Dronning Margrethe og prins Henrik:

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen

Åpenhjertig dronning Margrethe om den siste tiden med ektemannen.

I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik og dronning Margrethe kunne feire gullbryllup 10. juni i fjor. Da hadde ekteparet vært gift i 50 år. Nå har sistnevnte stilt opp i den første pressekonferansen siden ektemannens bortgang. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix
I GODE OG ONDE DAGER: Prins Henrik og dronning Margrethe kunne feire gullbryllup 10. juni i fjor. Da hadde ekteparet vært gift i 50 år. Nå har sistnevnte stilt opp i den første pressekonferansen siden ektemannens bortgang. Foto: Keld Navntoft / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I sin første pressekonferanse etter prins Henriks død, delte dronning Margrethe (78) av Danmark en ærlig og usminket versjon av deres siste tid sammen.

Da prins Henrik gikk bort 13. februar i år, mistet dronningen sin ektemann gjennom 51 år.

Ovennevnte pressekonferanse ble holdt i forbindelse med at Frankrikes president Emmanuel Macron skal besøke Danmark om en drøy uke.

- En dag om gangen

Likevel dreide samtalen seg raskt over til prins Henriks bortgang, og hvordan livet som enke har vært for dronningen.

- Vi tar en dag om gangen. Det er den eneste måten å leve på. Jeg er så heldig som fortsatt har et arbeid å stå opp til. Det er til stor hjelp, fortalte Margrethe, ifølge Ekstra Bladet.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Vakker avslutning

Prinsen slet med helsen i sin siste del av livet. Det var i starten av september i fjor at Henrik ble diagnostisert med sykdommen demens. I etterkant valgte selv dansk presse å innta en mer passiv rolle i møte med prinsen.

På spørsmål om hvordan ekteparets siste tid sammen var, svarte en tydelig preget dronning på følgende vis:

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tiden ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse.

I 2012: Dronning Margrethe la ikke skjul på at hennes nye hverdag - uten prins Henrik - kan være utfordrende og tung. Selv finner hun trøst i arbeidet sitt. Foto: NTB Scanpix
I 2012: Dronning Margrethe la ikke skjul på at hennes nye hverdag - uten prins Henrik - kan være utfordrende og tung. Selv finner hun trøst i arbeidet sitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pressekonferansen fant sted på Château de Cayx sørvest i Frankrike på torsdag, hvor prins Henrik og dronning Margrethe har tilbrakt mange stunder sammen. Vinslottet ble kjøpt av dronningparet i 1974.

FRANSK IDYLL: Dronning Margrethe og prins Henrik har hatt mange fine stunder sammen på Château de Cayx. Foto: NTB scanpix
FRANSK IDYLL: Dronning Margrethe og prins Henrik har hatt mange fine stunder sammen på Château de Cayx. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under pressekonferansen kom dronningen også inn på hvordan hun opplever det å tilbringe tid på slottet uten ektemannen som selskap:

- Det er selvfølgelig annerledes å være her alene. Han kommer ikke plutselig inn døren og spør om vi skal gjøre ditt eller datt. Det må jeg lære meg å leve med, og det gjør jeg også. Det er mange på min alder som er i samme situasjon, fortalte Margrethe, ifølge avisen.

Akseptert gravsted-ønske

Før sin død uttalte prins Henrik at han ikke ville bli gravlagt ved siden av sin kone i Roskilde domkirke, slik tradisjonen er. Som begrunnelse oppga han misnøye med at han ikke var likestilt med sin kone.

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer Vis mer

Under samme pressekonferanse ble det endelig klart at dronningen nå har akseptert dette ønsket.

- Han var jo et fritt menneske, og det var hans beslutning. Det aksepterte jeg jo, sa hun.

I stedet ønsket han å bli kremert, slik at halvparten av asken kunne spres på sjøen i Danmark og den andre halvparten settes ned i en urne i den private hagen i Fredensborg Slotshave.

Ifølge dronningen er asken ennå ikke spredt.

- Det kommer til å skje, men vi har ikke gjort alt, sier dronningen.

- Får viljen sin

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mente at det ikke kom som et stort sjokk at prinsen får sitt ønske oppfylt.

- Allerede i fjor da det ble kjent at prins Henrik ikke ville gravlegges ved siden av sin kone, het det i en melding fra slottet at dronning Margrethe var innforstått med sin ektemanns beslutning.

Saken fortsetter under:

Samtidig pekte kongehuseksperten på ramaskriket som oppsto i den nevnte perioden.

- Det ble jo veldig mye drama i Danmark da dette ble kjent i fjor, og mange mente prinsen satte sin kone i forlegenhet. Men for hans del var det en viktig prinsippsak. Når han aldri ble sidestilt med sin kone i sitt offisielle virke som majestet og kongegemal, ville han heller ikke ligge ved hennes side etter han var død. Likestilling rett og slett.

LES OGSÅ: Tok opp prins Henriks omstridte utsagn i bisettelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer