Hertuginne Kate:

- Det er så vanskelig

Hertuginnen åpner seg om mammaproblemene.

HEKTISK: Hertuginne Kate er mor til tre små barn, og legger ikke skjul på at tilværelsen tidvis kan være strevsom. Her er hun fotografert under en poloturnering sammen med prinsesse Charlotte og prins George. Foto: NTB scanpix
HEKTISK: Hertuginne Kate er mor til tre små barn, og legger ikke skjul på at tilværelsen tidvis kan være strevsom. Her er hun fotografert under en poloturnering sammen med prinsesse Charlotte og prins George. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har barn vet at tilværelsen som foreldre tidvis kan være svært strevsom. Man har ansvar for et liv, og skal følge barna gjennom alle opp- og nedturer - uavhengig av hvor store de er. Ett barn kan være nok for enkelte, mens andre velger å få flere.

For hertugparet av Cambridge er situasjonen også sånn, selv om de selvsagt får mer hjelp enn andre småbarnsforeldre. Prins William (36) og hertuginne Kate (37) har de tre barna prins George (5), prinsesse Charlotte (3) og prins Louis (ni måneder), og har trolig nok å holde i hjemme.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Nylig valgte hertuginne Kate å åpne seg om den strevsomme tilværelsen som mor til tre små krabater. På besøk hos den veldedige organisasjonen Family Action tok hun seg tid til å prate med enkelte av familiene som var til stede, og delte sin egen historie om oppdragelse.

- Faller bort

Hun reagerer spesielt på at hjelpen og oppfølgingen man får av helsepersonell i barnets første leveår gradvis forsvinner, ifølge People.

- Det er så vanskelig. Du får masse støtte som mor til dette barnet de første dagene, men etter at barnet har fylt ett år faller det bort. Etter det er det ikke mye man får - og man må lese masse bøker, delte hun ærlig.

FIN GJENG: Hertugparet av Cambridge har hektiske liv. Jobben deres tar dem verden rundt, og hjemme har de tre små barn å ta vare på. Foto: Matt Porteous / Kensington Palace, NTB scanpix
FIN GJENG: Hertugparet av Cambridge har hektiske liv. Jobben deres tar dem verden rundt, og hjemme har de tre små barn å ta vare på. Foto: Matt Porteous / Kensington Palace, NTB scanpix Vis mer

Det skal nevnes at William og Kate får god hjelp av barnepiker hjemme, som tar vare på barna når de er på offisielle oppdrag i inn- og utland. Helt siden prins George var liten har de fått ekstra god hjelp av barnepike Maria Teresa Turrion Borrallo, men det betyr ikke at de alltid har god hjelp for hånd.

Det skal også nevnes at Kate og William har en stor familie, som passer barna i ny og ne. Med besteforeldre på begge sider, tanter og onkler er det nok av hjelp å få. Likevel er det selvsagt vanskelig å være borte fra sine egne barn i lengre perioder, så foreldreansvaret tar de på alvor - både det positive og det negative.

ÅPNET SEG: Hertuginne Kate besøkte den veldedige organisasjonen Family Action tidligere denne uken. Der snakket hun åpent om sine egen familieproblemer. Foto: NTB scanpix
ÅPNET SEG: Hertuginne Kate besøkte den veldedige organisasjonen Family Action tidligere denne uken. Der snakket hun åpent om sine egen familieproblemer. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror alle sliter med de samme tingene, mente Kate.

Under besøket til den veldedige organisasjonen kom Kate i snakk med to kvinner som jobbet der. Etterpå kunne de fortelle at de oppfattet hertuginnen som en helt vanlig mor, som i likhet med dem, også har sitt å stri med.

- Hun er en mor og det har ikke vært enkelt for henne, så det var fint at hun kom hit. Det at hun er kongelig forsvant med én gang hun satte seg ned med oss, sier Dawn Daley til People.

Snill mor

Selv om Kate enkelte ganger er blitt fotografert mens hun kjefter på barna, er de som oftest lydige og yndige. De har snille foreldre, noe hertuginnen beviste nå i julen.

Hun småpratet blant annet om barna med noen kongelige fans utenfor Strandingham første juledag, og kunne fortelle til en fan at årets feiring hadde gått fint for seg. Som kongelig er det imidlertid en rekke regler man må følge, som er bundet i flere århundrer med tradisjon. I julen lot hun barna bryte disse reglene.

JULEGLADE: Prins William, hertuginne Kate og barna er alle glade i jul, men i år kan det virke som at de har latt tradisjonene vike. Her er familien fotografert på vei inn til julelunsj hos dronning Elizabeth i desember. Foto: NTB scanpix
JULEGLADE: Prins William, hertuginne Kate og barna er alle glade i jul, men i år kan det virke som at de har latt tradisjonene vike. Her er familien fotografert på vei inn til julelunsj hos dronning Elizabeth i desember. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det britiske kongehuset har tyske aner, og feirer derfor jul etter tysk tradisjon. Tyskerne har ganske like tradisjoner som oss i Norge, og det betyr at de kongelige barna også åpner gaver på julaften - akkurat som norske prinser, prinsesser og nordmenn flest.

Kate kunne imidlertid avsløre at årets feiring ble en smule annerledes. I stedet for å åpne gavene på julaften, valgte barna, prins George og prinsesse Charlotte, å stå opp grytidlig første juledag for å åpne gaver.

Dette er stikk i strid med den tradisjonelle måten å gjøre det på, men barna koste seg nok uansett. Lille prins Louis var nok ikke spesielt delaktig i akkurat det, men neste jul kan det fort hende at også han gjør som storesøsknene.

Regelen de «alltid» bryter

Familien har imidlertid for vane å bryte en nokså viktig kongelig regel. Med kongelige obligasjoner, er man nødt til å reise en del. Turer til samtlige av verdens kontinenter er nærmest rutine for medlemmer av blant annet det norske og britiske kongehuset.

Men det hender sjelden at hele familien reiser sammen, og det er det en god grunn til. Fra gammelt av ble det nemlig bestemt at flere tronarvinger ikke kunne reise med samme fly, i frykt for at flyet skulle styrte. Da hadde tronen vært foruten en arving, og monarkiet kunne i verste fall kollapset.

UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix
UT PÅ TUR: Ved flere anledninger har William, nummer to i arverekken, flydd med sine to barn - som etterfølger ham som arvinger. Dersom flyet deres hadde styrtet, måtte man valgt langt bakover i rekkene. Foto: NTB scanpix Vis mer

«De burde aldri fly sammen», skrev den britiske avisen The Sun i 2017 om William og Kates reisevaner.

Den kongelige protokollen står ikke så sterkt i dag, men reglene lever i beste velgående - i hvert fall for dem som velger å følge dem. William og hertuginne Kate bryter normen til stadighet, fordi de flyr sammen med barna, mens det i Norge har vært tradisjon for at man booker forskjellige fly.

UTTALTE SEG OM GRAVIDITETEN: Under et besøk på universitetet i Leicester onsdag, åpnet hertuginne Kate opp om hva hun tenker om hertuginne Meghans graviditet. Video: @march1994bieber via Storyful Vis mer

Skikken kommer fra gammelt av, da det var langt mer farlig å fly enn hva det er i dag. I 2019 er det å fly en av de tryggeste måtene å reise på, mens starten av 1900-tallet, da de første kommersielle flyene dukket opp, var risikoen høyere.

Det ble derfor tidlig bestemt at ingen direkte tronarvinger skulle reise med samme fly. Dette var også tidspunktet der de fleste kongehus hadde strenge regler om at bare menn kunne ta over tronen, som sørget for at arvingens søstre ikke hadde sjansen til å ta over dersom flyet styrtet.

Det var først i 2013 at det ble vedtatt at arveberettigede kvinner og menn skulle likestilles i Storbritannia.

Derfor måtte konger og arvinger alltid booke forskjellige fly, selv om de skulle til nøyaktig samme sted. Ifølge BBC måtte prins William spørre dronning Elizabeth II da han ønsket å ta med seg nyfødte prins George til New Zealand og Australia i 2013.

LES OGSÅ: - Jeg får tilsendt mye rart som jeg ikke forstår

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer