etter deres opptreden som brudesvenn. Video: AP Vis mer

Vagle sier videre at prinsessen i alle år har vært flink til å fronte norsk design i utlandet, men hun må innrømme at denne kjolen ikke er hennes personlige favoritt.

- Nå som vi er midt i påsken, er det for øvrig umulig ikke å kommentere at den hadde det passet bedre på påskefest, sier kongehuseksperten.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Gift med realitydeltaker

La oss hoppe videre til vårt naboland Sverige.

Det var riktignok ikke kjolen - men snarere valg av livspartner - som vekket oppsikt da dronning Silvia (77) og kong Carl Gustafs (74) eneste sønn Carl Philip (41) fikk sin kjære Sofia (36) i Slottskyrkan i Stockholm sommeren 2015.

36-åringens fortid som glamourmodell og «Paradise Hotel»-deltaker fylte avisforsidene, og mange spurte seg om Sofia Kristina Hellqvist virkelig skulle bli prinsesse av Sverige.

STASELIG: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip giftet seg på storslått vis i 2015. Foto: NTB
STASELIG: Prinsesse Sofia og prins Carl Philip giftet seg på storslått vis i 2015. Foto: NTB Vis mer

Paret møtte mye motbør og hets, noe prinsessen har fortalt mye om i ettertid. I dag er hun imidlertid et kjærkomment medlem av den svenske kongefamilien, og nylig ble de foreldre til sin tredje sønn, som har fått navnet Julian Herbert Folke.

Stjal showet

Skandalene har ikke akkurat vært mangelvare i det britiske kongehuset, heller. 29. april er det hele ti år siden prins William (38) og hertuginne Kate (39) ble mann og kone. Prinsebryllupet ble markert med pomp og prakt - slik bare britene gjør det.

EN SUR MINE: Fire år gamle Grace van Cutsem stjal showet i Kate og Williams bryllup. Foto: Chris Ison / Pa Photos / NTB
EN SUR MINE: Fire år gamle Grace van Cutsem stjal showet i Kate og Williams bryllup. Foto: Chris Ison / Pa Photos / NTB Vis mer

Svimlende 1900 gjester var invitert til det overdådige bryllupet, deriblant det norske kongeparet. Hundretusener av briter hadde møtt opp foran Buckingham Palace for se det nygifte paret komme ut på balkongen og kysse hverandre.

I etterkant er det imidlertid blomsterpiken Grace van Cutsem folk husker best fra det store øyeblikket. Fireåringen lente seg over balkongkanten, holdt seg for ørene og så ikke videre fornøyd ut der hun sto foran alle de oppmøtte i Londons gater.

Kate og Williams eventyrbryllup skapte imidlertid også overskrifter av den mer konfliktfylte typen. Prins Williams tante hertuginne Sarah (61) måtte stå over festlighetene - for hun ble faktisk ikke invitert. «Fergie» la ikke skjul på skuffelsen da hun gjestet Oprah Winfreys talkshow samme år.

- Det var vanskelig. Fordi jeg ønsket å være der sammen med jentene mine, å pynte dem og gå sammen som en familie, sa hertuginnen, som i stedet valgte å reise til Thailand mens det kongelige sirkuset pågikk.

THAILAND: «Fergie» ville gjerne delta i bryllupet med døtrene Eugenie og Beatrice, men en sydentur til Thailand er jo ikke så verst det heller. Foto: Shutterstock / REX / NTB
THAILAND: «Fergie» ville gjerne delta i bryllupet med døtrene Eugenie og Beatrice, men en sydentur til Thailand er jo ikke så verst det heller. Foto: Shutterstock / REX / NTB Vis mer

Navnetabbe

Da det var duket for århundrets prinsebryllup mellom prins Charles (72) og prinsesse Diana i London i 1981, fulgte 750 millioner mennesker med på tv. Derfor var det nok også mange som fikk med seg at 19 år gamle Diana Spencer snublet i ordene da hun skulle uttale prinsens fulle navn.

1981: Nygifte prinsesse Diana og prins Charles på bryllupsdagen 29. juni 1981. Foto: Reuters / NTB
1981: Nygifte prinsesse Diana og prins Charles på bryllupsdagen 29. juni 1981. Foto: Reuters / NTB Vis mer

«Jeg tar deg, Philip Charles Arthur George som min ektemann» sa Diana, og forvekslet med andre ord prinsens to første navn. Han heter som kjent Charles Philip, og ikke omvendt. Navnetabben ble også fanget på film av CBS, og ligger ute til offentlige skue på YouTube.

Visste du forresten at prins Charles' daværende elskerinne og nåværende kone, Camilla Parker Bowles (73), også var til stede i bryllupet? Hun sto langs midtgangen - til prinsesse Dianas store frykt.

I senere tid avslørte Diana at hun speidet etter Camilla Parker Bowles mens hun gikk ned kirkegulvet arm i arm med prins Charles.

- Jeg visste at hun var der, selvsagt. Jeg så etter henne. Så, da jeg gikk ned midtgangen, fikk jeg øye på henne, i gråblek pilleeske-hatt, jeg så alt, sønnen hennes Tom sto på en stol. Det er et levende minne, selv i dag, mintes Diana i et intervju i 1991.

Rasjoneringskuponger

Ekteskapet mellom prins Charles og prinsesse Diana gikk som kjent i vasken på 1990-tallet. Senere tok han opp igjen forholdet med Camilla Parker Bowles, og 9. april 2005 giftet prinsen seg på ny - riktignok langt mer nedtonet enn 24 år tidligere.

Faktisk droppet dronning Elizabeth (94) å delta i den borgerlige seremonien i rådhuset i Windsor - etter sigende på grunn av hennes rolle som overhode for kirken.

Helt fraværende var brudgommens mor likevel ikke. Hun deltok i den religiøse seremonien som ble avholdt i kapellet på Windsor slott etterpå.

DEN GANG DA: Dronning Elizabeth måtte betale for bryllupskjolen med rasjoneringskuponger. Foto: Shutterstock / REX / NTB
DEN GANG DA: Dronning Elizabeth måtte betale for bryllupskjolen med rasjoneringskuponger. Foto: Shutterstock / REX / NTB Vis mer

Selv giftet dronning Elizabeth seg med prins Philip (99) i en storslått seremoni i Westminster Abbey 20. november 1947. Krigens herjinger preget fortsatt Europa og Storbritannia på dette tidspunktet, og dronningen var faktisk nødt til å betale for bryllupskjolen med rasjoneringskuponger.

Klær var knapphetsvare, og dermed måtte daværende prinsesse Elizabeth i likhet med alle andre - samle kuponger før hun kunne gifte seg med prinsen.

Da prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) giftet seg i Windsor i mai 2018, delte de rundhåndet ut bryllupsinvitasjoner. Harry inviterte nemlig ekskjærestene Cressida Bonas (32) og Chelsy Davy (35) til festlighetene - og begge to dukket opp!

LES OGSÅ: - Må være en aprilsnarr

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer