Kronprins Frederik av Danmark:

- Det er snakk om en mindre skade

Kronprins Frederik har fått påvist skiveprolaps.

SKADET: Kronprins Frederik må avlyse årets Royal Run. Her med kona kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix
SKADET: Kronprins Frederik må avlyse årets Royal Run. Her med kona kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 10. juni går løpet Royal Run, som er arrangert av Danmarks Idrettsforbund, av stabelen danske byer som Aalborg, Aarhus og København.

Her kan man melde seg på to ulike distanser, One Mile (1, 609 km) eller 10 km.

Her skulle kronprins Frederik (51) opprinnelig ha løpt 10 km for andre året på rad, men onsdag avslører det danske kongehuset at han må avlyse på grunn av en skade.

Kronprinsen har nemlig fått konstatert en skiveprolaps i venstre side.

«Selv om det er snakk om en mindre skade risikerer kronprinsen at tilstanden forverres hvis han blir med å løpe 10 km under årets Royal Run», heter det blant annet i pressemeldingen.

Danske rojalister og fans av kongehuset har derimot en mulighet til å få et glimt av kronprinsen likevel.

«Kronprinsen vil fortsatt være med i «One Mile - Family» i Aarhus, hvor unge og eldre sammen går den korte distansen. Kronprinsen vil dessuten være til stede under løpene på både Færøyene og i København», skriver det danske kongehuset videre.

Sportsinteressert

Det var i 2017 at kronprins Frederik for første gang avslørte at han skulle delta i Royal Run.

- Når jeg neste år fyller 50, vil jeg blant annet feire dagen med et løp hvor hele Danmark kan være med. Jeg har alltid vært veldig interessert i sport og fysisk aktivitet, og ikke minst av løping. Det gir glede, velvære og energi, fortalte han den gang, ifølge det danske kongehusets nettside.

Videre fortalte han at Royal Run er et løp som henvender seg til erfarne løpere, meng også til dem som tar på seg løpeskoene for første gang - uansett alder.

Saken fortsetter nedenfor.

Slitt med ryggen lenge

Allerede da Frederik deltok i Royal Run i fjor avslørte han at ryggen var vond og derfor ikke kom til å løpe inn til noen nye rekorder. Det meldte Danske Radio.

I september ble kronprinsen operert for en prolaps i ryggen, og som følge av operasjonen måtte han også da avlyse alle sine kongelige oppdrag et par uker frem i tid.

Den danske legen Charlotte Bøving sa den gang at en operasjon nødvendigvis ikke er en permanent løsning på ryggproblemene.

Bøvig, som selv hadde gjennomgått samme operasjon som kronprinsen, beskrev skaden som «en kamp for resten av livet».

Saken fortsetter nedenfor.

Hun fortalte den gang til Ekstrabladet at en diskusprolaps - eller skiveprolaps - er noe man har hele livet, og at det må legges mye arbeid i rehabilitering og styrking av musklene i etterkant av en slik operasjon.

Bøving var tydelig på at en operasjon og rehabilitering ikke alltid er en mirakelkur, i og med at den konstante treningen av muskler og ledd kan øke belastningen på leddene rundt.

- Det betyr at det vil være en økt risiko for slitasje i de andre leddene over tid. Hvis man har et svakt område i ryggen, slik Frederik nå har på livstid, så kommer det til å slite på de øvrige virvlene og skivene, advarte hun.

- Var usikker

Det er kronprins Frederik som en gang i framtiden skal ta over den danske tronen - når hans mor dronning Margrethe (79) abdiserer eller avgår ved døden.

For ham selv har ikke tanken alltid vært like enkel å forstå.

- Å bli utpekt på forhånd til å overta et land var for meg mystisk, fortalte han i dokumentaren «Min vej» i fjor vår.

Tronarvingen delte videre at det var svært få, annet enn hans egne foreldre, som kunne gi ham konkrete svar å forholde seg til. Han tok derfor på seg oppgaven ved å observere sin mor og far i aksjon på offisielle oppdrag og ellers i hverdagen. Kronprinsen deltok selv i offisielt arbeid fra ung alder, som arveprinser rundt om i Europa også er kjent for å ha gjort.

- Samtidig kunne ingen fortelle meg hva eller hvordan ting skulle gjøres. Man levde i en underlig, vektløs tilstand, avslørte han.

ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Her er de fotografert i fjor sommer. Fra venstre: Prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB Scanpix
ENDRING: Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har fire barn sammen. Her er de fotografert i fjor sommer. Fra venstre: Prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer