Kjendisveterinær møtte dronning Elizabeth

- Det skumleste jeg har gjort

Kjendisveterinær Trude Mostue møtte dronning Elizabeth.

SKUMMELT: Trude Mostue (t.h.) beskriver møtet med den britiske monarken som det skumleste hun har vært med på. Foto: Knut Fjeldstad / NTB / POOL
SKUMMELT: Trude Mostue (t.h.) beskriver møtet med den britiske monarken som det skumleste hun har vært med på. Foto: Knut Fjeldstad / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte veterinæren Trude Mostue (54) beskriver møtet med dronning Elizabeth for ti år siden som noe av det skumleste hun har opplevd.

- Jeg var ikke helt klar over hvor uvanlig dette var. Det er veldig spesielt å tenke tilbake på nå, sier Mostue.

Elizabeth døde torsdag 8. september, 96 år gammel, etter 70 år på tronen som dronning av Storbritannia.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Overrasket

Mostue har selv bodd i England store deler av sitt voksenliv, og føler mer tilhørighet til Storbritannia enn til Norge.

Hun er overrasket over reaksjonen etter dødsfallet.

- Jeg er overrasket over at det fremstår som et stort sjokk for folk, alderen hennes tatt i betraktning. Det viser at britene har opphøyd henne til en slags overmenneskelig status, og behandler henne nesten som en gud, sier hun.

- Elizabeth har symbolisert en veldig samhørighet i England, og har gjennom alle urolige tider fremstått som en stødig leder for britene, sier hun.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

- Forrest Gump-aktig

Hun møtte selv dronningen på en gallamiddag ved den britiske ambassaden i Oslo i 2012. Dronningen feiret 60 år ved tronen, og Mostue var blant svært få inviterte.

Hun har i et tidligere intervju med Se og Hør fortalt at hun «gjorde alt feil» i møtet med dronningen.

- Det var en Forrest Gump-aktig episode. Jeg skjønte ikke helt hvordan jeg skulle oppføre meg, sier Mostue nå.

- Alt er ekstremt tradisjonsbundet, og du kunne merke veldig tydelig på dronningen hvor preget hun var av sin rolle og bakgrunn, sier Mostue.

EN UNIK DRONNING: Slik husker de dronning Elizabeth. Hun døde 8.september 2022. Hun ble 96 rå gammel. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Skumlest

Hun beskriver selv at hun omtrent «ramlet inn fra et filmsett i Afrika», og at hun verken var forberedt på eller helt skjønte hvor spesielt det hele var den gang.

- De er nesten opphøyd til guder. Jeg har gjort mye skremmende i livet mitt, blant annet i kontakt med ville dyr, men dette er det skumleste jeg har vært med på, sier hun.

Det var kong Harald som introduserte Mostue til den britiske monarken. Etter å ha møtt både den norske og engelske kongefamilien, mener hun de er helt ulike typer mennesker.

- Det er noe helt annet. Hun er nesten uvirkelig. Det er som å snakke med en person du ikke tror eksisterer, fordi hun er så preget av rollen sin.

JUBILEUM: Dronning Elizabeth (96) feirer platinajubileum. Torsdag er det 70 år siden hun inntok den britiske tronen. Vis mer

- Humret

Hun beskriver dronningen som alvorlig og korrekt i oppførselen.

- Hun er ikke den som er lettest å få med på en fleip, men jeg tror jeg fikk henne til å humre litt da jeg sa at jeg løp rundt huset hennes, sier Mostue.

- Jeg klarte å klemme noen minutters samtale om at jeg hadde løpt forbi Buckingham Palace under London Maraton. Da fniste vi litt rundt det. Hun syntes det var uforståelig at noen skulle gidde å løpe et helt maraton, sier Mostue.

Prins Phillip, som hun også møtte, hadde en lettere framtoning.

- Han var mer festlig, og kom med flere vittigheter, forteller Mostue.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer

Hunder

Under samtalen med dronningen fortalte hun om sin erfaring som dyrlege på bygda i England. Dronningens etter hvert svært velkjente hunder ble naturlig nok også et emne.

- Dronningen er blant de få som har blandingshunder av dachs og corgi. Hun kaller dem «dorgi», forteller Mostue.

Det er imidlertid ikke hennes første møte med den britiske kongefamilien, eller deres hunder. Da Mostue var gjest i et hageselskap i Buckingham Palace kort tid før audiensen ved ambassaden, ble hun plutselig tatt til side.

- Jeg ble bedt om å sjekke en av hundene hennes, en «dorgi». Det var først i etterkant at jeg skjønte at det var hennes hund, sier Mostue, og ler:

- Slik er det å være dyrlege.

LES OGSÅ: Mørke skyer over festen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer