Det norske kongehuset er desidert dyrest

På ti år er pengebruken doblet. - De åler seg frem nærmest skruppelløst, sier statsviter.

BRUKER MYE: Da regjeringen i høst la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011, foreslo de en apanasje på 9,3 millioner kroner for kongeparet. Nå skriver Kapital at det norske kongehuset er det desidert dyreste i Norden. Foto: Stella Pictures
BRUKER MYE: Da regjeringen i høst la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011, foreslo de en apanasje på 9,3 millioner kroner for kongeparet. Nå skriver Kapital at det norske kongehuset er det desidert dyreste i Norden. Foto: Stella Pictures Vis mer
SEHER.NO: I kjølvannet av finanskrisen i 2010, mens folk spinket og sparte der de kunne, ønsket Det kongelige hoff å øke apanasjen til kongeparet med rekordhøye 22,7 prosent. Departementet sa nei til hoffet, slik at apanasjen endte med en økning på 3,4 prosent.

Men ifølge Kapital har Det kongelige hoff funnet en annen måte å vedlikeholde og pusse opp eiendommene sine på, nemlig over hoffets egne budsjetter - som får tilført penger rett fra statskassen.

Se bilder av kongehusets rådyre private hytter og villaer nederst i saken!

En stor gjennomgang Kapital har gjort av slottets pengepruk de siste ti årenene, viser at overføringene fra statskassen til de kongelige er blitt doblet på ti år, selv når man justerer for prisstigning. I 2001 fikk Slottet 80 millioner kroner av skattebetalernes penger. I år sluker monarkiet i Norge rekordhøye 197,5 millioner kroner.

Mye av pengene går til kongehusets private eiendommer, og Kongseteren skal nå utbedres på statens regning. På listen over ting som skal gjøres er både utskiftning av gamle vannrør, utbedring av baderom, samt taklegging. At skattebetalerne skal betale for å pusse opp badene på Kongseteren, er ifølge Kapital stikk i strid med Stortingets vedtak om at kongefamiliens apanasjer skal dekke «forvaltning, drift og vedlikehold» av kongens private eiendommer.

- Det ser ut som de seiler i medvind, og at de åler seg frem nærmest skruppelløst for å få dekket diverste ugifter, sier professor i statsvitenskap, Trond Norby til Kapital.

Men det mest oppsiktsvekkende er kanskje økningen i utgiftene til kronprinsparets stab, som bruker tre ganger så mye penger i 2011 som i 2002, blant annet på grunn av Mette-Marit og Haakons økende behov for barnepiker, skriver Kapital.

- Etter at kronprinsparet etablerte seg, har det foregått en utvikling knyttet til hvilke oppgaver og roller disse skal ha, som også har hatt innvirkning på behovet for medarbeidere i staben for å understøtte kronprinsparet i sitt virke. I tillegg er det også med tiden meldt seg et behov for barnepassere, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff.

- Hørte vi Norges dyreste barnepiker? spør Kapital seg.

Det går helt klart mye penger i de nordiske kongehusene, men det høyeste kongelige forbruket er altså i Norge. Da regjeringen i høst la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2011, foreslo regjeringen også en apanasje på 7,8 millioner kroner til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, noe som også er en økning på 300.000 kroner fra fjorårets 7,5 millioner kroner.

I Sverige er apanasjen på 112 millioner norske kroner, og i Danmark 102 millioner kroner, mens man i Norge har fått 188 milloner kroner fra statskassen i fjor, ifølge Kapital.

Mette-Marit har i tillegg det siste året måttet tåle krass kritikk for sine luksusvaner, blant annet etter at hun ble sett med en klokke verdt en kvart million kroner.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Får dra på kongelig storbryllup likevel  

FLOTT VILLA: I 2009 bevilget regjeringen til sammen 14,1 millioner kroner til kronprinsparets bolig på Skaugum i Asker. Foto: SCANPIX
UTENFOR HANKØ: Flyfoto av Märtha Louise og Ari Behns hytte på Bloksberg. Foto: SCANPIX
DYRT SKIP: Kongen eier selv Kongeskipet Norge, som Sjøforsvaret de siste tre årene har svidd av 90 millioner kroner fra skattebetalernes penger på, til drift og vedlikehold. Foto: Tom Hansen, Se og Hør
SOMMERHYTTE: Haakon og Mette-Marits hytte på Flatholmen utenfor Risør. Foto: SCANPIX
KONGSSETEREN: Tidligere i år foreslo hoffet at det skulle brukes 12 millioner kroner på oppussing av kongens private hytte i Holmenkollen - Kongsseteren. Foto: SCANPIX
EKSKLUSIVT SOMMERSTED: Kongefamilien har et sommersted innenfor militørt område på Mågerø på Tjøme.