Hertuginne Camilla advarer:

- Det tok livet av moren og bestemoren min

Moren og bestemoren døde som følge av osteoporose. Nå vil hertuginnen spre budskapet sitt.

VIL FÅ FREM BUDSKAPET SITT: Hertuginne Camilla av Cornwall holdt nylig en tale om hvor viktig det er med et godt kosthold og å holde seg i aktivitet for å unngå benskjørhet. Her avbildet med hertuginne Kate i fjor sommer. Foto: NTB scanpix
VIL FÅ FREM BUDSKAPET SITT: Hertuginne Camilla av Cornwall holdt nylig en tale om hvor viktig det er med et godt kosthold og å holde seg i aktivitet for å unngå benskjørhet. Her avbildet med hertuginne Kate i fjor sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes utallige dietter som florerer på internett og i ulike medier, og det er flere av de store Hollywood-stjernene som har testet ut ulike kosthold opp gjennom.

Nå går hertuginne Camilla av Cornwall (71) hardt ut og advarer den yngre generasjonen mot «tåpelige» dietter, ifølge Daily Mail.

Det var under den offisielle lanseringen av det nyopprettede Royal Osteoporosis Society, at 71-åringen holdt en tale for forsamlingen. Camilla har støttet organisasjonen, tidligere kjent som National Osteoporosis Society, i mer enn 20 år og ble president for organisasjonen i 2001.

HOLDT TALE: Hertuginne Camilla er president for organisasjonen Royal Osteoporosis Society, her avbildet under den offisielle lanseringen av organisasjonen nylig. Foto: NTB scanpix
HOLDT TALE: Hertuginne Camilla er president for organisasjonen Royal Osteoporosis Society, her avbildet under den offisielle lanseringen av organisasjonen nylig. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dronning Elizabeth har gitt sin godkjennelse til veldedigheten ved å tillate det nye kongelige navnet, melder nettstedet.

Osteoporose, benskjørhet

En sykdom i skjelettet som gjør beinstrukturen mer skjør og utsatt for beinbrudd.

Beinskjørhet er en endring i beinstruktur med lavere innhold av kalsium enn normalt.

Dette gjør beinstrukturen mer skjør, og øker risiko for beinbrudd, hyppigst ses brudd i ryggvirvler, lårhalsbrudd eller underarmsbrudd.

Beinskjørhet i seg selv gir ingen plager, det er bruddene som medfører smerter.

Tilstanden forekommer langt hyppigere hos kvinner enn menn.

Beinskjørhet og beinbrudd kan forebygges ved å være i fysisk aktivitet, ikke røyke og ha et sunt kosthold som særlig inneholder nok kalsium og D-vitamin. Kalsium finnes først og fremst i meieriprodukter.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Hertuginnens besøk markerte lanseringen av verdens første osteoporose- og benforskningsakademi, som skal samle ledende klinikere og akademikere for å bedrive forskning for å finne en kur for sykdommen.

Mistet moren og bestemoren

Hertuginne Camilla snakket spesielt om viktigheten av å få i seg nok kalsium, og påpekte helserisikoene kalsiummangel kan medføre.

I talen fortalte hertuginnen åpenhjertig om sin egen familie, som har slitt med osteoporose.

Hertuginnen hevdet videre at både moren og bestemoren hennes døde som følge av sykdommen.

Ifølge Lommelegen er det særlig hoftebrudd som kan føre til dødelighet ved osteoporose.

- Vi må finne en måte å lære unge at de trenger å ta vare på kroppen sin, i stedet for å ønske å se ut som noen de ser på et bilde.

Ifølge Daily Mail er helseeksperter nå bekymret for at sosiale medier som Instagram promoterer ulike dietter som kan føre til et dårlig selvbilde - og oppfordrer brukerne til å ty til ekstreme dietter.

- Det er en latterlig form for slanking, å kutte ut meieriprodukter og alt som er bra for beina i kroppen. Disse jentene ser andre tynne jenter i et magasin, og får selv lyst til å bli slankere. Det handler også om sosiale medier, uttalte 71-åringen.

HJERTESAK: Hertuginne Camilla mistet både moren og bestemoren grunnet sykdommen osteoporose, og ønsker å belyse informasjon rundt sykdommen. Foto: NTB scanpix
HJERTESAK: Hertuginne Camilla mistet både moren og bestemoren grunnet sykdommen osteoporose, og ønsker å belyse informasjon rundt sykdommen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hertuginnen fortalte videre at hun var ved moren, Rosalind Shand, sin side da hun gikk bort på smertefullt vis i 1994. Den gang var moren i samme alder som hertuginnen selv er i nå.

Bestemoren, Sonia Keppel, skal også ha dødd som følge av tilstanden, åtte år tidligere. I talen fortalte hertuginnen at hun skulle ønske at moren var til stede i dag og fikk se fremdriften som blir gjort med osteoporose.

Vil utgjøre en forskjell

Osteoporose blir ofte beskrevet som den «stille epidemien» fordi mange som lider av den ikke forstår at de har skjøre bein før de får sitt første brudd, skriver Daily Mail.

Royal Osteoporosis Society melder at 3,3 millioner pasienter over 50 år har blitt diagnotisert med sykdommen, og antallet som får den i tenårene, 20-årene og 30-årene har økt.

ALLE BARNA SAMLET: Her er Laura Lopes, Tom Parker Bowles avbildet sammen med prins Harry og prins William under bryllupet til prins Charles og hertuginne Camilla i 2005. Foto: NTB scanpix
ALLE BARNA SAMLET: Her er Laura Lopes, Tom Parker Bowles avbildet sammen med prins Harry og prins William under bryllupet til prins Charles og hertuginne Camilla i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Barna til hertuginnen, Tom Parker Bowles (44) og Laura Lopes (41), har blitt svært oppmerksomme på hva osteoporose kan gjøre med kroppen. Ifølge Camilla ble de to barna forferdet av å se at bestemoren sin bli mindre og mindre på grunn av sykdommen.

- De tilba henne, og plutselig så de denne lille kvinnen vri seg i smerte. Det er noe de vil huske for resten av livet, men andre som ikke har sett familie på den måten tenker nok at de aldri kommer til å få sykdommen.

Dyre vaner?

Hertuginne Camilla er for øvrig gift med prins Charles (70) og var i en årrekke kjent som prinsens «hemmelige» elskerinne, mens Charles var gift med den nå avdøde prinsesse Diana.

I 2005 giftet Charles og Camilla seg, og hun fikk den offisielle tittelen hertuginne av Cornwall. I mars i fjor ble det sluppet en bok om prins Charles, og før boken ble utgitt fikk flere britiske aviser tak i bokens kontroversielle påstander om den britiske familien.

Mens det var prins Charles' dårlige forhold til hertuginne Kate og hennes familie som først var tema i oppslagene i britiske medier, skiftet avisen Express fokus til flere drøye påstander om kona til prins Charles.

AVSLØRINGER: I fjor ble det utgitt en bok om prins Charles. Boken inneholdt drøye påstander om prinsen og hertuginnens eksravagante livsstil, og hevdet at Camilla hadde svært lett for å tilpasse seg kongelige luksusvaner. Foto: NTB Scanpix.
AVSLØRINGER: I fjor ble det utgitt en bok om prins Charles. Boken inneholdt drøye påstander om prinsen og hertuginnens eksravagante livsstil, og hevdet at Camilla hadde svært lett for å tilpasse seg kongelige luksusvaner. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Etter at hun giftet seg med prinsen for snart 15 år siden, hevder nemlig forfatteren Tom Bower at Camilla ikke hadde det minste problem med å tilpasse seg Charles' livsstil. Og skal vi tro forfatteren, var det heller ikke snakk om en hvilken som helst livsstil.

Prins Charles, som allerede var 56 år og hadde to voksne sønner da han giftet seg på nytt, hadde angivelig en svært ekstravagant livsstil.

Camilla skal raskt ha tilpasset seg livet som kongelig, og med dette fått smaken for privatsjåfører, private fly og sikkerhetsvakter.

Etter bare tre år som prinsens kone, skal Camilla allerede ha vært godt vant med å fastsette sine egne reiser og måltidsplaner. På Camillas ordre skal prinsens private sekretær ha begynt å sende ut en liste over hva slags mat hertuginnes likte - eller ikke likte - når hun aksepterte en middagsinvitasjon.

LES OGSÅ: Hoffet «glemte» hertuginne Camilla

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer