- Det gjør stort inntrykk

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstilling om barnebruder.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Onsdag åpnet kronprinsesse Mette-Marit utstillingen «Too Young to Wed» i Oslo Rådhus. Utstillingen retter søkelys på barnebruder verden over, og Mette-Marit, som selv har tre barn, lot seg engasjere.

- Det gjør stort inntrykk. Det er viktig for både foreldre og barn å se hvordan barn i andre land har det og minne oss på situasjonen for mange jenter rundt om i verden, sa kronprinsessen til pressen.

ÅPNET UTSTILLING: Sammen med utenriksminister Børge Brende åpnet Mette-Marit utstillingen «Too Young to Wed» i Oslo Rådhus onsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ÅPNET UTSTILLING: Sammen med utenriksminister Børge Brende åpnet Mette-Marit utstillingen «Too Young to Wed» i Oslo Rådhus onsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Møtte barnebruder

Mette-Marit fortalte videre at temaet står hennes hjerte nært etter å ha møtt mange barnebruder i forbindelse med sitt arbeid med hiv- og AIDS.

- Jeg har møtt mange unge jenter som har blitt giftet bort i altfor ung alder og som av den grunn har fått store helseutfordringer, fortalte kronprinsessen.

Må få utdannelse

Utstillingen viser hjerteskjærende bilder av jenter i barneskolealder som allerede er giftet bort til menn gamle nok til å være deres far eller bestefar. Mette-Marit åpnet utstillingen sammen med ordfører Fabian Stang og utenriksminister Børge Brende.

VIKTIG TEMA: Kronprinsessen fortalte at hun selv har møtt mange gifte barn på sine reiser og var beæret over å få åpne utstillingen.  Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
VIKTIG TEMA: Kronprinsessen fortalte at hun selv har møtt mange gifte barn på sine reiser og var beæret over å få åpne utstillingen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Hun mener noe av det viktigste for å bedre situasjonen er å gi jentene tilgang til utdannelse og helsetilbud.

- Det er utrolig viktig at jenter blir holdt i skole og har tilgang til helsetilbud. Vi vet at noe av det første som skjer med jenter som blir giftet bort er at det blir gravide. Her på utstillingen ser vi jenter helt ned i 6-årsalderen som er giftet bort. Når de skal være koner i den alderen skjer det dramatiske ting. Altfor mange unge jenter i dag føder altfor tidlig og det får langvarige konsekvenser helsemessig.

Det er FNs befolkningsfond UNFPA og fotobyrået VII som står bak utstillingen, som går verden rundt for å skape engasjement for bekjempelse av det globale problemet med barneekteskap. Utstillingen kan sees i Rådhusgalleriet frem til 16. februar.

LES OGSÅ: Dette har Mette-Marit på nattbordet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer