Dronning Sonja:

- Det var et fristed for oss

En følelsesladd dronning Sonja inviterte «hjem».

GODE MINNER: Kong Harald og dronning Sonja tilbragte mye tid sammen i barndomshjemmet til Sonja. Det var spesielt for dem begge å være tilbake i dag, mandag. Foto: NTB Scanpix
GODE MINNER: Kong Harald og dronning Sonja tilbragte mye tid sammen i barndomshjemmet til Sonja. Det var spesielt for dem begge å være tilbake i dag, mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER/OSLO (Se og Hør): Store deler av kongefamilien var mandag ettermiddag samlet på Maihaugen på Lillehammer, da dronning Sonja (81) åpnet sitt eget barndomshjem.

Kong Harald (81), kronprins Haakon (45), kronprinsesse Mette-Marit (45) og prinsesse Märtha Louise (46) var alle til stede sammen med Sonja på den spesielle dagen. Minnene var mange da dronningen i dag mimret tilbake til tiden i Tuengen allé på Vindern i Oslo.

Kjærlighetshistorien mellom kongen og dronningen var alt annen en enkel. De to måtte i flere år jobbe hardt for å få hverandre.

Funkisvillaen var ett av få steder hvor daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne møtes, i de lange årene frem til giftemålet endelig kunne finne sted.

Etterhvert ble villaen svært så kjent.

- Det gikk fra å være et helt vanlig, godt, anonymt hjem - til å bli gjenstand for alles oppmerksomhet på begynnelsen av 60-tallet - da vi ikke lenger klarte å skjule at også landets kronprins var blant vennene som frekventerte Tuengen allé, fortalte dronningen i åpningstalen sin, ifølge Kongehuset.

RØRT: Dronningen var tydelig rørt da hun åpnet sitt barndomshjem på Maihaugen. Foto: NTB Scanpix
RØRT: Dronningen var tydelig rørt da hun åpnet sitt barndomshjem på Maihaugen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Venter på mor

Overfor pressen i etterkant av åpningen, kunne dronningen stolt fortelle at det i dag føltes som å komme inn i huset akkurat slik det gjorde for 50 år siden.

- Det eneste som mangler, er lukten i huset, sier kong Harald.

- Man venter på at mor skal komme ned trappen. Det er helt utrolig, og litt vemodig selvfølgelig. Det er ganske sterkt å gjense alt dette som brigner minnene frem. Veldig flott på samme tid, at huset blir tatt vare på og ikke bare forsvinner, sier dronningen og legger til at det er hyggelig at familien får mulighet til å gå tilbake til sine røtter.

Når det gjelder hva dronningen husker best fra barndomshjemmet, er det imidlertid vanskelig å trekke frem én ting.

- Jeg husker mange ting. Jeg husker veldig godt mitt ungdomsværelse som er rett over her. Ellers husker jeg kjellerstuen hvor vi hadde store selskap og mye morro. Og hagen, som jo var litt annerledes. Der var det mange ting som foregikk, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildene.

BARNDOMSHJEM: Dronningens barndomshjem har tatt plass på Maihaugen. Foto: NTB Scanpix
BARNDOMSHJEM: Dronningens barndomshjem har tatt plass på Maihaugen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GOD STØTTE: Både kongeparets barn og kronprinsesse Mette-Marit var til stede på Maihaugen mandag. Foto: NTB Scanpix
GOD STØTTE: Både kongeparets barn og kronprinsesse Mette-Marit var til stede på Maihaugen mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et fristed

At huset har betydd mye for at Harald og Sonja skulle få hverandre, legger ikke dronningen skjul på.

- Det var vel et fristed, sier dronningen.

- Ja, det var absolutt det. Ellers så møttes vi jo i selskaper hos venner, legger kongen til.

- Det var et sted hvor vi blant annet hadde middag, mor var veldig flink til å lage mat, men min, den gang kjæreste, spiste så fort at han sa jo aldri noe før han var ferdig med å spise. Ikke drakk du noe særlig heller, sier dronningen lattermildt.

Senere denne uken feirer kongeparet gullbryllup, etter at de ble smidd i hymens lenker 29. august 1968.

I dag er det nøyaktig 50 år siden dronning Sonja flyttet ut fra Tuengen allé og inn på Slottet.

Saken fortsetter nedenfor.

HALLING: Mens kongefamilien, sammen med Kate og William, går gjennom Ingrid Alexandras skulpturpark, briljerer dronning Sonja med kunnskaper om... hallingdans? Video: Ruben Pedersen Vis mer

Inviterer til gullbryllup

Den 19. mars 1968 gikk det ut en offisiell melding fra Slottet om at forlovelse var inngått mellom kronprins Harald og «frøken» Sonja Haraldsen.

Et snaut halvår senere fikk Harald sin Sonja, da de to giftet seg i Oslo Domkirke.

50 år senere, ønsker kongeparet denne uken å feire sitt gullbryllup med deler av det norske folk. De inviterte derfor 200 av Norges innbyggere til å delta i festgudstjenesten i Oslo domkirke 29. august.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, fortalte at det er hyggelig at kongeparet har reservert noen plasser til folket.

LES OGSÅ: Ble forelsket på nytt etter sønnens sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer