Prins Harry:

- Det ser ikke bra ut

De to brødrene var begge kledd i militæruniform under en vake før dronnings begravelse. Det er likevel en vesentlig forskjell mellom dem.

MANGLER DETALJ: Prins Harry sin uniform manglet den røde detaljen man kan se på prins William sin skulder. Foto: Ian Vogler / POOL / AFP / NTB
MANGLER DETALJ: Prins Harry sin uniform manglet den røde detaljen man kan se på prins William sin skulder. Foto: Ian Vogler / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag 19. september ble dronning Elizabeth begravet. Hun gikk bort torsdag 8. september, og nyheten etterlot en hel verden i sorg. Spesielt vanskelig har det vært for dronningens nærmeste familie.

Prins William (40) og prins Harry (38) har sammen med sine ektefeller brukt den siste tiden på å treffe sørgende briter og å hedre sin avdøde bestemor.

FÅR IKKE HILSE: Et videoklipp fra dronning Elizabeth IIs begravelse får internett til å koke. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Noe som har fått oppmerksomhet er hvorvidt prins Harry skulle få lov til å bruke militæruniform. Han tjenestegjorde i hele ti år, og reiste med to kontigenter til Afganistan.

Prinsen mistet sine militære titler da han i 2020 trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter, og kan derfor i utgangspunktet ikke bruke uniform. Et unntak ble imidlertid gjort for en vake i Westminster Hall da dronningens kiste var der.

Manglet viktig detalj

Da prins Harry mottok uniformen sin i forkant av vaken la han merke til at dronningens initialer «EIIR» var fjernet fra skuldrene. Han skal ifølge den britiske storavisen The Times ha blitt både knyst og ydmyket.

GÅR VERDEN RUNDT: Ikke alt gikk helt etter planen under dronning Elizabeths begravelse. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

- Han er knust. Å fjerne hans bestemors initialer føles veldig bevisst, sa en kilde omtalt som en av prinsens venner, til storavisen.

Nå har kongehusekspert og forfatter, Penny Junor, uttalt seg om at initialene var fjernet. Hun reagerer kraftig på dette valget, skriver People.

- Unødvendig

Junor legger ikke skjul på at hun syns det er skuffende at prins Harry ble strippet for «EIIR» markeringen på skulderen.

- Jeg syns det var unødvendig, sier hun og fortsetter:

- Det ser ikke bra ut, hva enn som er riktig eller galt i henhold til protokoll.

- MOTBYDELIG: En gruppe briter Dagbladet snakket med på gaten i London, etter dronning Elizabeths begravelse, var ikke nådig i kritikken av sine egne medier. Vis mer

Initialene «EIIR» sto for «Elizabeth II Regina», altså dronningens navn og det latinske ordet for dronning.

Junor legger til at hun er sikker på at kongefamilien ikke ønsket at overskriftene skulle handle om prins Harry og Meghan, og at alle var enige om at vaken ikke handlet om dem.

Derfor syns hun det var skuffende å se at prinsen ikke fikk bære dronningens merke.

LES OGSÅ: - Får meg til å gråte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer