Dronning Sofia og kong Juan Carlos:

Det spanske konge­husets mange skandaler

Mannens elskerinner, svigersønnens svindel og krangel med svigerdatteren har preget de siste årene for dronning Sofia.

FEIRET KONA: Kong Juan Carlos kunne stolt stå ved sin kones side da dronning Sofia feiret 80-årsdagen. Foto: NTB Scanpix
FEIRET KONA: Kong Juan Carlos kunne stolt stå ved sin kones side da dronning Sofia feiret 80-årsdagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært et svært turbulent tiår i den spanske kongefamilien. Samtidig som landet havnet i en økonomisk krise og arbeidsledigheten steg rekordraskt blant ungdom på 2000-tallet ble Spanias kong Juan Carlos (80) og dronning Sofia (80) stadig mindre populære.

Folk reagerte på at de kongelige levde et liv i sus og dus på ferier og bak de lukkede palassdørene, mens folket strevde med å få endene til å møtes.

Kongen kom også med noen uttalelser som fikk flere til å oppfatte ham som lite forståelsesfull og uten medfølelse med den vanskeligstilte delen av befolkningen. Dette provoserte folket kraftig.

Ung elskerinne

Flere biografier avslørte også at kong Juan Carlos hadde hatt flere elskerinner bak dronning Sofias rygg. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var da han åpenlyst dro på elefantjakt til Botswana i 2012.

SKANDALE: I 2012 dro kong Juan Carlos på elefantjakt med elskerinnen. Foto: Faksimile Se og Hør
SKANDALE: I 2012 dro kong Juan Carlos på elefantjakt med elskerinnen. Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Det viste seg nemlig at det var hans 27 år yngre elskerinne Corinna Sayn-Wittgenstein (53) som arrangerte gildet.

Også dyrevernere raste mot kongens jakt, og han ble også regelrett kastet ut av World Wildlife Fund i Spania, hvor han var høy beskytter. Bildet av kongen som poserer foran en død elefant gikk verden rundt.

FLYKTET: Kong Juan Carlos’ elskerinne Corinna Sayn-Wittengstein rømte Spania etter utroskapsskandalen. I dag bor hun i Monaco og er fyrstinne Charlenes (40) rådgiver. Foto: NTB Scanpix
FLYKTET: Kong Juan Carlos’ elskerinne Corinna Sayn-Wittengstein rømte Spania etter utroskapsskandalen. I dag bor hun i Monaco og er fyrstinne Charlenes (40) rådgiver. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Reddet av Felipe

Tilliten til kongefamilien - og monarkiet - var så tynnslitt at kong Juan Carlos ble tvunget til å abdisere og overlate tronen til sønnen Felipe (50).

Det hadde ikke vært noen store skandaler rundt Felipe og Letizia (46). Og det unge kronprinsparet var kongefamiliens mest populære medlemmer.

19. juni 2014 tok Felipe over som konge i Spania, og dronning Sofia og kong Juan Carlos kunne trekke seg tilbake.

Utroskap-affærene skal ha gått hardt inn på Sofia. Etter hvert som pikante detaljer kom for dagen, ble hun gråere og gråere i ansiktet. Til slutt var den vevre dronningen bare en skygge av seg selv.

I flere år var kongens utroskap et stadig gjentakende tema i spanske aviser. At han var monark satte ingen stopper for de stadig mer avslørende artiklene.

I avisene kunne dronning Sofia lese om hvordan ektemannen smuglet elskerinne inn i palasset - bak ryggen på sine nærmeste. Det viste seg også at elskerinnen Corinna hadde fått et hus, kun et steinkast fra Zarzuela-palasset i Madrid.

Sammen i stormen

De europeiske kongefamiliene har tradisjon for å støtte hverandre i vanskelige stunder. Om monarkiet hadde falt i Spania, kunne det fått ringvirkninger for resten av Europas kongehus. Så det er både konstitusjonelle og personlige grunner til at de kongelige står sammen når det stormer.

Den norske og spanske kongefamilien har lenge hatt tette bånd. Dronning Sonja (81) og kong Harald (81) har vært invitert til alle store begivenheter i Spania, og det spanske kongeparet har også vært på visitt i Norge.

TETTE BÅND: Dronning Sonja og dronning Sofia har kjent hverandre hele sitt voks-ne liv. De to venninnene har nok diskutert livet i de indre gemakker seg imellom. Her fra et privat møte i 2006. Foto: NTB Scanpix
TETTE BÅND: Dronning Sonja og dronning Sofia har kjent hverandre hele sitt voks-ne liv. De to venninnene har nok diskutert livet i de indre gemakker seg imellom. Her fra et privat møte i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mens Harald og Juan Carlos deler en felles lidenskap for seiling, har dronningene stor interesse for kunst. Harald og Sonja er omtrent jevngamle med sine spanske venner, og parene har således gått godt overens i alle år - selv når pikante avsløringer har preget overskriftene.

Hvitvasking

Det er likevel ikke bare utroskap som har rystet den spanske kongefamilien. Sofia og Juan Carlos' datter prinsesse Christina (53) og hennes ektemann Iñaki Urdangarin (50) har stått tiltalt for økonomisk utroskap og hvitvasking.

Paret har måttet møte i retten flere ganger, og skammen skal til slutt ha drevet prinsesse Christian til å flytte med mann og barn til Sveits.

Rettssakene har pågått i flere år, og Cristina bedyret sin uskyld - og ble trodd. Hun hevdet at det var ektemannen som tok seg av alle finansene. Han ble dømt til å betale tilbake nærmere ti millioner kroner, og ble dømt til åtte år i fengsel.

Som en følge av skandalen strippet kongen datteren Cristina og svigersønnen Iñaki for de kongelige titlene «hertuginne og hertug av Palma de Mallorca».

Filmet dytt

Forholdet mellom dronning Sofia og dronning Letizia har også vært kjølig det siste året. Det toppet seg under påskegudstjenesten i vår.

Foran sjokkerte kirkegjengere dyttet Letizia Sofias hånd bort fra barna sine. De tydelig opprørte og sinte kvinnene tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Hele opptrinnet ble filmet, og havnet på nettaviser over hele verden. Felipe måtte tydelig roe ned kona etter opptrinnet.

SJOKKERTE SPANIA: Da dronning Letizia resolutt dyttet vekk svigermoren etter påskeguds-tjenesten i vår, skapte det vold-somme reaksjoner. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERTE SPANIA: Da dronning Letizia resolutt dyttet vekk svigermoren etter påskeguds-tjenesten i vår, skapte det vold-somme reaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den greske eks-kronprinsessen, Marie-Chantal (50) hudflettet etterpå dronning Letizia for oppførselen på sosiale medier.

Hyllet Sofia

Det sies at tiden leger alle sår, og forrige helg var familien samlet - for første gang på mange år. Dronning Sofia fylte 80 år, og hele slekta stilte opp for å hylle familiens midtpunkt på den store dagen.

Også hennes bror, ekskonge Konstantin (78) og hans dronning Anne-Marie (72) hadde tatt turen til Spania for å delta på festlighetene.

GJESTER: Eks-kong Konstantin av Hellas (sittende), dronning Sofia, kong Juan Carlos og eks-dronning Anne-Marie satt på første rad under feiringen av dronning So-fias 80-årsdag i Spania. Foto: NTB Scanpix
GJESTER: Eks-kong Konstantin av Hellas (sittende), dronning Sofia, kong Juan Carlos og eks-dronning Anne-Marie satt på første rad under feiringen av dronning So-fias 80-årsdag i Spania. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Offentlig ydmyket

Det har vært et turbulent tiår for jubilanten, samtidig som hun stadig trekkes frem som det spanske monarkiets redningskvinne.

Ektemannes elskerinner og familiens økonomiske ulovlig-heter skal ha vært svært ydmykende for dronningen, men hun skal ha valgt å tilgi. En periode var de sjelden å se sammen, men det siste året har de igjen stadig opptrådt som mann og kone. Uten Sofias tilgivelse er det flere som mener at det spanske kongehuset kunne ha ramlet sammen.

Dronning Sofia har holdt hodet høyt hevet gjennom stormene, og kan nå leve sine siste år i fred og fordragelighet med sine nærmeste.

Sofias 80-årsfeiring ble beviset på at den hardt pressede slekten igjen har funnet sammen - og at skandalene fra fortiden ikke skulle ødelegge dagen for Sofia.

LES OGSÅ: Ble tatt på senga av mammalivet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer